chili&vanília

Macesz is, müzli is

Gasztro

Maceszgranola tahinis, datolyaszirupos joghurttal

Hamarosan kezdődik a zsidó húsvét is, vagyis a pészah nyolcnapos időszaka (az idén április 12-től 20-ig tart).

A zsidó hagyományok szerint ilyenkor ünnepi kenyérként pászkát, más néven maceszt fogyasztanak. Ez egy kovásztalan kenyér, elkészítésének aranyszabálya, hogy a szárazon tartott liszt és a víz nem érintkezhetnek egymással tizennyolc percnél tovább. Ha az összekeveréstől a sütésig hosszabb idő telne el, akkor már megindulna az erjedési, kovászosodási folyamat. Mivel a pészah napjai alatt a zsidó vallás szerint tilos kenyeret és kelt tésztákat enni, a legkülönfélébb receptek nőtték ki magukat ebből az évek során, és kiderült, hogy a pászka rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag. A maceszgombócon túl nemhogy van élet, de még milyen!

Pászkából igen változatos ételeket lehet varázsolni: darájával, lisztjével készülhet macesztorta, többféle sütemény – például brownie –, palacsinta, sós és édes tócsnifélék (hremzli), még panírozni is lehet vele. A pászkapizza remek gyors snack, nem csak pészahkor. Ehhez a pászkalapot ugyanúgy vékonyan szósszal kenjük meg, majd feltéteket, sajtot teszünk rá, mint egy pizzára, sütőben néhány perc alatt megpirul. Aztán ott van a maceszos lasagna, a rakott „tészták” sora, vagy az amerikai-zsidó gasztronómiában bevezetett (és szenzációs), sós karamellával és csokoládéval bevont, ropogós maceszsnack. Claudia Roden, a mediterrán és a zsidó konyha nagyasszonya lenyűgöző, The Book of Jewish Food című könyvében számos, maceszliszttel készülő fogást oszt meg: észak-afrikai származású – főleg Tunéziában és Algériában elterjedt mézes-szirupos pászkafánkot, elzászi palacsintát, fűszeres bárányhússal töltött maceszpitét, utóbbi az Oszmán Birodalom spanyol-zsidó gasztronómiájának izgalmas hagyatéka.

Jófajta pászkát nagyobb szupermarketekben vagy izraeli élelmiszereket áruló boltokban találunk, de mindig kapható ilyenkor például a nagyszerű Sommer Cukrászdában is, lap, dara és remek pészahi macesztorták formájában. Az alábbi ropogós maceszgranola reggelire szinte túl jó is, inkább desszertnek ajánlom, mézzel vagy tahinivel és datolyasziruppal kikevert görög joghurtra, netán vanília-, kávé- vagy pisztáciafagylaltra szórva.

A magokat, aszalt gyümölcsöket ízlés szerint variálhatjuk, de még akár durvára aprított csokoládét is keverhetünk bele. Kiváló gasztroajándéknak is! Michele Streit Heilbrun, a híres New York-i maceszkészítő dinasztia leszármazottjának receptje adta az ihletet.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Múzeum Hatvanpusztán

Egy-két ezer ember tüntetett Hatvanpusztán szombat délután. A rendszert biztosan nem döntik meg ezzel, de legalább szívtak egy kis friss levegőt. De mennyi legyen a belépő a jövőre megnyitó Korrupció Múzeumba?

Az Amerika–EU-vámalku tovább nyomhatja a magyar gazdaságot

Noha sikerült megfelezni az EU-t fenyegető amerikai vám mértékét, a 15 százalékos általános teher meglehetősen súlyos csapást mérhet az európai gazdaságokra, így a magyarra is. A magyar kormány szerint Orbán Viktor persze jobb megállapodást kötött volna, de a megegyezés az orosz gázimportra is hatással lehet. 

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak.