chili&vanília

Levelet kaptam

Gasztro

Tormalevélbe göngyölt fűszeres minifasírt

Először is szögezzük le: salátalevélbe minden, de igazán minden falatot bele lehet csomagolni, a sültektől a rántott húsig, és ez mindennek jól áll. Remekül kitalálták ezt az ázsiai kulináris kultúrákban, ahol nagy hagyománya van a falatcsomagolásnak – a melegben jólesnek a frissítő, üde ételek, ízek, a hideg saláta és menta lehűti a csípős ízeket, a levél pedig egyben evőeszközként is szolgál, így nem kell kézzel megfogni a forró, gyakran olajban sült vagy zsírosabb összetevőket. Az már csak bónusz, hogy így a szénhidráttal is spórolunk, hála a sok zöldnek, az étel könnyebb és egészségesebb lesz. Vietnamban sok mindent, például a népszerű tavaszi tekercset is így adják és így eszik, de a koreai konyhában is önálló műfaja és hatalmas kultusza van a levélbe tekert falatozásnak (ssam – ejtsd: szám – az ilyen fogások neve).

Az alább ajánlott étellel rögtön három legyet (pontosabban levelet) is ütünk egy csapásra: felhasználunk temérdek salátalevelet, amelyek egyébként a hűtő alsó dobozában szomorodnának meg, hiába várva arra, hogy valaki kedvet kapjon hozzájuk. A mentalevelek is kiemelt szerephez jutnak, hiszen ízben rengeteget adnak a csomagokhoz. A fogyasztás ugyanis úgy zajlik, hogy a salátalevélbe helyezzük a főszereplő falatot (jelen esetben a minifasírtot, de ez tényleg bármi más is lehet), megpakoljuk mentával, korianderrel, betekerjük, mártogatjuk, megesszük. A minifasírt göngyöléséhez használhatunk például karalábélevelet vagy tormalevelet, utóbbi igazi csemege, a szabolcsi konyhákon előszeretettel használják tölteni – kukoricakásával, hússal, de a cigány konyhában is gyakori. A minifasírt esetében a levél a nedvességtartalmát átadja a húsnak, amitől az még szaftosabb lesz, ugyanakkor ropogósra, kissé csipszesre sül. Az étel ihletadója a vietnami Bo La Lot  nevű fogás, aminél a minifasírtot bétellevélbe tekerik, ezt cseréljük torma- vagy karalábé­levélre. Levelekre fel!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk