chili&vanília

Kocsonya kezdőknek és haladóknak

Gasztro

Van az a pillanat a kocsonyafőzés szent folyamatában, amikor az ember lánya picit azért elveszíti a méltóságát. Ott áll háromkilónyi remegő cupákkal, elegánsan igyekszik lefejteni a húsokat, egyebeket, és egyszer csak azon kapja magát, hogy fülig ragad, de nincs a világon annyi konyhai papírtörlő, ami segíteni tudna. De így is megéri!

Íme, a mi családi receptünk. Nem hagyományos módon, tányérban készül, hanem gyümölcskenyér formában, így a kocsonya nemcsak szeletelhető és mutatósabb, hanem praktikusabb is, mert kényelmesebben elfér a hűtőben, mint a sok tányér. Kezdők is belevághatnak!

Az alábbi mennyiségből, összesen úgy 3 kg húsból, és kb. 3,5 liter léből pont háromformányi adag lesz.

 

Szeletelhető kocsonya, lépésről lépésre

Hozzávalók (kb. 12 adag)

 

3 hátsó sertésköröm

1 nagy csülök

1 füstölt marhanyelv

3 malacfül

1 nagy hagyma, egészben, héjastul

kb. 10 gerezd fokhagyma, héjastul

10 szem egész bors

2 babérlevél

2 evőkanál só

2 közepes sárgarépa, meghámozva

 

1. A húsokat alaposan megmossuk. Ha szükséges, a nyelvet néhány órára beáztatjuk.

2. Az összes húst egy nagy fazékba helyezzük, majd felöntjük kb. 3,5-4 liter hideg vízzel. Felforraljuk, a tetején képződő habot szűrőkanállal leszedjük.

3. Hozzáadjuk az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, a borsot, a babérlevelet, és megsózzuk. A só mennyisége a füstölt nyelv sósságától is függ, inkább óvatosak legyünk, a hosszú főzési idő alatt az ízek úgy is koncentrálódni fognak.

4. Takarékra vesszük, lefedjük, és 3-3,5 óráig gyöngyöztetve főzzük – ennyi idő alatt teljesen puhára fő minden (annyira kell puhának lennie a húsoknak, cupákoknak, hogy leessenek a csontjukról). Az egész sárgarépát a főzés utolsó fél órájában tesszük hozzá.

5. A húsokat kiemeljük, majd lehűtjük annyira, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni. Akinek van erkélye, vigye ki tíz percre, akinek pedig nincs, tegye egy nagy tálba, amit állítson jeges vagy nagyon hideg vízzel teli mosogatóba. A füstölt nyelvről még melegen húzzuk le a külső, recés kérgét, a „zokniját”.

6. A főzőlevet szűrjük le, távolítsuk el belőle a hagymát, fokhagymát, fűszereket, a sárgarépát is vegyük ki, és szeleteljük karikára. A főzőlevet öntsük vissza a fazékba, és tartsuk forrón, miközben a húsokkal dolgozunk.

7. A kissé lehűlt húsokat szedjük le a csontokról (nem baj, ha felhúzunk ehhez egy gumikesztyűt), a megmaradt cupákokat hagyjuk a konyhapulton, lesz rá kereslet. A húsokat, nyelvet, bőröket, malacfület feldaraboljuk, és három adagra osztjuk. Aki szeretné a sárgarépát is beletenni, karikázza fel, és azt szépen rakja a formák aljára.

8. A három formába elosztjuk a húsokat, mindegyikbe jusson egyenletesen, vegyesen mindenből: csülökből, nyelvből, körömből, fülből. Egy szűrőn át ráöntjük a forró levet. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

9. Ízlés szerint tormával, mustárral, citromlével, pácolt lila hagymával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Huszein imám mártíromsága

Az Izrael és Irán között lezajlott tizenkét napos háború újra rádöbbentette a régió népeit: új közel-keleti hatalmi rend van kialakulóban. Az egyre élesebben körvonalazódó kép azonban egyre többeket tölt el félelemmel.

„A lehetőségek léteznek”

Úgy tűnik, hogy az emberi történelem és politika soha nem fog megváltozni. Kőbalta, máglyán égő „eretnekek”, százéves háborúk, gulágok… Vagy­is mi sohasem fogunk megváltozni. Reménytelen.

Taxival Auschwitzba

Idén áprilistól a francia közszolgálati televízió közel kilenc­órányi dokumentumfilm-folyamban mutatta be azt a három történelmi pert, amelyek során 1987 és 1998 között a náci kollaboráns Vichy-rezsim egykori kiszolgálóinak kellett számot adniuk bűneikről. A három film mindegyike más-más oldalról mutatja be a megszállás időszakát. A YouTube-on is hozzáférhető harmadiknak van talán a leginkább megszívlelendő tanulsága.

Lábujjhegyen

A hízelgéseknek, a geopolitikai realitásoknak és a szerencsének köszönhetően jól zárult a hágai NATO-csúcs. Azonban az, hogy a tagállamok vezetői jól tudják kezelni az Egyesült Államok elnökének egóját, nem a transzatlanti kapcsolatok legszilárdabb alapja.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.