chili&vanília

Hollandi, lépésről lépésre

Gasztro

Spárgaszezonban az egyik nagy klasszikus kiegészítő a hollandi mártás. A tojás sárgájából és sok olvasztott vajból felvert habos sodó sokak számára mumus, mert összeeshet, kicsapódhat. Készítése valóban igényel némi rutint és odafigyelést, de azért nem ördöngösség. Az alábbi vízgőzös, habverős módszerrel mindig kifogástalanul sikerül, állaga tökéletesen sűrű, mégis légies lesz. Spárgán kívül más zöldségek és halak mellé is az egyik legfinomabb mártás. A hollandi, azaz a citromos változat az alap, ezt lehet variálni más ízesítésekkel, például citrom helyett narancslével, zöldfűszerek hozzáadásával. Aki ráérez az ízére, következőként a béarni mártást próbálja ki, ez tárkonyos-borecetes lével és friss tárkonnyal készül, steak mellett felejthetetlen. Mind a hollandi, mind a béarni mártás titka a tisztított, leszűrt vaj, utóbbi indokolja az indokolatlan mennyiségű vajat a hozzávalók között.

Spárga hollandi mártással

Hozzávalók (4 adaghoz)

 

1 kg spárga

só, citromlé, egy csipet cukor

25 dkg vaj

3 tojás sárgája

3 evőkanál hideg víz

fél citrom leve

 

1. A spárgát meghámozzuk, majd vízben vagy gőzben megpároljuk úgy, hogy roppanós maradjon. Ha vízben főzzük, a főzővízhez a són kívül kevés citromlevet és csipet cukrot is adunk. A spárgát süthetjük is, ebben az esetben tepsire tesszük, meglocsoljuk egy kevés olvasztott vajjal, majd 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

2. A hollandi mártáshoz elsőként a tisztított vajat készítjük el: a 25 dkg vajat lábasban felolvasztjuk, majd amikor elkezd felhabozni, egy szűrőkanál segítségével leszedjük a tetején keletkező habot, illetve a kissé darabosra összeálló fehér tejzsírrészecskéket. A vajat átszűrjük. Félretesszük, és langyosan tartjuk.

3. Előkészítünk egy lábast, amibe kétujjnyi vizet öntünk, felforraljuk, majd levesszük a hőfokot, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön, mivel csak a gőzére lesz szükségünk.

4. Egy akkora keverőtálban, ami kényelmesen rá fog férni a lábasra, a vízgőz fölé, elektromos kézi habverő segítségével habosra keverjük a tojások sárgáját egy csipet sóval és a hideg vízzel. Mindig annyi evőkanál vizet számolunk, ahány tojás sárgáját használtuk.

5. Amikor habos a keverék, a tálat a vízgőz fölé tesszük, úgy, hogy az aljához semmiképpen ne érjen hozzá víz. Az elektromos kézi habverővel további 3-4 percig keverjük, amíg besűrűsödik, és a térfogata megduplázódik.

6. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és lassan, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a felolvasztott, tisztított, langyos vajat. Folyamatosan keverjük a habverővel, ahogy veszi fel az olvasztott vajat, úgy kezd el sűrűsödni, fényes, selymes, majonézszerű emulzió képződik. Végül hozzáadjuk a fél citrom levét.

7. A hollandi mártást azonnal kell tálalni, a vízgőz fölött maximum 20 percig hagyhatjuk állni.

 

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.

Ingyen Carlsberg

  • - turcsányi -

Valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején Bille August nemzetközi hírű svéd filmrendező rájött, hogy mégsem lenne jó, ha ő lenne a filmművészet második Ingmar Bergmanja, még akkor sem, ha az ügyért addig számos követ megmozgatott (Hódító Pelle Max von Sydow-val, 1987; Legjobb szándékok, egyenesen Bergman forgatókönyvéből, 1992).

Utánunk a robotok?

A Székesfehérváron tavasszal bemutatott színpadi átiratot Szikora János, a Vörösmarty Színház tizenhárom év után elköszönő igazgatója rendezte. A színház vezetésére kiírt, majd megismételt pályázat után ősztől már Dolhai Attila irányításával működő teátrum irányvonala minden bizonnyal változni fog, a társulat egy része is kicserélődött, így A Nibelung-lakópark egy korszak összegzésének, Szikora János búcsúelőadásának is tekinthető.

Túlélni a békét

Az előadás ismét azt bizonyította, hogy egy ideje a Miskolci Nemzeti Színházé a magyar nyelvű színjátszás egyik legerősebb társulata. Pedig a darab – annak ellenére, hogy színházi felkérésre született – egyáltalán nem kínálja magát könnyen a színrevitelre.