Egy tisztességes, nyári cukkinirecept ott kezdődik, hogy minimum egy kiló cukkinit használ fel. Amibe csak egy-két cukkini kell, azzal sokra nem megyünk, az az étel a nyerő, amelyik minél több zöldséget nyel el. Hiszen minden szezonban visszatér a kínzó kérdés: mit csináljunk a temérdek cukkinivel? Amit a szomszédtól kaptunk, vagy ami éppen a saját kertünkben nőtt nagyra. Aki termeszti, tudja, hogy különösebb odafigyelés nélkül nő, mint a bolondgomba. Talán a leguniverzálisabb zöldség, mindig kapható, mindenre jó. Valódi szezonja persze ilyenkor nyáron van, most a legzsengébb és legfinomabb. Az apró, édes, zsenge bébicukkinit elég csak meggrillezni, jobb dolog úgysem történhet vele. Az óriás cukkinik már ötletekért kiáltanak, ilyen az alább ajánlott, cukkininyelő tészta is. Tetemes mennyiséget használhatunk még fel tepsis cukkinilepénybe, sütőben sült tócsnira (az odáig rendben van, hogy minden, amit tócsninak hívnak, családbarát, de ugye senki nem akar a kánikulában olajban sütögetni). Egy beirdalt cukkinit remekül lehet egészben is sütni (Hasselback módra), vega „sültes tál” tekinteteket vonzó főszereplője lehet. A hasábokra vágott cukkinit kitűnően lehet kovászolni is, pont ugyanúgy történik minden, mint a kovászos uborka készítésénél. Ha pedig már totális cukkinitúltengése van valakinek, csempéssze süteménybe a répatorta mintájára, el sem kell árulni senkinek, hogy mi bújik meg benne, mert nem látszik. Az itt ajánlott tészta még a gyerekeket is meg szokta győzni, és egy egész kiló cukkinit nyel el.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!