étel, hordó

Nagyvillám/Visegrád

  • ételhordó
  • 2012. november 25.

Gasztro

Négyszáz méter sincs, mégis úgy tűnik, a világ tetején ülünk. A visegrádi Nagy-villám kilátóból nyílik Magyarország legszebb panorámája, legszívesebben azt mondanánk, hogy festő ecsetjére kívánkozik, de igazság szerint félő, hogy a legkreatívabb emberi beavatkozás (megörökítés) is csak ártana neki. (A fényképezőgépet gyorsan visszatesszük a tatyóba.)

Nem véletlen, hogy elsőként a csodákra amúgy is fogékony doktorok vertek itt tanyát. 1927-ben állított a Magyar Orvos Turista Egyesület turistaházat, amit '45 után úgy államosítottak, mint a szél, ám arról nincsen tudomásunk, hogy konyháján csak rezsó vagy esetleg szakács is működött. Ami biztos: 1987-ben a teljes lepusztulástól a Pilisi Állami Erdőgazdaság mentette meg, majd az ezredforduló környékén magánkézbe került, és nagyszabású étteremmé (vadásztanyává) változott.

 


 

Amint a honlapról kiderül, "a Nagyvillám étterem 2007-ben nyerte el jelenlegi arculatát. Ekkor épült a körpanorámás terem, valamint ekkor került sor a gazdasági épületek felújítására is. Az exkluzív emeleti szint és a panorámás terasz 2007 májusában került átadásra." Mi tagadás, nekünk túlságosan hivalkodó lett e bővítés, de bizony a panorámás terasz így is mindent visz.

A felszolgáló hölgy az étlapot hozza.

A választék vadásztanyához illő, őzek, vadkanok, szarvasok, de halból is bőséges a kínálat. Az erdőben maradva a zöldcitromos vargányaleves (690 Ft) tűnik a legjobb választásnak. Legfeljebb a "zöldcitromra" panaszkodhatnánk, ugyanis "sima" citromkarika úszik a tálban. Csakhogy a gomba bőséggel kárpótol a mulasztásért. Nem tudjuk, honnan származik, de hitelesnek tűnne, ha azt mondanák, a környékbeli erdőkből.

A vaslapon sütött vöröslazacderék (2980 Ft) a hazai körülmények ismeretében igazán derekas, ám ennél nagyobb izgalmat tartogat a szarvascímer Hubertus raguval (3380 Ft). Noha Hubertus itt is a hubit jelenti, negatív élmények egy pillanatra sem jönnek elő, a tejszínes-gombás-kacsamájas rátét vélhetően a likőr mellőzésével is ugyanilyen pazar lenne, bár ki tudja? Tény, hogy sokat dob rajta a juhtúróval töltött krokett köret, mégis leginkább a húst kell megdicsérnünk: a szarvas legnagyobb baja - hogy "rágós" - itt fel sem merül.

Desszertnek természetesen nem somlóit vagy fagylaltkelyhet, hanem az ilyen előzmények után jól csengő házi almás rácsost (590 Ft) választjuk: a tészta és az almás-diós töltelék tökéletes, ezért a hozzáadott gyümölcsöntet teljesen felesleges.

Figyelmébe ajánljuk