Nincs konyha, ahol ne lapulna ilyenkor a hűtőben egy nagy adag kovászos uborka, vagy ne érne a következő üveg éppen az erkélyen! Ahány család, annyi alaprecept, ki kenyérrel, ki krumplival készíti (utóbbitól tiszta, áttetsző marad a folyadék). A kenyér nem mellesleg csak gyorsítja az erjedési folyamatot, de nem kulcsa annak, tehát anélkül is beérik a koviubi. Számos nemzetnek van saját, jellegzetes savanyított vagy kovászos uborkája, már a különböző savanyúsági, érési fokozatok önmagukban is megérnek egy misét.
Nagy rajongótábora van ugyanis az éppen csak savanyodni készülő, még zöld, még ropogós uborkának is, a lengyeleknél például ez az ogórek małosolny. Az extra ropogósságot titkos, tanninos levelekkel biztosítják, például torma-, meggyfa- vagy eperfalevéllel. New York híres deli bisztróiban is tetemes mennyiségű uborkát szolgálnak fel, ott is választani lehet a félkész (half-sour) és a beérett (full-sour) között. A koreaiak – mint mindent – kimchisítik, az amerikai déli államokban – mint mindent – kirántják. Az orosz konyhában levesekbe is kerül, fontos alkotóeleme például a marhahúslevessel és gerslivel készülő rasszolnyiknak. Itthon az étlapokon, sőt manapság már az otthoni konyhákban is, vagy egy évtizede hódít a kovászosuborka-leves, aminél jobb kánikulalevest még nem találtak ki. (A frissítő, jéghideg levest először a balatonszemesi Kistücsökben szolgálták fel, a feltalálás dicsősége tehát őket illeti meg). Amikor elfogyott az üvegből a kovászos uborkánk, és megmarad a leve, eszünkbe ne jusson kiönteni! Pazar hozzávaló, a legizgalmasabb, legjobb savanyúságot adja leveseknek, főzelékeknek (zöldbabnak, töknek, krumplinak), mártásoknak. De készülhet belőle fröccs, granita, sorbet vagy éppenséggel koktél is. Az alábbi könnyű leves a zöldbabszezon sztárja lehet, ezt is a kovászosuborka-lé teszi különlegessé.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!