chili&vanília

Tök tízes

Gasztro

Elindult a szezon, márciusig nincs megállás! A sütőtök egészséges, olcsó, mindig, mindenütt, még a sarki éjjel-nappali zöldségesnél is könnyen beszerezhető, és végtelenül változatosan lehet vele főzni. Aki elunja, magára vessen!

Ezt megelőzendő, íme, tíz ötlet. 1. A mára már klasszikussá vált krémleves, ami attól lesz még finomabb, hogy a tököt sütjük, a leveshez pedig narancsot és kakukkfüvet adunk. 2. Birsalmával együtt főzött sütőtökkrémleves, vaníliával ízesítve. 3. Zsályás-sütőtökös rakott burgonya – vékonyra szeletelt krumpli és tök, zsályával rétegezve, tejszínnel nyakon öntve. 4. Szójaszósszal, gyömbérrel ízesített lencsesalátával megtöltött sült sütőtök. 5. Rizottóba, pirított, főtt tarhonyába keverve, tökmagolajjal meglocsolva. 6. Nyersen lereszelve, mandarinnal összekeverve, grillezett kacsamájjal. 7. Ötfűszeres, szójás-mézes mázzal sütve, szezámmaggal megszórva, zöldsalátával. 8. Sült sütőtökpüréből, narancslével, gyömbérrel főzött lekvár – bejgli, rugelach töltelékeként. 9. Sütőtökös röszti, barna sörös-mazsolás csirkemájjal. 10. Kókusztejes, fűszeres laksa rizstésztával, grillezett brokkolival, garnélával, korianderrel, újhagymával.

 

Kókusztejes, sütőtökös laksa, brokkolival és garnélával

Hozzávalók (4 adag)

 

1,2 liter leszűrt zöldségleves vagy víz

60 dkg sült sütőtökpüré

1 narancs héja és leve

só, bors

4 dl (1 doboz) kókusztej

10 dkg rizstészta (de lehet cérna-, szélesmetélt vagy más tészta is)

Fűszerpaszta:

5 szál újhagyma, felkarikázva

1 csokor koriander, finomra aprítva

4 cm friss gyömbér, felaprítva

2 gerezd fokhagyma, felaprítva

1 teáskanál vörös currypaszta

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 evőkanál mogyoróvaj

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál szezámolaj

Ízesítéshez: szójaszósz, citrom- vagy lime-lé,

barna cukor

Tálaláshoz: sült brokkoli, gőzölt garnéla

Tálaláshoz: újhagymazöld, koriander

 

A leszűrt zöldséglevest (alaplevet) feltesszük főni. Hozzáadjuk a sült sütőtökpürét, a narancs kifacsart levét. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 10 perc alatt összefőzzük. Miközben fő, elkészítjük a fűszerpasztát: az aprítógépbe vagy robotgépbe tesszük a felkarikázott újhagymát, a friss koriandert (a szárával együtt), a finomra aprított friss gyömbért és fokhagymát, a currypasztát, a kurkumát, a mogyoróvajat, a szójaszószt és a szezámolajat. Pürésítjük. A kész leveshez adjuk, majd az egészet a pasztával együtt robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a kókusztejet, 5 percig főz­zük. Az ízeket ízlés szerint kiigazítjuk szójaszósszal, citromlével és kevés barna cukorral. Felkarikázott újhagymazölddel, friss korianderrel megszórva, esetleg csiliolajjal meglocsolva tálaljuk. Ehhez az adaghoz én sütőben sült brokkolit (rózsáira szedve, 210 fokon, 15 percig) és gőzölt garnélát adtam, de ezeket akár el is lehet hagyni, vagy más zöldséggel helyettesíteni.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk