chili&vanília

Magyar citrom

Gasztro

Ki gondolná, hogy a Schönbrunni-kastély pazar parkjában található Orangerie (Narancsház) nemcsak építészeti látványosság, hanem évi több száz kiló, különleges citrusféle is terem benne egy kiváló, gondos főkertész felügyelete mellett, ami aztán Bécs legprominensebb és legkiválóbb séfje, Heinz Reitbauer konyháján landol a legfinomabb formákban.

Sosem egyszerűen csak kifacsarva, ahhoz túl értékes és nemes lenne. A pompás citruskertet Mária Terézia építtette a 18. század második felében, amikor az oranzsériák presztízsértékű, elmaradhatatlan részei voltak a főúri kastélyoknak. A bécsi citrom pedig évtizedeken át csak termett és termett, majd lehullott, és senki nem foglalkozott vele. Mígnem a neves osztrák séf egy véletlennek köszönhetően tíz évvel ezelőtt felfedezte, évekig tanulmányozta, majd beemelte elegáns ételeibe.

Kevésbé történelmi, de annál hétköznapibb és közelebbi a mai magyar citrom sztorija. A lajosmizsei Szőrös család nagyjából húsz évvel ezelőtt, hobbiból kezdett bele a citromfák ültetésébe a kertészetben, amelyben hagyományosan dísznövényeket, virágokat és szamócát termeltek. Eleinte mindenki fenntartásokkal nézegette a magyar citromot, nem­igen hittek benne ők maguk sem. Aztán egyszer csak beindult a biznisz, néhány éve pedig a fűtött citromligetben termett soktonnányi vegyszermentes, kezeletlen citrus az egyik legkeresettebb téli gyümölcs az ínyencek körében. Extra ráadás, hogy nem is akármilyen fajtáról van szó: a sokszor „celebcitromként” aposztrofált, fűszeres, lédús, édes Meyer citromról. Olyan finom, hogy ezt is érdemes szőröstül-bőröstül felhasználni, ehhez alább három ötlet. Kis mennyiségben mindegyik különleges, frissítő kiegészítője halas fogásoknak, pástétomoknak, sülteknek, majonézes mártogatóknak, önteteknek, salá­ták­nak, olajos halaknak, rántott falatoknak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk