chili&vanília

Kocsonya kezdőknek és haladóknak

Gasztro

Van az a pillanat a kocsonyafőzés szent folyamatában, amikor az ember lánya picit azért elveszíti a méltóságát. Ott áll háromkilónyi remegő cupákkal, elegánsan igyekszik lefejteni a húsokat, egyebeket, és egyszer csak azon kapja magát, hogy fülig ragad, de nincs a világon annyi konyhai papírtörlő, ami segíteni tudna. De így is megéri!

Íme, a mi családi receptünk. Nem hagyományos módon, tányérban készül, hanem gyümölcskenyér formában, így a kocsonya nemcsak szeletelhető és mutatósabb, hanem praktikusabb is, mert kényelmesebben elfér a hűtőben, mint a sok tányér. Kezdők is belevághatnak!

Az alábbi mennyiségből, összesen úgy 3 kg húsból, és kb. 3,5 liter léből pont háromformányi adag lesz.

 

Szeletelhető kocsonya, lépésről lépésre

Hozzávalók (kb. 12 adag)

 

3 hátsó sertésköröm

1 nagy csülök

1 füstölt marhanyelv

3 malacfül

1 nagy hagyma, egészben, héjastul

kb. 10 gerezd fokhagyma, héjastul

10 szem egész bors

2 babérlevél

2 evőkanál só

2 közepes sárgarépa, meghámozva

 

1. A húsokat alaposan megmossuk. Ha szükséges, a nyelvet néhány órára beáztatjuk.

2. Az összes húst egy nagy fazékba helyezzük, majd felöntjük kb. 3,5-4 liter hideg vízzel. Felforraljuk, a tetején képződő habot szűrőkanállal leszedjük.

3. Hozzáadjuk az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, a borsot, a babérlevelet, és megsózzuk. A só mennyisége a füstölt nyelv sósságától is függ, inkább óvatosak legyünk, a hosszú főzési idő alatt az ízek úgy is koncentrálódni fognak.

4. Takarékra vesszük, lefedjük, és 3-3,5 óráig gyöngyöztetve főzzük – ennyi idő alatt teljesen puhára fő minden (annyira kell puhának lennie a húsoknak, cupákoknak, hogy leessenek a csontjukról). Az egész sárgarépát a főzés utolsó fél órájában tesszük hozzá.

5. A húsokat kiemeljük, majd lehűtjük annyira, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni. Akinek van erkélye, vigye ki tíz percre, akinek pedig nincs, tegye egy nagy tálba, amit állítson jeges vagy nagyon hideg vízzel teli mosogatóba. A füstölt nyelvről még melegen húzzuk le a külső, recés kérgét, a „zokniját”.

6. A főzőlevet szűrjük le, távolítsuk el belőle a hagymát, fokhagymát, fűszereket, a sárgarépát is vegyük ki, és szeleteljük karikára. A főzőlevet öntsük vissza a fazékba, és tartsuk forrón, miközben a húsokkal dolgozunk.

7. A kissé lehűlt húsokat szedjük le a csontokról (nem baj, ha felhúzunk ehhez egy gumikesztyűt), a megmaradt cupákokat hagyjuk a konyhapulton, lesz rá kereslet. A húsokat, nyelvet, bőröket, malacfület feldaraboljuk, és három adagra osztjuk. Aki szeretné a sárgarépát is beletenni, karikázza fel, és azt szépen rakja a formák aljára.

8. A három formába elosztjuk a húsokat, mindegyikbe jusson egyenletesen, vegyesen mindenből: csülökből, nyelvből, körömből, fülből. Egy szűrőn át ráöntjük a forró levet. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

9. Ízlés szerint tormával, mustárral, citromlével, pácolt lila hagymával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

Szerbia kontra Szerbia: az ország, amely saját magával vív harcot

  • Végel László
Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő. A Vučić-rezsim azonban nem hátrál.