chili&vanília

Az eperszezon levese

Gasztro

Jéghideg eperkrémleves kecskesajttal

Lassan rákanyarodunk a nyári hangulatú piacozásra és főzésekre. Jöhetnek a nagy saláták, hideg főzelékek, grillezések, bográcsozások, na meg a hűsítő gyümölcslevesek. A megszokott, klasszikus, habart változatok mellett érdemes kipróbálni a kortárs, tejmentes, üde, fanyar, nem túl édes verziókat, például az alább ajánlott jéghideg eperkrémlevest.

Ha külföldi vendégeinknél a magyar konyha legfurcsább fogásairól érdeklődünk, többnyire két étel végez a dobogó első két helyén: az édes – diós, mákos stb. – tészták, és a hideg, nyári gyümölcslevesek. A többség számára teljesen idegen a sűrű, édes, tejfölös, liszttel habart leves, amelyet inkább desszertként tudnak értelmezni. Pláne, ha egy eperkrémlevesben mondjuk még túrógombóc is lapul. A zöldfűszerekkel, tejtermék és cukor nélkül készített fanyar leveseket, vagy éppen a mediterrán konyha által ihletett, gyümölcsökkel, így a görögdinnyével vagy eperrel dúsított gazpachókat annál nagyobb izgalommal fogadja a nemzetközi közönség. A legtöbb gyümölcslevest egy kis változtatással el lehet készíteni úgy, hogy a gyümölcs üdesége ne vesszen el, de azért megmaradjon a gyümölcsleves jellege. Az eper esetében ez úgy történik, hogy a felét megfőzzük (az eper íze hőkezeléssel intenzívebb lesz), a másik felét pedig nyersen turmixoljuk bele (így megvan a friss gyümölcsíz is). Zöldfűszer, csili, gyömbér is izgalmasabbá teszi a végeredményt. A tetejére szórhatunk mindenféle csilivilit, például magokat, fűszereket. Az édes-savanykás eper zamatát még jobban kiemeli a sós, krémes kecskesajt. A kiegészítők nélkül, mondhatni fapadosan is tökéletesen működik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk