chili&vanília

Levelet kaptam

Gasztro

Tormalevélbe göngyölt fűszeres minifasírt

Először is szögezzük le: salátalevélbe minden, de igazán minden falatot bele lehet csomagolni, a sültektől a rántott húsig, és ez mindennek jól áll. Remekül kitalálták ezt az ázsiai kulináris kultúrákban, ahol nagy hagyománya van a falatcsomagolásnak – a melegben jólesnek a frissítő, üde ételek, ízek, a hideg saláta és menta lehűti a csípős ízeket, a levél pedig egyben evőeszközként is szolgál, így nem kell kézzel megfogni a forró, gyakran olajban sült vagy zsírosabb összetevőket. Az már csak bónusz, hogy így a szénhidráttal is spórolunk, hála a sok zöldnek, az étel könnyebb és egészségesebb lesz. Vietnamban sok mindent, például a népszerű tavaszi tekercset is így adják és így eszik, de a koreai konyhában is önálló műfaja és hatalmas kultusza van a levélbe tekert falatozásnak (ssam – ejtsd: szám – az ilyen fogások neve).

Az alább ajánlott étellel rögtön három legyet (pontosabban levelet) is ütünk egy csapásra: felhasználunk temérdek salátalevelet, amelyek egyébként a hűtő alsó dobozában szomorodnának meg, hiába várva arra, hogy valaki kedvet kapjon hozzájuk. A mentalevelek is kiemelt szerephez jutnak, hiszen ízben rengeteget adnak a csomagokhoz. A fogyasztás ugyanis úgy zajlik, hogy a salátalevélbe helyezzük a főszereplő falatot (jelen esetben a minifasírtot, de ez tényleg bármi más is lehet), megpakoljuk mentával, korianderrel, betekerjük, mártogatjuk, megesszük. A minifasírt göngyöléséhez használhatunk például karalábélevelet vagy tormalevelet, utóbbi igazi csemege, a szabolcsi konyhákon előszeretettel használják tölteni – kukoricakásával, hússal, de a cigány konyhában is gyakori. A minifasírt esetében a levél a nedvességtartalmát átadja a húsnak, amitől az még szaftosabb lesz, ugyanakkor ropogósra, kissé csipszesre sül. Az étel ihletadója a vietnami Bo La Lot  nevű fogás, aminél a minifasírtot bétellevélbe tekerik, ezt cseréljük torma- vagy karalábé­levélre. Levelekre fel!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!