chili&vanília

Szőlő, csokoládé

Gasztro

Az őszi szőlőszezonban az otelló az egyik kedvenc fajtám, rövid, mindössze néhány hétig tartó megjelenése alatt nem győzök betelni vele. Leginkább csak úgy, ahogy van, szemezgetve - vicces, ahogy a jellegzetes ízű belső gömböcske kipattan a vastag héjából. Az otelló egyébként csemegeszőlő, bor előállítására nem engedélyezett, ebből a szőlőfajtából az EU szabályozása szerint nem is készíthető bor. Szinte mindig készítek belőle a levéből beforralt mustmézet (peszmeget), amelyet sültek fényezéséhez, grillezett gombán, markáns sajtokon, vagy joghurtra, vaníliafagylaltra, esetleg salátára csurgatva használok. Szintén a szőlőszezon kedvenc fogása a grillezett szőlő otellóból vagy más, fűszeresebb ízű szőlőből. Az ember összekeveri a szemeket néhány hozzávalóval: dióolajjal (lehetőleg valamelyik remek hazai kézműves olajjal, pl. az Őrségből), olvasztott sós vajjal, barna cukorral. Ezek olvadnak össze a szőlőből kicsorduló, édes gyümölcslével, kissé be is sűrítik, zseniális. A harmadik dobogós szőlős étel az alább ajánlott "műtrüffel", vagyis keserű csokoládéval bevont szőlőszemek. Nem vagyok feltétlen híve a csokoládé gyümölccsel való párosításának, ugyanis mind ízjegyekben, mind mennyiségben gyakran nehéz azt az arányt megtalálni, amelytől a végeredmény valóban jobb, mint ha a két alapanyaggal külön dolgoznánk. A keserű csokoládé és a szőlő azonban remek együtt. Elég csak összekóstolni egy kocka jó minőségű keserű csokoládét (minimum 60-70 százalékos kakaótartalom) egy szem szőlővel (mondjuk, otellóval). Ha nem áruljuk el előre, hogy a csokoládébonbonnak tűnő golyó valójában nem is az, a totális meglepetés garantált. Az egyik kedvenc őszi desszertem.

 


 

Csokoládéba mártott szőlőbonbon

Hozzávalók ( 40 szemhez)

40 szem (kb. 50 dkg) mag nélküli szőlő

10 dkg keserű csokoládé

1 evőkanál keserű kakaópor

A szőlőt megmossuk, és konyhai papírtörlővel nagyon alaposan megszárítjuk. A keserű csokoládét vízgőz fölött lassan, kíméletesen megolvasztjuk. Átöntjük egy keverőtálba, és spatula vagy fakanál segítségével addig keverjük, amíg elveszíti forróságát, és kézmelegre hűl. Ekkor a keverőtálba tesszük a szőlőszemeket, és a csokoládéval úgy forgatjuk össze, hogy az minden szemet egyenletesen bevonjon. Egyesével szilikonlapra vagy sütőpapírral fedett sütőlapra helyezzük, majd kissé lehűtjük a csokoládéval bevont szemeket. Szitával kakaóport szórunk rájuk. Tálalásig hűtőben tartjuk, de remekül fagyasztható is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”