chili&vanília

Vasárnapi paradicsomos tészta, két fogásban

Gasztro

Paradicsomos tészta oldalassal és húsgombóccal (Stanley Tucci-féle ragu alapján)

„Amikor megfőtt a tészta, a húsokat és a húsgombócokat kiemelték a szószból, és egy külön tálra helyezték (…) egy merőkanálnyit hozzákevertek a leszűrt tésztához, a többit pedig átöntötték egy tálba, amelyből mindenki vehetett magának. Ez volt tehát az első fogás. (…) Ezután következett második fogásként a hús és a húsgombócok. A tésztát és a húst ilyen esetben sosem ették együtt. Ha egyszer is rátettem volna egyetlen húsgombócot is a tésztámra, a szüleim bizonyára elagyabugyáltak volna. Nemcsak az étkezés rendjét borítottam volna fel, hanem ez körülbelül olyan otrombaság lett volna, mint kenyeret enni a tésztához” – írja Stanley Tucci színész az Életem az ételeken át című memoárjában, e kedves, egy délután alatt kiolvasható könyv révén az elmesélt kulináris élményeken keresztül képet kapunk az olasz bevándorlócsalád gasztrokulturális hagyományairól és Tucci pályájáról is. Az alábbi ragu éppen a tálalási módja miatt nagyszerű – egy nagy adag egytálételből több különböző elem készül, amiből a család minden tagja tetszés szerinti összetételben és sorrendben tud szedni (s bár a Tucci családban nem volt illendő, nem szentségtörés együtt enni a tésztát a hússal). Ha véletlenül marad, másnapra remek melegszendvicset lehet készíteni akár kis adag raguból is. Az eredeti recept marhaoldalast ír, helyette puha, szaftos sertésoldalast javasolok, továbbá az elkészítéshez kényelmesebb részben a sütőt is használni.

 

Vasárnapi paradicsomos tészta oldalassal és húsgombóccal, két fogásban (Stanley Tucci-féle ragu alapján)

Hozzávalók (6–8 adag)

 

1 kg sertésoldalas, csontok mentén darabolva, szobahőmérsékleten

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

2 hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 dl fehérbor

2×7 dl jófajta passzírozott paradicsom

2 szárzeller

2 sárgarépa

néhány szál friss bazsalikom

1 teáskanál szárított oregánó

½ kg darált hús

2 szikkadt zsemle, langyos vízbe áztatva

1 tojás

2 gerezd fokhagyma, reszelve

½ kg makarónitészta

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.