chili&vanília

Gnocchi alla romana

Gasztro

Grízes gnocchi római módra (gnocchi alla romana)

Ha gnocchiról beszélünk, leginkább a főtt vagy megsütött, áttört burgonyából, kevés lisztből és tojásból (utóbbi nem elmaradhatatlan alkotóelem) gyúrt, lágy tésztából készülő tésztafélére gondolunk. Amilyen egyszerű, olyan nehéz eltalálni a tökéletes, pillekönnyű állagát: ha túlgyúrjuk (a működésbe lépő glutén miatt) gumis lesz, ha nem megfelelő burgonyát használunk, túl nyúlós, csirizes stb. Nem is könnyű belőle igazán jót találni. Ha viszont sikerül, akkor különböző módokon élvezhetjük – ragukkal, kéksajt-mártással, pirított gombákkal, spenóttal, tejszínes szószokkal, zsályás barna vajjal, zöldségekkel vagy paradicsommártással és mozzarellával besütve (gnocchi alla sorrentina).

Ez a gnocchi nem az a gnocchi! A fentebbi ismertebb, krumplis változaton kívül legalább kétféle, szokatlanabb gnocchi létezik, az egyiknek Párizs, a másiknak Róma a névadója. A gnocchis à la parisienne klasszikus, égetett tésztából készül, az ebből szaggatott (vagy habzsákból kinyomott), falatnyi galuskákat főzik ki, majd besamel- vagy Mornay- (sajtos besamel) mártással sütik be. Az alább ajánlott római változat – a gnocchi alla romana – masszája pedig búzadarával készül. Eredete azokra az időkre vezethető vissza, amikor még nem érkezett meg a burgonya Itáliába, erre csak a 16. században került sor. Ez a gnocchi tehát teljesen más: a grízes masszába jelentős mennyiségű parmezánt és vajat keverünk, kidermesztjük, majd korongokat formázunk belőle. Hagyományosan mártás nélkül, „fehéren”, csak olvasztott vajjal és parmezánnal besütve kínálják, az alábbi recept is így szól. Jól áll neki a paradicsommártás is, de keverhetünk közé fokhagymás, fonnyasztott spenótot, mángoldot is. A masszát akár előző nap is elő lehet készíteni, így vendégségbarát is, a gyerekek pedig kimondottan szeretik.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.