chili&vanília

Hétvégére moussaka

Gasztro

Igazi hétvégi fogást ajánlok, amely nem egy villámrecept, de a ráfordított energia minden egyes másodperce megéri. Edényből sem kell hozzá kevés, de ez se kedvetlenítsen el senkit: az egyes elemek előkészítését követően már csak a sütés jön.

A moussaka a görögök lasagnája, házias, laktató fogás, receptje és elkészítési módja pont annyi, ahány család. Változhat a hús fajtája, a zöldségek összetétele, a fűszerezés (a fahéj teszi igazán izgalmassá). A klasszikusnak mondható változatot Görögországban Nikólaos Tselementés nevéhez kötik. Az egyik legnagyobb befolyással és hatással bíró séf a harmincas években publikálta receptgyűjteményét, amely a mai napig alapműnek számít, legalább tizenöt kiadást ért meg. Ebben három, külön előkészített, majd összesütött réteg szerepel: olajban kisütött padlizsán, fűszeres, paradicsomos bárányragu, végül besamelmártás. Az én verziómban burgonya is felbukkan, a padlizsán pedig sütőben sül. Tripla paradicsomos, mert a paradicsompüré mellett aszalt paradicsom is mélyíti az ízeket, a tetején pedig felkarikázott paradicsom váltakozik a padlizsánnal. Jó hétvégi főzést!

 

Tripla paradicsomos, padlizsános moussaka

Hozzávalók (6-8 adag)

 

3 padlizsán

3 nagy burgonya, felszeletelve, előfőzve

0,5 dl olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 kg darált marhahús

1 teáskanál szárított oregánó

3 evőkanál sűrített paradicsom

1 dl vörösbor

1 kávéskanál őrölt fahéj

10 dkg aszalt paradicsom

4 szem paradicsom, felkarikázva

10 dkg vaj

10 dkg liszt

1 liter tej

0,5 kávéskanál őrölt szerecsendió

15 dkg reszelt trappista sajt

Először megsütjük a padlizsánt: egy sütőpapírral bélelt tepsit meglocsolunk olajjal, sózzuk, borsozzuk, és erre tesszük a padlizsánszeleteket. A padlizsánok tetejét is olajozzuk, sózzuk, borsozzuk. 200-220 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk és előfőzzük (10-15 perc). A húshoz egy serpenyőt felforrósítunk, üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát, majd megpirítjuk a húst. Sóval, borssal, fahéjjal fűszerezzük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a vörösbort. Hagyjuk rotyogni kb. 25 percig. Besamelmártást készítünk: egy edényben felhevítjük a vajat, ha teljesen elolvadt, hozzáadjuk a lisztet, és fokozatosan a tejet. Csomómentesre keverjük, majd állandó keverés mellett krémesre főzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot. Egy kiolajozott hőálló tálba vagy jénaiba rétegezzük a hozzávalókat: a krumplit, a padlizsánt, a darált húst és a paradicsomszeleteket, majd ugyanezt megismételjük. A tetejére öntjük a sajtos besamelt. 190 fokos sütőben 45 percig sütjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jancsics Dávid korrupciókutató: Az Orbán család vagy a Matolcsy-klán működése új jelenség

Jancsics Dávid a Leukémia zenekar gitárosaként a hazai underground zenetörténethez is hozzátette a magáét, majd szociológusként az Egyesült Államokba ment, azóta a San Diego-i egyetem professzora. A magyarországi korrupcióról szóló doktori disszertációját átdolgozva idén magyarul is kiadták A korrupció szociológiája címmel. Erről beszélgettünk.

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).