chili&vanília

Jön a medve!

Gasztro

A természet nem zárt be, így annak rendje-módja szerint, mint március első heteiben mindig: megérkezett a tavasz első hírnöke, a medvehagyma.

Jöjjön hát a szezon elején a szokásos, éves ötletgyűjtemény, hogy mi mindenbe tehetjük. A nyitófogás a tisztességesen elkészített, tejes-vajas krumplipüré, amibe még forrón keverjük, így a hőtől összeesik, és már át is járja a pürét a kellemes, fokhagymás aroma. Kerülhet palacsintába, galuskába, pogácsába, tésztás ételekbe. Kiváló körözöttben, túró- vagy tojáskrémben, omlettekben, tojáslepényekben. Feldobja a hagyományos, tejfölös gombapaprikást. Remek főzelékekbe: finom-, burgonya- vagy éppen zöldborsófőzelékbe turmixolva. Krumpli­tócsniban. Wokos, serpenyős zöldségekkel, friss spenót helyett. Koreai palacsintában, kimcsiben. Reszelt sárgarépából, retekből, almából kevert vitaminsalátában. Fűszervajban, amellyel kijevi csirkét töltünk meg (ó, igen!). A szezon végén pedig néhány adag pesztóban. Az még azonban szerencsére sokára lesz, addig bőven van időnk kísérletezni. Az alább ajánlott leves currypasztával és kókusztejjel készül, így némi távol-keleti felhangot kap, de aki erre nem tart igényt, nyugodtan készítse ezek nélkül (a kókusztej helyett tejszínnel, abból elég két deci, a többit alaplével pótoljuk).

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Nem tud úgy tenni, mintha…

„Hányan ülnek most a szobáikban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?” – olvastuk a Katona József Színház 2022-ben bemutatott (nemrég a műsorról levett) Melancholy Rooms című, Zenés magány nyolc hangra alcímű darabjának színlapján.