Igazi hétvégi fogást ajánlok, amely nem egy villámrecept, de a ráfordított energia minden egyes másodperce megéri. Edényből sem kell hozzá kevés, de ez se kedvetlenítsen el senkit: az egyes elemek előkészítését követően már csak a sütés jön.
A moussaka a görögök lasagnája, házias, laktató fogás, receptje és elkészítési módja pont annyi, ahány család. Változhat a hús fajtája, a zöldségek összetétele, a fűszerezés (a fahéj teszi igazán izgalmassá). A klasszikusnak mondható változatot Görögországban Nikólaos Tselementés nevéhez kötik. Az egyik legnagyobb befolyással és hatással bíró séf a harmincas években publikálta receptgyűjteményét, amely a mai napig alapműnek számít, legalább tizenöt kiadást ért meg. Ebben három, külön előkészített, majd összesütött réteg szerepel: olajban kisütött padlizsán, fűszeres, paradicsomos bárányragu, végül besamelmártás. Az én verziómban burgonya is felbukkan, a padlizsán pedig sütőben sül. Tripla paradicsomos, mert a paradicsompüré mellett aszalt paradicsom is mélyíti az ízeket, a tetején pedig felkarikázott paradicsom váltakozik a padlizsánnal. Jó hétvégi főzést!
Tripla paradicsomos, padlizsános moussaka
Hozzávalók (6-8 adag)
3 padlizsán
3 nagy burgonya, felszeletelve, előfőzve
0,5 dl olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 kg darált marhahús
1 teáskanál szárított oregánó
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 dl vörösbor
1 kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg aszalt paradicsom
4 szem paradicsom, felkarikázva
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 liter tej
0,5 kávéskanál őrölt szerecsendió
15 dkg reszelt trappista sajt
Először megsütjük a padlizsánt: egy sütőpapírral bélelt tepsit meglocsolunk olajjal, sózzuk, borsozzuk, és erre tesszük a padlizsánszeleteket. A padlizsánok tetejét is olajozzuk, sózzuk, borsozzuk. 200-220 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk és előfőzzük (10-15 perc). A húshoz egy serpenyőt felforrósítunk, üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát, majd megpirítjuk a húst. Sóval, borssal, fahéjjal fűszerezzük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a vörösbort. Hagyjuk rotyogni kb. 25 percig. Besamelmártást készítünk: egy edényben felhevítjük a vajat, ha teljesen elolvadt, hozzáadjuk a lisztet, és fokozatosan a tejet. Csomómentesre keverjük, majd állandó keverés mellett krémesre főzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot. Egy kiolajozott hőálló tálba vagy jénaiba rétegezzük a hozzávalókat: a krumplit, a padlizsánt, a darált húst és a paradicsomszeleteket, majd ugyanezt megismételjük. A tetejére öntjük a sajtos besamelt. 190 fokos sütőben 45 percig sütjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com