chili&vanília

Vasárnapi paradicsomos tészta, két fogásban

Gasztro

Paradicsomos tészta oldalassal és húsgombóccal (Stanley Tucci-féle ragu alapján)

„Amikor megfőtt a tészta, a húsokat és a húsgombócokat kiemelték a szószból, és egy külön tálra helyezték (…) egy merőkanálnyit hozzákevertek a leszűrt tésztához, a többit pedig átöntötték egy tálba, amelyből mindenki vehetett magának. Ez volt tehát az első fogás. (…) Ezután következett második fogásként a hús és a húsgombócok. A tésztát és a húst ilyen esetben sosem ették együtt. Ha egyszer is rátettem volna egyetlen húsgombócot is a tésztámra, a szüleim bizonyára elagyabugyáltak volna. Nemcsak az étkezés rendjét borítottam volna fel, hanem ez körülbelül olyan otrombaság lett volna, mint kenyeret enni a tésztához” – írja Stanley Tucci színész az Életem az ételeken át című memoárjában, e kedves, egy délután alatt kiolvasható könyv révén az elmesélt kulináris élményeken keresztül képet kapunk az olasz bevándorlócsalád gasztrokulturális hagyományairól és Tucci pályájáról is. Az alábbi ragu éppen a tálalási módja miatt nagyszerű – egy nagy adag egytálételből több különböző elem készül, amiből a család minden tagja tetszés szerinti összetételben és sorrendben tud szedni (s bár a Tucci családban nem volt illendő, nem szentségtörés együtt enni a tésztát a hússal). Ha véletlenül marad, másnapra remek melegszendvicset lehet készíteni akár kis adag raguból is. Az eredeti recept marhaoldalast ír, helyette puha, szaftos sertésoldalast javasolok, továbbá az elkészítéshez kényelmesebb részben a sütőt is használni.

 

Vasárnapi paradicsomos tészta oldalassal és húsgombóccal, két fogásban (Stanley Tucci-féle ragu alapján)

Hozzávalók (6–8 adag)

 

1 kg sertésoldalas, csontok mentén darabolva, szobahőmérsékleten

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

2 hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 dl fehérbor

2×7 dl jófajta passzírozott paradicsom

2 szárzeller

2 sárgarépa

néhány szál friss bazsalikom

1 teáskanál szárított oregánó

½ kg darált hús

2 szikkadt zsemle, langyos vízbe áztatva

1 tojás

2 gerezd fokhagyma, reszelve

½ kg makarónitészta

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.