chili&vanília

A jövő szuperélelmiszerei

Gasztro

Sültsárgarépa-saláta cirokkal, csicseriborsóval és homoktövisöntettel

A nyári ősz kellemes, de lássuk be, nem megnyugtató. Ha a klíma ilyen gyorsasággal változik, és ez nyilvánvalóan erősen befolyásolja a mezőgazdaságot és a termő (vagy éppenséggel nem termő) zöldségeket, gyümölcsöket, az azt is jelenti, hogy az eddiginél sokkal komolyabban kell azzal is foglalkoznunk, hogy milyen lesz a nem is olyan távoli jövőben a magyar konyha. Hiszen az, hogy változni fog, egészen biztos. Ha az időjárási viszonyok miatt egyre ritkábban termő, hagyományos zöldségeinket és gyümölcseinket, gabonáinkat felváltják újak vagy régi-újak, az a hétköznapi és ünnepi konyhánkat is át fogja alakítani.

A Felelős Gasztrohős civil szervezet nemrégiben fenntarthatósági kezdeményezést indított, aminek keretében „a jövő superfoodjait” mutatták be. Azokat a hazai alapanyagokat, amelyek bírják a szélsőséges időjárási körülményeket, egyúttal kedvező a beltartalmi értékük, ezért a jövőben egyre többször kerülhetnek a tányérunkra. Ilyen hozzávalók például a köles (stressztűrő, vasban, rostban gazdag, májregeneráló, gluténmentes gabona, amelynek évszázados hagyománya van a magyar konyhában). Vagy a még kevésbé ismert, rostokban, fehérjében gazdag cirok.

A fehérjebomba kendermag, a hőségben sem olvadó, egészséges „zöldségcukorka” édesburgonya, a víztakarékos csicseriborsó, a rengeteg antioxidánssal bíró, nálunk inkább gyomnövényként számon tartott porcsin, vagy a C-vitaminban dúskáló, savanykás homoktövis. Utóbbi esetében gyakran felmerül, hogy hogyan lehet úgy használni, hogy nem hőkezeljük (ne veszítsen a vitamintartalmából), nem adunk hozzá cukrot, de mégis szülessen belőle kulinárisan is értelmezhető hozzávaló. Ez megérkezett salátaöntet formájában: pici mézzel, citromlével, gyömbérrel, csilivel és olívaolajjal keverve. Nagyszerűen köti össze az alábbi langyos salátát, amely csupa hazai szuperélelmiszerből készül. Ennek a langyos salátának több eleme variálható, aszerint, hogy mi van éppen otthon, vagy minek van szezonja. A sárgarépát cserélhetjük sült sütőtökdarabokra, a csicseriborsót kiválthatjuk babbal vagy lencsével, ha pedig szokatlan a cirok, úgy köles vagy bulgur is remekül passzol hozzá.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.

Vegetál, bezárt, költözik

Az elmúlt másfél évtizedben szétfeslett a magyar múzeumi rendszer szövete. Bizonyára vannak olyan intézmények, amelyek érintetlenek maradtak a 2010 óta zajló átalakulásoktól: vidéken egy-egy helytörténeti gyűjtemény, vagy Budapesten a Bélyegmúzeum – de a rendszer a politikai, s ezzel összefüggő gazdasági szándékokból, érdekekből kifolyólag jelentősen átrajzolódott.