chili&vanília

Megérkezett az idei datolyaszilva!

Gasztro

Fodroskel-saláta datolyaszilvával és fetával

Hazai szezonja mindössze négy hétig tart, a külföldről érkező importgyümölcsből persze még egész télen csemegézhetünk majd. Timár Zsolt őstermelő 2009 óta foglalkozik datolyaszilva-termesztéssel, az egzotikus gyümölcsök Magyarországon való meghonosítása már egész fiatal kora óta a szenvedélye volt. Balatoni ültetvénye minden évben ősszel terem, ilyenkor lehet vele találkozni a termelői piacokon (például szombatonként a római-parti piacon, vasárnaponként pedig a Pancs Placc piacon).

A datolyaszilva az egyik legfinomabb őszi gyümölcs, lédús, mézes, édes, vaníliás, illatos, sárgabarackos. Egyetlen titka az érettségi foka, olyat kell keresni, ami puha, de feszes, mintha egy érett ringlót választanánk. A datolyaszilva ugyanis olyan gyümölcs, hogy ha rossz, még éretlen pillanatában kapjuk el, akkor egy életre elmegy tőle a kedvünk, csersavtartalma ugyanis összehúzza a szánkat. Jó hír viszont, hogy utóérő, azaz néhány nap alatt szobahőmérsékleten beérik, amit felgyorsíthatunk úgy, hogy papírzacskóba tesszük egy banánnal.

A datolyaszilva/kakigyümölcs/hurma/sharongyümölcs mind egy gyümölcs különböző fajtái és elnevezései. Eredetileg Ázsiában őshonos, azon belül is leginkább Kínában és Japánban termesztették. A kakigyümölcs (Diospyros kaki) a legelterjedtebb, ez Kínában őshonos, és az 1800-as években került Európába. A datolyaszilva (Diospyros lotus) alapvetően ugyanaz, csak egy másik fajta – ez Délkelet-Ázsiában, valamint Délkelet-Európában őshonos, ez az, amelyet Spanyolországban és Olaszországban is termesztenek. Ez utóbbit említi az Odüsszeia is, mint az istenek gyümölcsét, amely annyira finom volt, hogy akik ettek belőle, nem akartak többé hazatérni.

Ezt az egészséges, igen magas béta-karotin-tartalmú gyümölcsöt leg­inkább nyersen, felszeletelve a legfinomabb fogyasztani. Ázsiában, arab országokban nagy mennyiségben aszalják. Ezenkívül a gyümölcspépet lehet használni sütemények készítéséhez is, Amerikában pl. az egyik leghagyományosabb édesség a belőle készült persimmon pudding. A tökéletes érettségűt az alábbi salátával ajánlom leginkább. Ha pedig véletlenül túlérik, lekvárszerűvé válik, akkor csilivel, kis citromlével és tormával pazar csípős-gyümölcsös mártogatót készíthetünk belőle például rántott sajt vagy garnéla mellé.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk