Sosem egyszerűen csak kifacsarva, ahhoz túl értékes és nemes lenne. A pompás citruskertet Mária Terézia építtette a 18. század második felében, amikor az oranzsériák presztízsértékű, elmaradhatatlan részei voltak a főúri kastélyoknak. A bécsi citrom pedig évtizedeken át csak termett és termett, majd lehullott, és senki nem foglalkozott vele. Mígnem a neves osztrák séf egy véletlennek köszönhetően tíz évvel ezelőtt felfedezte, évekig tanulmányozta, majd beemelte elegáns ételeibe.
Kevésbé történelmi, de annál hétköznapibb és közelebbi a mai magyar citrom sztorija. A lajosmizsei Szőrös család nagyjából húsz évvel ezelőtt, hobbiból kezdett bele a citromfák ültetésébe a kertészetben, amelyben hagyományosan dísznövényeket, virágokat és szamócát termeltek. Eleinte mindenki fenntartásokkal nézegette a magyar citromot, nemigen hittek benne ők maguk sem. Aztán egyszer csak beindult a biznisz, néhány éve pedig a fűtött citromligetben termett soktonnányi vegyszermentes, kezeletlen citrus az egyik legkeresettebb téli gyümölcs az ínyencek körében. Extra ráadás, hogy nem is akármilyen fajtáról van szó: a sokszor „celebcitromként” aposztrofált, fűszeres, lédús, édes Meyer citromról. Olyan finom, hogy ezt is érdemes szőröstül-bőröstül felhasználni, ehhez alább három ötlet. Kis mennyiségben mindegyik különleges, frissítő kiegészítője halas fogásoknak, pástétomoknak, sülteknek, majonézes mártogatóknak, önteteknek, salátáknak, olajos halaknak, rántott falatoknak.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!