chili&vanília

Jéghideg meggyleves

Gasztro

Céklás meggyleves kecskesajt-krémmel

Ha megkérdezünk külföldieket, hogy számukra melyek a magyar konyha legfurcsább fogásai, többnyire két étel végez a dobogó első két helyén: az édes – diós, mákos stb. – tészták, és a hideg, nyári gyümölcslevesek. A többség számára teljesen idegen a sűrű, édes, tejfölös, liszttel habart leves, amelyet inkább desszertként tudnak értelmezni. A hazai csúcsgasztronómia is igyekszik korszerűsíteni ezt a műfajt. Talál az ember parádés fűszeres, savanykás sárgabarack-krémlevest, amelyben érett, sós kecskesajtkrémfalatok lapulnak, zöldfűszerekkel, tejtermék és cukor nélkül készített fanyar leveseket, vagy éppen a mediterrán konyha által ihletett, gyümölcsökkel – pl. görögdinnyével, eperrel – dúsított gazpachókat. Az andalúz salmorejo (kenyérrel dúsított, hideg paradicsomleves), vagy ajoblanco (áztatott mandulából, kenyérből és olívaolajból készült, szőlőszemekkel tálalt jeges leves) is dobogós helyen végezne a hideg levesek versenyében, de a lengyel chłodnik (céklás, kefires), vagy az orosz okroska (kvasszal és kefirrel felöntött, ropogós zöldségek) is hihetetlenül frissítő.

Az alábbi meggyleves nem a hagyományos változat, tény és való. Amikor azonban megérik a legfinomabb meggy, és éjjel-nappal azt eszünk, sütünk, főzünk, befőzünk, akkor ez a szokatlan gyümölcsleves is nagy sikerre számíthat. Ami egyszerre terem, az többnyire passzol is egymáshoz, a nyári cékla és a meggy is klasszikus páros. Fanyar, a gyümölcsöt maximálisan hangsúlyozó, elegáns, a spanyol gazpachók világát idéző leves, ami akár egy villantós nyári vacsorán, akár egy hétköznapi verandás kánikulai ebéden egyaránt megállja a helyét.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.