chili&vanília

Szőlő, csokoládé

Gasztro

Az őszi szőlőszezonban az otelló az egyik kedvenc fajtám, rövid, mindössze néhány hétig tartó megjelenése alatt nem győzök betelni vele. Leginkább csak úgy, ahogy van, szemezgetve - vicces, ahogy a jellegzetes ízű belső gömböcske kipattan a vastag héjából. Az otelló egyébként csemegeszőlő, bor előállítására nem engedélyezett, ebből a szőlőfajtából az EU szabályozása szerint nem is készíthető bor. Szinte mindig készítek belőle a levéből beforralt mustmézet (peszmeget), amelyet sültek fényezéséhez, grillezett gombán, markáns sajtokon, vagy joghurtra, vaníliafagylaltra, esetleg salátára csurgatva használok. Szintén a szőlőszezon kedvenc fogása a grillezett szőlő otellóból vagy más, fűszeresebb ízű szőlőből. Az ember összekeveri a szemeket néhány hozzávalóval: dióolajjal (lehetőleg valamelyik remek hazai kézműves olajjal, pl. az Őrségből), olvasztott sós vajjal, barna cukorral. Ezek olvadnak össze a szőlőből kicsorduló, édes gyümölcslével, kissé be is sűrítik, zseniális. A harmadik dobogós szőlős étel az alább ajánlott "műtrüffel", vagyis keserű csokoládéval bevont szőlőszemek. Nem vagyok feltétlen híve a csokoládé gyümölccsel való párosításának, ugyanis mind ízjegyekben, mind mennyiségben gyakran nehéz azt az arányt megtalálni, amelytől a végeredmény valóban jobb, mint ha a két alapanyaggal külön dolgoznánk. A keserű csokoládé és a szőlő azonban remek együtt. Elég csak összekóstolni egy kocka jó minőségű keserű csokoládét (minimum 60-70 százalékos kakaótartalom) egy szem szőlővel (mondjuk, otellóval). Ha nem áruljuk el előre, hogy a csokoládébonbonnak tűnő golyó valójában nem is az, a totális meglepetés garantált. Az egyik kedvenc őszi desszertem.

 


 

Csokoládéba mártott szőlőbonbon

Hozzávalók ( 40 szemhez)

40 szem (kb. 50 dkg) mag nélküli szőlő

10 dkg keserű csokoládé

1 evőkanál keserű kakaópor

A szőlőt megmossuk, és konyhai papírtörlővel nagyon alaposan megszárítjuk. A keserű csokoládét vízgőz fölött lassan, kíméletesen megolvasztjuk. Átöntjük egy keverőtálba, és spatula vagy fakanál segítségével addig keverjük, amíg elveszíti forróságát, és kézmelegre hűl. Ekkor a keverőtálba tesszük a szőlőszemeket, és a csokoládéval úgy forgatjuk össze, hogy az minden szemet egyenletesen bevonjon. Egyesével szilikonlapra vagy sütőpapírral fedett sütőlapra helyezzük, majd kissé lehűtjük a csokoládéval bevont szemeket. Szitával kakaóport szórunk rájuk. Tálalásig hűtőben tartjuk, de remekül fagyasztható is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk