chili&vanília

A kovászos uborka leve kincs!  

Gasztro

Könnyű, nyári zöldbabcsorba

Nincs konyha, ahol ne lapulna ilyenkor a hűtőben egy nagy adag kovászos uborka, vagy ne érne a következő üveg éppen az erkélyen! Ahány család, annyi alaprecept, ki kenyérrel, ki krumplival készíti (utóbbitól tiszta, áttetsző marad a folyadék). A kenyér nem mellesleg csak gyorsítja az erjedési folyamatot, de nem kulcsa annak, tehát anélkül is beérik a koviubi. Számos nemzetnek van saját, jellegzetes savanyított vagy kovászos uborkája, már a különböző savanyúsági, érési fokozatok önmagukban is megérnek egy misét.

Nagy rajongótábora van ugyanis az éppen csak savanyodni készülő, még zöld, még ropogós uborkának is, a lengyeleknél például ez az ogórek małosolny. Az extra ropogósságot titkos, tanninos levelekkel biztosítják, például torma-, meggyfa- vagy eperfalevéllel. New York híres deli bisztróiban is tetemes mennyiségű uborkát szolgálnak fel, ott is választani lehet a félkész (half-sour) és a be­érett (full-sour) között. A koreaiak – mint mindent – kimchisítik, az amerikai déli államokban – mint mindent – kirántják. Az orosz konyhában levesekbe is kerül, fontos alkotóeleme például a marhahúslevessel és gerslivel készülő rasszolnyiknak. Itthon az étlapokon, sőt manapság már az otthoni konyhákban is, vagy egy évtizede hódít a kovászos­uborka-leves, aminél jobb kánikulalevest még nem találtak ki. (A frissítő, jéghideg levest először a balatonszemesi Kistücsökben szolgálták fel, a feltalálás dicsősége tehát őket illeti meg). Amikor elfogyott az üvegből a kovászos uborkánk, és megmarad a leve, eszünkbe ne jusson kiönteni! Pazar hozzávaló, a legizgalmasabb, legjobb savanyúságot adja leveseknek, főzelékeknek (zöldbabnak, töknek, krumplinak), mártásoknak. De készülhet belőle fröccs, granita, sorbet vagy éppenséggel koktél is. Az alábbi könnyű leves a zöldbabszezon sztárja lehet, ezt is a kovászosuborka-lé teszi különlegessé.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.