chili&vanília

Kocsonya kezdőknek és haladóknak

Gasztro

Van az a pillanat a kocsonyafőzés szent folyamatában, amikor az ember lánya picit azért elveszíti a méltóságát. Ott áll háromkilónyi remegő cupákkal, elegánsan igyekszik lefejteni a húsokat, egyebeket, és egyszer csak azon kapja magát, hogy fülig ragad, de nincs a világon annyi konyhai papírtörlő, ami segíteni tudna. De így is megéri!

Íme, a mi családi receptünk. Nem hagyományos módon, tányérban készül, hanem gyümölcskenyér formában, így a kocsonya nemcsak szeletelhető és mutatósabb, hanem praktikusabb is, mert kényelmesebben elfér a hűtőben, mint a sok tányér. Kezdők is belevághatnak!

Az alábbi mennyiségből, összesen úgy 3 kg húsból, és kb. 3,5 liter léből pont háromformányi adag lesz.

 

Szeletelhető kocsonya, lépésről lépésre

Hozzávalók (kb. 12 adag)

 

3 hátsó sertésköröm

1 nagy csülök

1 füstölt marhanyelv

3 malacfül

1 nagy hagyma, egészben, héjastul

kb. 10 gerezd fokhagyma, héjastul

10 szem egész bors

2 babérlevél

2 evőkanál só

2 közepes sárgarépa, meghámozva

 

1. A húsokat alaposan megmossuk. Ha szükséges, a nyelvet néhány órára beáztatjuk.

2. Az összes húst egy nagy fazékba helyezzük, majd felöntjük kb. 3,5-4 liter hideg vízzel. Felforraljuk, a tetején képződő habot szűrőkanállal leszedjük.

3. Hozzáadjuk az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, a borsot, a babérlevelet, és megsózzuk. A só mennyisége a füstölt nyelv sósságától is függ, inkább óvatosak legyünk, a hosszú főzési idő alatt az ízek úgy is koncentrálódni fognak.

4. Takarékra vesszük, lefedjük, és 3-3,5 óráig gyöngyöztetve főzzük – ennyi idő alatt teljesen puhára fő minden (annyira kell puhának lennie a húsoknak, cupákoknak, hogy leessenek a csontjukról). Az egész sárgarépát a főzés utolsó fél órájában tesszük hozzá.

5. A húsokat kiemeljük, majd lehűtjük annyira, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni. Akinek van erkélye, vigye ki tíz percre, akinek pedig nincs, tegye egy nagy tálba, amit állítson jeges vagy nagyon hideg vízzel teli mosogatóba. A füstölt nyelvről még melegen húzzuk le a külső, recés kérgét, a „zokniját”.

6. A főzőlevet szűrjük le, távolítsuk el belőle a hagymát, fokhagymát, fűszereket, a sárgarépát is vegyük ki, és szeleteljük karikára. A főzőlevet öntsük vissza a fazékba, és tartsuk forrón, miközben a húsokkal dolgozunk.

7. A kissé lehűlt húsokat szedjük le a csontokról (nem baj, ha felhúzunk ehhez egy gumikesztyűt), a megmaradt cupákokat hagyjuk a konyhapulton, lesz rá kereslet. A húsokat, nyelvet, bőröket, malacfület feldaraboljuk, és három adagra osztjuk. Aki szeretné a sárgarépát is beletenni, karikázza fel, és azt szépen rakja a formák aljára.

8. A három formába elosztjuk a húsokat, mindegyikbe jusson egyenletesen, vegyesen mindenből: csülökből, nyelvből, körömből, fülből. Egy szűrőn át ráöntjük a forró levet. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

9. Ízlés szerint tormával, mustárral, citromlével, pácolt lila hagymával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.