chili&vanília

A jövő szuperélelmiszerei

Gasztro

Sültsárgarépa-saláta cirokkal, csicseriborsóval és homoktövisöntettel

A nyári ősz kellemes, de lássuk be, nem megnyugtató. Ha a klíma ilyen gyorsasággal változik, és ez nyilvánvalóan erősen befolyásolja a mezőgazdaságot és a termő (vagy éppenséggel nem termő) zöldségeket, gyümölcsöket, az azt is jelenti, hogy az eddiginél sokkal komolyabban kell azzal is foglalkoznunk, hogy milyen lesz a nem is olyan távoli jövőben a magyar konyha. Hiszen az, hogy változni fog, egészen biztos. Ha az időjárási viszonyok miatt egyre ritkábban termő, hagyományos zöldségeinket és gyümölcseinket, gabonáinkat felváltják újak vagy régi-újak, az a hétköznapi és ünnepi konyhánkat is át fogja alakítani.

A Felelős Gasztrohős civil szervezet nemrégiben fenntarthatósági kezdeményezést indított, aminek keretében „a jövő superfoodjait” mutatták be. Azokat a hazai alapanyagokat, amelyek bírják a szélsőséges időjárási körülményeket, egyúttal kedvező a beltartalmi értékük, ezért a jövőben egyre többször kerülhetnek a tányérunkra. Ilyen hozzávalók például a köles (stressztűrő, vasban, rostban gazdag, májregeneráló, gluténmentes gabona, amelynek évszázados hagyománya van a magyar konyhában). Vagy a még kevésbé ismert, rostokban, fehérjében gazdag cirok.

A fehérjebomba kendermag, a hőségben sem olvadó, egészséges „zöldségcukorka” édesburgonya, a víztakarékos csicseriborsó, a rengeteg antioxidánssal bíró, nálunk inkább gyomnövényként számon tartott porcsin, vagy a C-vitaminban dúskáló, savanykás homoktövis. Utóbbi esetében gyakran felmerül, hogy hogyan lehet úgy használni, hogy nem hőkezeljük (ne veszítsen a vitamintartalmából), nem adunk hozzá cukrot, de mégis szülessen belőle kulinárisan is értelmezhető hozzávaló. Ez megérkezett salátaöntet formájában: pici mézzel, citromlével, gyömbérrel, csilivel és olívaolajjal keverve. Nagyszerűen köti össze az alábbi langyos salátát, amely csupa hazai szuperélelmiszerből készül. Ennek a langyos salátának több eleme variálható, aszerint, hogy mi van éppen otthon, vagy minek van szezonja. A sárgarépát cserélhetjük sült sütőtökdarabokra, a csicseriborsót kiválthatjuk babbal vagy lencsével, ha pedig szokatlan a cirok, úgy köles vagy bulgur is remekül passzol hozzá.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk