chili&vanília

Gnocchi alla romana

Gasztro

Grízes gnocchi római módra (gnocchi alla romana)

Ha gnocchiról beszélünk, leginkább a főtt vagy megsütött, áttört burgonyából, kevés lisztből és tojásból (utóbbi nem elmaradhatatlan alkotóelem) gyúrt, lágy tésztából készülő tésztafélére gondolunk. Amilyen egyszerű, olyan nehéz eltalálni a tökéletes, pillekönnyű állagát: ha túlgyúrjuk (a működésbe lépő glutén miatt) gumis lesz, ha nem megfelelő burgonyát használunk, túl nyúlós, csirizes stb. Nem is könnyű belőle igazán jót találni. Ha viszont sikerül, akkor különböző módokon élvezhetjük – ragukkal, kéksajt-mártással, pirított gombákkal, spenóttal, tejszínes szószokkal, zsályás barna vajjal, zöldségekkel vagy paradicsommártással és mozzarellával besütve (gnocchi alla sorrentina).

Ez a gnocchi nem az a gnocchi! A fentebbi ismertebb, krumplis változaton kívül legalább kétféle, szokatlanabb gnocchi létezik, az egyiknek Párizs, a másiknak Róma a névadója. A gnocchis à la parisienne klasszikus, égetett tésztából készül, az ebből szaggatott (vagy habzsákból kinyomott), falatnyi galuskákat főzik ki, majd besamel- vagy Mornay- (sajtos besamel) mártással sütik be. Az alább ajánlott római változat – a gnocchi alla romana – masszája pedig búzadarával készül. Eredete azokra az időkre vezethető vissza, amikor még nem érkezett meg a burgonya Itáliába, erre csak a 16. században került sor. Ez a gnocchi tehát teljesen más: a grízes masszába jelentős mennyiségű parmezánt és vajat keverünk, kidermesztjük, majd korongokat formázunk belőle. Hagyományosan mártás nélkül, „fehéren”, csak olvasztott vajjal és parmezánnal besütve kínálják, az alábbi recept is így szól. Jól áll neki a paradicsommártás is, de keverhetünk közé fokhagymás, fonnyasztott spenótot, mángoldot is. A masszát akár előző nap is elő lehet készíteni, így vendégségbarát is, a gyerekek pedig kimondottan szeretik.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A béketárgyalás, ami meg sem történt

De megtörténhet még? Egyelőre elmarad a budapesti csúcs, és ez elsősorban azt mutatja, hogy Putyin és Trump nagyon nincsenek egy lapon. Az orosz diktátor hajthatatlan, az amerikai elnök viszont nem érti őt – és így újra és újra belesétál a csapdáiba.

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása 5.6-os rekesszel, 28-as optikával

  • Simonyi Balázs
Az október közepén elhunyt Benkő Imre az autonóm fotóriport műfajában alkotott, a hétköznapiból metszett ki mintákat, és avatta az átlagost elemeltté. Méltóságot, figyelmet adott alanyainak, képeiről nyugalom, elfogadás és az ezredforduló évtizedeinek tömény lenyomata világlik.

Trump, a nagy béketeremtő?

Bár a gázai háborút sikerült leállítani, a Trump-féle „peace deal” valójában ott sem egy békemegállapodás, legfeljebb egy keretterv. Ukrajna esetében viszont Trump még a béketerv precíz kiszabásáig sem jutott el.