chili&vanília

Szőlő, csokoládé

Gasztro

Az őszi szőlőszezonban az otelló az egyik kedvenc fajtám, rövid, mindössze néhány hétig tartó megjelenése alatt nem győzök betelni vele. Leginkább csak úgy, ahogy van, szemezgetve - vicces, ahogy a jellegzetes ízű belső gömböcske kipattan a vastag héjából. Az otelló egyébként csemegeszőlő, bor előállítására nem engedélyezett, ebből a szőlőfajtából az EU szabályozása szerint nem is készíthető bor. Szinte mindig készítek belőle a levéből beforralt mustmézet (peszmeget), amelyet sültek fényezéséhez, grillezett gombán, markáns sajtokon, vagy joghurtra, vaníliafagylaltra, esetleg salátára csurgatva használok. Szintén a szőlőszezon kedvenc fogása a grillezett szőlő otellóból vagy más, fűszeresebb ízű szőlőből. Az ember összekeveri a szemeket néhány hozzávalóval: dióolajjal (lehetőleg valamelyik remek hazai kézműves olajjal, pl. az Őrségből), olvasztott sós vajjal, barna cukorral. Ezek olvadnak össze a szőlőből kicsorduló, édes gyümölcslével, kissé be is sűrítik, zseniális. A harmadik dobogós szőlős étel az alább ajánlott "műtrüffel", vagyis keserű csokoládéval bevont szőlőszemek. Nem vagyok feltétlen híve a csokoládé gyümölccsel való párosításának, ugyanis mind ízjegyekben, mind mennyiségben gyakran nehéz azt az arányt megtalálni, amelytől a végeredmény valóban jobb, mint ha a két alapanyaggal külön dolgoznánk. A keserű csokoládé és a szőlő azonban remek együtt. Elég csak összekóstolni egy kocka jó minőségű keserű csokoládét (minimum 60-70 százalékos kakaótartalom) egy szem szőlővel (mondjuk, otellóval). Ha nem áruljuk el előre, hogy a csokoládébonbonnak tűnő golyó valójában nem is az, a totális meglepetés garantált. Az egyik kedvenc őszi desszertem.

 


 

Csokoládéba mártott szőlőbonbon

Hozzávalók ( 40 szemhez)

40 szem (kb. 50 dkg) mag nélküli szőlő

10 dkg keserű csokoládé

1 evőkanál keserű kakaópor

A szőlőt megmossuk, és konyhai papírtörlővel nagyon alaposan megszárítjuk. A keserű csokoládét vízgőz fölött lassan, kíméletesen megolvasztjuk. Átöntjük egy keverőtálba, és spatula vagy fakanál segítségével addig keverjük, amíg elveszíti forróságát, és kézmelegre hűl. Ekkor a keverőtálba tesszük a szőlőszemeket, és a csokoládéval úgy forgatjuk össze, hogy az minden szemet egyenletesen bevonjon. Egyesével szilikonlapra vagy sütőpapírral fedett sütőlapra helyezzük, majd kissé lehűtjük a csokoládéval bevont szemeket. Szitával kakaóport szórunk rájuk. Tálalásig hűtőben tartjuk, de remekül fagyasztható is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Nem tud úgy tenni, mintha…

„Hányan ülnek most a szobáikban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?” – olvastuk a Katona József Színház 2022-ben bemutatott (nemrég a műsorról levett) Melancholy Rooms című, Zenés magány nyolc hangra alcímű darabjának színlapján.

Nyolcadik himnusz az elmúlásról

Egy rövid kijelentő mondattal el lehetne intézni: Willie Nelson új albuma csendes, bölcs és szerethető. Akik kedvelik a countryzene állócsillagának könnyen felismerhető hangját, szomorkás dalait, fonott hajával és fejkendőkkel keretezett lázadó imázsát, tudhatják, hogy sokkal többről van szó, mint egyszeri csodáról vagy véletlen szerencséről.

Szobáról szobára

Füstös terembe érkezünk, a DJ (Kókai Tünde) keveri az elektronikus zenét – mintha egy rave buliba csöppennénk. A placc különböző pontjain két-két stúdiós ácsorog, a párok egyikének kezében színes zászló. Hatféle színű karszalagot osztanak el a nézők között. Üt az óra, a lila csapattal elhagyjuk a stúdiót, a szín­skála többi viselője a szélrózsa más-más irányába vándorol.