Tartalom

(2016-01-14)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Tüzek Gyöngyöspatán - Maradjanak a cigánysoron!

Továbbra is félnek a cigányok a Jobbik korábbi kísérleti terepén: rasszista támadásoktól tartanak, miután az egyik család házát karácsony este felgyújthatták. A tűzeset előtt nem sokkal életveszélyesen is megfenyegették őket, de a rendőrség csak rongálás miatt nyomoz.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Csendes forradalom

Emlékszik még valaki a Tárcaközi Földrajzinév-bizottságra? Ez a minisztériumokat segítő szaktestület az éppen csak formálódó nemzeti együttműködésbe rondított bele illetlen módon 2011 márciusában. Azt merték ugyanis mondani, méghozzá 20:1 arányban, hogy ha már muszáj átnevezni, akkor inkább Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest–Ferihegy legyen a neve a sokat látott létesítménynek, ne a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Nem kellett volna.

A szerk.

A szerk.

Itt járt Cameron

Cameron Dávid múlt heti pesti látogatása igen szívélyes légkörben zajlott, a két pajtás a túlcsorduló barátság hullámaitól magasra emelve a pillanat erejéig talán maga is elhitte, hogy van dolguk egymással, de mert okos emberekről beszélünk, ilyen messzire nem mennénk.

Publicisztika

Varga Júlia

Publicisztika

A kihaló kőkorszak

Többet szülnek-e a nők, ha a konyhában maradnak?

Nemigen érdemes azzal foglalkozni, hogy ki volt a célközönsége Kövér László és barátai év végi bonmot-jainak a női kiteljesedés megfelelő módjairól.

Karsai Dániel

Publicisztika

Időlegesen elveszett

A pénznyerő automaták és a strasbourgi bíróság

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (a továbbiakban: EJEB) a 2015. szeptember 8-án kelt elfogadhatósági határozatában elutasította több, Magyarországon korábban pénznyerő automatát üzemeltető cég beadványát. Az EJEB szerint a panaszosok nem merítették ki az összes hazai hatékony jogorvoslatot. Az ügy most magyar bíróságok előtt folytatódik; ám a strasbourgi verdikt számos tanulsággal szolgál.

Egotrip
Külpol

Interjú

Külpol

„Erős a belső rivalizálás”

Kamal Raouf iraki kurd újságíró, politikai elemző a független Kurdisztán esélyeiről

A kurdok az Iszlám Állam legerősebb katonai ellenfelei a terepen, miközben önálló államiságukat senki nem akarja a térségben. Az sem igaz, hogy a kurdok egyetlen, közös identitású, közös célokért küzdő tömböt alkotnak, hisz az Irakban, Szíriában és Törökországban működő kurd pártok között súlyos ellentétek feszülnek.

Gazdaság

Mit éreznek a szegények a gazdasági növekedésből?

Gazdaság

Már csak kétszer rosszabb

Komoly kincstári optimizmusra vall, hogy a kormány egyenlőségjelet tesz a szegénység csökkenése és a középosztály bővülése közé.

Interjú

Gazdaság

„Nagyjából rendben van”

Palócz Éva közgazdász, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a magyar gazdaságról

Dübörgő gazdaság, csökkenő államadósság, eltűnőben lévő hiány – ezekkel a kijelentésekkel járták körbe a sajtót év végén kormányzati politikusok. A számok mögötti folyamatoknak és a hosszabb távú kilátásoknak próbáltunk meg utánajárni.

Belpol

Állami földek eladása

Belpol

Finomítják a rendszert

Az év végéig kellett volna elkelnie csaknem 400 ezer hektár állami földnek, de nem kelt el mind. Az árverések elvileg idén is folytatódnak, ám egyre több a kérdőjel. Az állítólag támogatott egyéni gazdák megint szívnak, és a kormányzaton belül sincs teljes egyetértés.

Hosszú Katinka vs. Gyárfás Tamás

Belpol

Titánok harca

Lapzártakor nem tudni, hogy pontosan miért és miért most robbant a Hosszú Katinka és az úszószövetség közti konfliktus. Az ötszörös világbajnoknő enigmatikus nyilatkozataiból kihallani az intézményi változtatások igényét, de mintha a pénzről is szólna ez az egész. Nem is kevésről.

A nagy Mahir-balhé

Belpol

Az utcára vitték

Az Orbán–Simicska-háború újabb frontja nyílt, amikor a Fővárosi Közgyűlés felmondta a Mahirrel kötött szerződést. A fővárosi hirdetőoszlopok hovatartozása túlmutat holmi lenyúlt aprópénzeken: a választási kampányokban kiemelten fontos tárgyakról van szó. Hogyan jutottak ide a felek, és miről kell majd döntenie a bíróságnak?

Zene

Nekrológ

Zene

A tökéletes befejezés

David Bowie (1947–2016)

Két nappal 69. születésnapja és legújabb lemeze megjelenése után, január 10-én, hajnalban elhunyt David Bowie.

Film
Könyv

Ács Pál

Könyv

Szökés a kolostorból

Hesse és az értelmiség

A távoli jövőből, Hermann Hesse Az üveggyöngyjáték című nagyregényének utópisztikus világából visszatekintve a 20. század első fele a történelem legsötétebb korszakának látszik.

Képzőművészet

Műgyűjtők és gyűjtemények a II. világháború előtt

Képzőművészet

„Ha nem lennének gazdag zsidók…”

A Monarchia idején keletkezett hatalmas műgyűjtemények semmivé lettek, még azt is nehéz számba venni, hogy mi pusztult el. A gyűjtők élettörténete sokszor mesés, de nem mindig jó a vége.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Berekedésig

Propaganda

Neve hallatán ma már keveseknek jut eszébe a jellegzetes orgánumú, karakteres hajdani színész, s alighanem már senki se véli őt valamiféle fiatalos ellenkultúra előretolt bástyájának: Till Attila minden különösebb feltűnés nélkül rég a helyére került.

Színház

A POSZT jövője

Színház

Nem vágynak főszerepre

A Magyar Színházi Társaság várhatóan elfogadja, hogy Magyar Attila legyen a POSZT ügyvezetője, ám a béke törékeny a két színházi szervezet között.

Színház

Színház

A civil mint szitokszó

Csehov: Sirály

Amikor anya és fia az összecsapás hevében ilyeneket vág egymás fejéhez, hogy az egyik, a színésznő „rutinos iparos”, aki „szar darabokban” játszik, az anya pedig felbőszülten azzal sértegeti a fiát, hogy „te még egy bohózatot sem tudnál megírni, te civil”, kiderül, hogy a civil a legnagyobb sértés.

Tudomány

Mengyelejev öröksége és a névmágia

Tudomány

Lemmy vagy nem Lemmy?

Négy új elemmel bővült a periódusos rendszer, de még nincs igazi nevük. Alább épp a névadási praxist, illetve Dmitrij Ivanovics Mengyelejev zsenijét igyekszünk körüljárni.

Gasztro
Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Nőpapa

Transparent

Mort Pfeffermannek (Jeffrey Tambor elragadó előadásában) van egy titka, amit több mint hatvan éven át megtartott magának: lélekben nő, mindig is az volt.

Ételhordó