Az alábbi thai ihletésű levest ajánlom a spárgaszezon elejére. Hagyományosan csirkével készülő változata, a tom kha gai a thai kifőzdék közönségkedvenc alapdarabja. Az itt ajánlott verzió húsmentes, de nyilván kerülhet bele csirke (esetleg tészta) is. A leírás leginkább egy kiindulási alap, nyugodtan lehet rugalmasan kezelni. Ha éppen nincs hozzá minden egzotikus fűszer, akkor használhatunk csak currypasztát, amit igazán könnyen be lehet szerezni. Érdemes azonban mégis rászánni az időt a megfelelő fűszerek beszerzésére, ezeket szintén nem lehetetlen megtalálni az ázsiai élelmiszerüzletek egyikében.
A három extra hozzávaló közül az első a galangagyökér, a délkelet-ázsiai konyha elengedhetetlen kelléke, formája a gyömbérhez hasonlít, a színe viszont nem sárga, hanem krémfehér, picit rózsaszínes, aromája visszafogottabb, lágyabb, kevésbé csípős. A második a citromfű – nem a leveles zöldfűszerről van szó (melissa), hanem az újhagymakülsejű rúdról –, amely szintén nélkülözhetetlen a délkelet-ázsiai konyhában. Elképesztő illata van. A harmadik pedig a kaffir lime levél – ezek fagyasztva kapható, sötétzöld, fényes, erőteljes citrusaromát adó levelek. A fűszereket belefőzi az ember a levesbe, viszont a végén vagy le kell szűrni és ezek nélkül tálalni, vagy benne hagyni, ebben az esetben viszont határozottan felhívjuk a fogyasztók figyelmét, hogy szíveskedjenek ezeket nem elfogyasztani. A thai levesekhez képest az intenzitásból és csípősségből érdemes egy kicsit visszavenni, hogy a spárga finom íze érvényesüljön, és minden más csak azt támogassa. Húsz perc alatt elkészül, és a szezon sikersztorija lehet.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!