chili&vanília

Kocsonya kezdőknek és haladóknak

Gasztro

Van az a pillanat a kocsonyafőzés szent folyamatában, amikor az ember lánya picit azért elveszíti a méltóságát. Ott áll háromkilónyi remegő cupákkal, elegánsan igyekszik lefejteni a húsokat, egyebeket, és egyszer csak azon kapja magát, hogy fülig ragad, de nincs a világon annyi konyhai papírtörlő, ami segíteni tudna. De így is megéri!

Íme, a mi családi receptünk. Nem hagyományos módon, tányérban készül, hanem gyümölcskenyér formában, így a kocsonya nemcsak szeletelhető és mutatósabb, hanem praktikusabb is, mert kényelmesebben elfér a hűtőben, mint a sok tányér. Kezdők is belevághatnak!

Az alábbi mennyiségből, összesen úgy 3 kg húsból, és kb. 3,5 liter léből pont háromformányi adag lesz.

 

Szeletelhető kocsonya, lépésről lépésre

Hozzávalók (kb. 12 adag)

 

3 hátsó sertésköröm

1 nagy csülök

1 füstölt marhanyelv

3 malacfül

1 nagy hagyma, egészben, héjastul

kb. 10 gerezd fokhagyma, héjastul

10 szem egész bors

2 babérlevél

2 evőkanál só

2 közepes sárgarépa, meghámozva

 

1. A húsokat alaposan megmossuk. Ha szükséges, a nyelvet néhány órára beáztatjuk.

2. Az összes húst egy nagy fazékba helyezzük, majd felöntjük kb. 3,5-4 liter hideg vízzel. Felforraljuk, a tetején képződő habot szűrőkanállal leszedjük.

3. Hozzáadjuk az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, a borsot, a babérlevelet, és megsózzuk. A só mennyisége a füstölt nyelv sósságától is függ, inkább óvatosak legyünk, a hosszú főzési idő alatt az ízek úgy is koncentrálódni fognak.

4. Takarékra vesszük, lefedjük, és 3-3,5 óráig gyöngyöztetve főzzük – ennyi idő alatt teljesen puhára fő minden (annyira kell puhának lennie a húsoknak, cupákoknak, hogy leessenek a csontjukról). Az egész sárgarépát a főzés utolsó fél órájában tesszük hozzá.

5. A húsokat kiemeljük, majd lehűtjük annyira, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni. Akinek van erkélye, vigye ki tíz percre, akinek pedig nincs, tegye egy nagy tálba, amit állítson jeges vagy nagyon hideg vízzel teli mosogatóba. A füstölt nyelvről még melegen húzzuk le a külső, recés kérgét, a „zokniját”.

6. A főzőlevet szűrjük le, távolítsuk el belőle a hagymát, fokhagymát, fűszereket, a sárgarépát is vegyük ki, és szeleteljük karikára. A főzőlevet öntsük vissza a fazékba, és tartsuk forrón, miközben a húsokkal dolgozunk.

7. A kissé lehűlt húsokat szedjük le a csontokról (nem baj, ha felhúzunk ehhez egy gumikesztyűt), a megmaradt cupákokat hagyjuk a konyhapulton, lesz rá kereslet. A húsokat, nyelvet, bőröket, malacfület feldaraboljuk, és három adagra osztjuk. Aki szeretné a sárgarépát is beletenni, karikázza fel, és azt szépen rakja a formák aljára.

8. A három formába elosztjuk a húsokat, mindegyikbe jusson egyenletesen, vegyesen mindenből: csülökből, nyelvből, körömből, fülből. Egy szűrőn át ráöntjük a forró levet. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

9. Ízlés szerint tormával, mustárral, citromlével, pácolt lila hagymával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.