Jöjjön hát a szezon elején a szokásos, éves ötletgyűjtemény, hogy mi mindenbe tehetjük. A nyitófogás a tisztességesen elkészített, tejes-vajas krumplipüré, amibe még forrón keverjük, így a hőtől összeesik, és már át is járja a pürét a kellemes, fokhagymás aroma. Kerülhet palacsintába, galuskába, pogácsába, tésztás ételekbe. Kiváló körözöttben, túró- vagy tojáskrémben, omlettekben, tojáslepényekben. Feldobja a hagyományos, tejfölös gombapaprikást. Remek főzelékekbe: finom-, burgonya- vagy éppen zöldborsófőzelékbe turmixolva. Krumplitócsniban. Wokos, serpenyős zöldségekkel, friss spenót helyett. Koreai palacsintában, kimcsiben. Reszelt sárgarépából, retekből, almából kevert vitaminsalátában. Fűszervajban, amellyel kijevi csirkét töltünk meg (ó, igen!). A szezon végén pedig néhány adag pesztóban. Az még azonban szerencsére sokára lesz, addig bőven van időnk kísérletezni. Az alább ajánlott leves currypasztával és kókusztejjel készül, így némi távol-keleti felhangot kap, de aki erre nem tart igényt, nyugodtan készítse ezek nélkül (a kókusztej helyett tejszínnel, abból elég két deci, a többit alaplével pótoljuk).
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!