chili&vanília

Kocsonya kezdőknek és haladóknak

Gasztro

Van az a pillanat a kocsonyafőzés szent folyamatában, amikor az ember lánya picit azért elveszíti a méltóságát. Ott áll háromkilónyi remegő cupákkal, elegánsan igyekszik lefejteni a húsokat, egyebeket, és egyszer csak azon kapja magát, hogy fülig ragad, de nincs a világon annyi konyhai papírtörlő, ami segíteni tudna. De így is megéri!

Íme, a mi családi receptünk. Nem hagyományos módon, tányérban készül, hanem gyümölcskenyér formában, így a kocsonya nemcsak szeletelhető és mutatósabb, hanem praktikusabb is, mert kényelmesebben elfér a hűtőben, mint a sok tányér. Kezdők is belevághatnak!

Az alábbi mennyiségből, összesen úgy 3 kg húsból, és kb. 3,5 liter léből pont háromformányi adag lesz.

 

Szeletelhető kocsonya, lépésről lépésre

Hozzávalók (kb. 12 adag)

 

3 hátsó sertésköröm

1 nagy csülök

1 füstölt marhanyelv

3 malacfül

1 nagy hagyma, egészben, héjastul

kb. 10 gerezd fokhagyma, héjastul

10 szem egész bors

2 babérlevél

2 evőkanál só

2 közepes sárgarépa, meghámozva

 

1. A húsokat alaposan megmossuk. Ha szükséges, a nyelvet néhány órára beáztatjuk.

2. Az összes húst egy nagy fazékba helyezzük, majd felöntjük kb. 3,5-4 liter hideg vízzel. Felforraljuk, a tetején képződő habot szűrőkanállal leszedjük.

3. Hozzáadjuk az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, a borsot, a babérlevelet, és megsózzuk. A só mennyisége a füstölt nyelv sósságától is függ, inkább óvatosak legyünk, a hosszú főzési idő alatt az ízek úgy is koncentrálódni fognak.

4. Takarékra vesszük, lefedjük, és 3-3,5 óráig gyöngyöztetve főzzük – ennyi idő alatt teljesen puhára fő minden (annyira kell puhának lennie a húsoknak, cupákoknak, hogy leessenek a csontjukról). Az egész sárgarépát a főzés utolsó fél órájában tesszük hozzá.

5. A húsokat kiemeljük, majd lehűtjük annyira, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni. Akinek van erkélye, vigye ki tíz percre, akinek pedig nincs, tegye egy nagy tálba, amit állítson jeges vagy nagyon hideg vízzel teli mosogatóba. A füstölt nyelvről még melegen húzzuk le a külső, recés kérgét, a „zokniját”.

6. A főzőlevet szűrjük le, távolítsuk el belőle a hagymát, fokhagymát, fűszereket, a sárgarépát is vegyük ki, és szeleteljük karikára. A főzőlevet öntsük vissza a fazékba, és tartsuk forrón, miközben a húsokkal dolgozunk.

7. A kissé lehűlt húsokat szedjük le a csontokról (nem baj, ha felhúzunk ehhez egy gumikesztyűt), a megmaradt cupákokat hagyjuk a konyhapulton, lesz rá kereslet. A húsokat, nyelvet, bőröket, malacfület feldaraboljuk, és három adagra osztjuk. Aki szeretné a sárgarépát is beletenni, karikázza fel, és azt szépen rakja a formák aljára.

8. A három formába elosztjuk a húsokat, mindegyikbe jusson egyenletesen, vegyesen mindenből: csülökből, nyelvből, körömből, fülből. Egy szűrőn át ráöntjük a forró levet. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

9. Ízlés szerint tormával, mustárral, citromlével, pácolt lila hagymával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.