Tartalom

(2012-10-25)

Kis-Magyarország

Újabb próbálkozás a zsebszerződők ellen

Kis-Magyarország

Garantált kudarc

Büntetőjogi kategóriává emelte az úgynevezett termőföld-zsebszerződések megkötését a kormányerő. A jövőben egytől öt évig terjedő szabadságvesztést kaphat az, akit ilyesmin érnek. Helyszíni tapasztalataink szerint azonban a leginkább érintett nyugat-magyarországi területeken ez senkit nem idegesít - leszámítva az illegális kontraktusok felkutatására ösztökélt hivatalnokokat.

Publicisztika

Sarlós Gábor

Publicisztika

Aki a tudást nem becsüli

A tudomány kommunikációjának jelentősége

Ahol a tudomány szerepe leértékelődik, ott az oktatás is egyre jobban háttérbe szorul. A világ fejlett ipari országait tömörítő OECD, illetve az Európai Unió statisztikái pedig azt igazolják, hogy az oktatás súlya és a gazdasági növekedés dinamikája között már középtávon is közvetlen öszszefüggés van.

Dessewffy Tibor

Publicisztika

Maradnék sokáig

Az orbáni kotta, avagy Ezékiel 25:17, újratöltve

A győztes koalíciót Orbán valóban minimalizálja: elég lenne erről Széles Gábort vagy a KÉSZ csoport vezetőit megkérdezni. Az a benyomásunk, hogy Orbán a megkerülhetetlenek körét annyira szűkre húzza, mint aki a Hegylakó bűvöletében él: csak egy maradhat (és ez az egy a Közgép feliratot viseli).

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ünnepelt az ország

Ünnepelt az ország? Ugyan mit? A naptár szerint az 1956-os forradalmat és szabadságharcot illett volna, s tapasztaltunk is erre utaló jeleket, mely jelek délutánra már mást jelentettek, eredeti önmaguk ellenkezőjét.

A szerk.

A szerk.

Egy tisztességes ajánlat

Bajnai Gordonnak az október 23-i beszédében törekednie kellett arra, hogy a csodára számítókat lehűtse - de annyira azért mégse, hogy a felfokozott várakozás emiatt dühös csalódottságba csapjon.

A szerk.

A szerk.

A család

Megállíthatatlanul buzog fel kormányunk kebeléből a szeretet, és mint szelíd balatoni hullámok a tihanyi szirtekre, vagy nem, inkább: mint anya rég nem látott gyermekére, úgy omlik rá a magyar kormány a magyar kultúrára, nyaldossa sebeit, becézi, ha búsul, megvédi a bajban.

Egotrip

Zeidler Miklós: Pálya a magasban

Egotrip

Duce, Duce!

"Duce, Duce!" - harsogta a tömeg, az ünnepelt pedig büszkén hordozta végig pillantását rajongóin. Klasszikus fejét a jól ismert mozdulattal fölvetette, tekintetét az emelvény felé fordította, ahol egy pillanatra sem csillapodott a zúgó tapsvihar. S miközben büszkén fogadta a körülötte egyre nagyobb számban gyülekező előkelőségek, köztük a kormányzó lelkes üdvözlését - megrázta dús sörényét (?), röviden fölnyerített (?!), és lassan elmajszolta a neki felkínált kockacukrot!

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Nyelvi térvédelem

Mindenféle nyelvészek írogatnak a nyelvről - egymásnak és persze a nagyközönségnek, házi fogyasztásra vagy politikai megrendelésre. Az utóbbi ugyanazt a kérdést veti fel számomra, mint a szappanoperák áradása a televízióban.

Belpol

Egy józsefvárosi munkaügyi per háttere

Belpol

Cikkünk nyomán

Kirúgták a józsefvárosi önkormányzat egyik köztisztviselőjét, mert - alaptalanul - úgy vélték róla, hogy ő volt egy korábbi Narancs-cikk forrása. A hivatalos indok persze nem ez, hanem a polgármesternek írt három sms-üzenet. A férfi bírósághoz fordult, az önkormányzat egyezségként 4 milliót ajánlott, amit az érintett elfogadott, de a kerület végül elállt ettől. A per október végén folytatódik.

Az október 17-i miskolci tüntetések háttere

Belpol

Létszámháború

Nem egyforma mértékben, de az összes érintett politikai erő a maga céljaira próbálja kihasználni a Fészekrakó-program által Miskolcra szabadított súlyos problémát. A roma szervezetek egy része sem kivétel - pedig a lassan kibontakozó választási kampány helyben döntően róluk szól majd.

Kiterjesztett nemzetbiztonsági ellenőrzés

Belpol

C típusú találkozások

Megváltozik a nemzetbiztonsági (ún. C típusú) ellenőrzés néhány szabálya. A tervezet legfontosabb eleme, hogy az ennek hatálya alá tartozó munkaköröket, tisztségeket betöltő személy esetében a C típusú ellenőrzés bármikor megismételhető lenne, és az illetőt akár titkosszolgálati eszközökkel is megfigyelhetnék.

Interjú

Belpol

"Ilyen a bolsevik jogalkotási mód"

Juhász Pál agrárszociológus a földtörvényről

A magyar mezőgazdaság modernizációját már a rendszerváltás után lehetetlenné tette a dilettáns jogalkotás, az új földtörvény pedig legalább annyi kárt fog okozni, mint amennyi problémát megold - állítja a Corvinus oktatója, az 1990-98 között szabaddemokrata parlamenti képviselőként is dolgozó szociológus-közgazdász.

Külpol

Szíriából jelentjük

Külpol

Két lövés közti élet

Az ország északi részén fekvő El Babban egy évig tartó békés tüntetések után, a biztonsági erők brutális reakciójára válaszként tört ki a fegyveres felkelés. Ma forradalmi kormányzat irányítja a várost.

Interjú

Külpol

"Nyílt politikai verseny"

Henry Laurens történész, Közel-Kelet-szakértő

A párizsi Collége de France professzorát a budapesti Francia Intézetben tartott előadása előtt kérdeztük az arab tavasz hatására bekövetkezett változásokról.

Gazdaság

Madarász Aladár

Gazdaság

Isten keze... vagy a tolvajé?

Egy metafora viszontagságai

Kedves olvasó, aki még emlékszel Maradona kézzel ütött emlékezetes góljára ("Maradona feje és Isten keze") az angolok ellen az 1986-os világbajnokságon, csalódást kell, hogy okozzak: ez a cikk alapból nem a fociról szól. Helyette arról a metaforáról, amelyet oly gyakran használnak a piac működésének leírására: a "láthatatlan kézről".

Zene

Lemez

Zene

Mount Eerie: Ocean Roar

Egy használaton kívüli templomban rögzítette két legfrissebb albumát az észak-amerikai indie folk legkedvesebb remetéje, Phil Elverum.

Interjú

Zene

Olajoshordók miatt

Lisa Gerrard - Dead Can Dance

Budapesti koncertje előtt a zenekar énekesnője hollywoodi ellenszenveiről, egy bozóttűz fontosságáról és három zenetörténeti jelentőségű hordóról beszélt nekünk.

Lemez

Zene

Metz: Metz

A Jesus Lizard és a Big Black Chicagót, a Hammerhead Minneapolist, a Drive Like Jehu San Diegót festette le a pokol minden szegletében aluljárószagú, szirénazajtól lármás, neurotikus lényekkel telizsúfolt tornácának, ahol üvölteni kell, amíg csak infarktust nem kap az ember. A Metz Torontója nem kevésbé tűrhetetlen: debütáló lemezén az energikus trió úgy zúz végig, mintha legutolsó perceit töltené épp egy gigantikus acélprésben.

Interjú

Zene

Kiirtásra szánt népek hangjai

Roger Moreno Rathgeb zeneszerző

A cigány muzsikus művével, a november 6-án a Müpában elhangzó Auschwitz-rekviemmel nemcsak saját népének a haláltáborokban elpusztított tagjai, hanem az összes áldozat előtt tiszteleg. Választott hazájában, Hollandiában beszéltünk vele.

Könyv

Könyv

"Ha ezt a feleségemet is elcsábítod, agyonlőlek!" - Vajda Miklós író

Az első könyvesek közt 78 évesen debütált, korábban irodalmi szerkesztőként és műfordítóként ismert szerző 2009-es önéletrajzi regényét (Anyakép, amerikai keretben) tavasszal adták ki német nyelven, és korábbi sikerei után a nemrég véget ért frankfurti könyvvásáron is megkülönböztetett figyelemben részesült. Regényes családtörténetéről, egy meg nem élt életről, és az apja és Bajor Gizi levelezéséből készülő új könyvéről is beszélgettünk.

Interaktív

Íróiskolák a piacon

Interaktív

Jutányos összekapcsolás

Apám, író leszek - mondta a legkisebb királyfi, lévén nem volt más választása, hisz a családi céget a legidősebb bátyja kapta, a szomszéd sztárügyvéd dúsan kistafírozott lányát meg a középső fivér.

Színház

Színház

Színház

Zsigeri

Kurázsi mama és gyerekei

Nem az az érdekes, mi minden nincsen a háborúban, hanem hogy mi minden van benne: minden. Az élet, az egész, és persze a halál is. Erre már Brecht is gondolhatott, amikor megírta Kurázsi mama és gyermekei című darabját - de Zsótér Sándor rendező is gondolkodik ezen jó ideje: harmadszorra rendezi meg.

Színház

Színház

Jez Butterworth: Az ígéret földje

Életem (egyik) legfontosabb szerepe - nyilatkozta már a premier előtt különféle interjúiban Rudolf Péter, s mi csak örülhettünk e fordulat többszöri nyomatékos előfordulásának, elvégre motivált színész nélkül nincs motivált közönség.

Film

Film

Film

Asterix & Obelix: Isten óvja Britanniát

Bal-jobb, bal-jobb, jönnek a gallok - folytatódik a megszokott francia öntudatépítés. Asterix és Obelix, a két csodafőzettel rohangáló gall újra felveszi a harcot a rómaiakkal, a cél ezúttal Britannia megmentése.

Interjú

Film

"Nyilvánosságra hozni az igazságot"

Kálmán Olga televíziós műsorvezető, hírszerkesztő

Tele volt vele a sajtó: Tarlós István minősíthetetlen hangon szólt be neki élő adásban. Ilyenformán a bunkóság kezeléséről, az újságíró feladatairól és függetlenségéről beszélgettünk.

Film

Film

Kifosztva

Ulrich Seidl: Paradise: Love - Szerelmet a feketepiacról

Jean-Louis Trintignant színész

Film

"Utána akartam menni"

Egy öreg óriás visszatér. Haneke haldoklásfilmje, a nálunk jövő héten moziba kerülő Szerelem hozta vissza az élők közé.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A spermaszínezőtől a fekete lyukig

Lakner Antal: Munkaállomás

Kifejezetten jó ötletnek tűnik, hogy Lakner Antal retrospektív kiállítása kitüremkedik a LuMú bejárata elé. A két kiléptetett munka körül feltűnően sokan csoportosulnak, találgatva, vajon mit keres itt egy izlandi felségjelű, különös formájú haditechnikai egység és mellette egy konténer, katonai ruhákban feszítő próbabábokkal.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Nagyvillám/Visegrád

Négyszáz méter sincs, mégis úgy tűnik, a világ tetején ülünk. A visegrádi Nagy-villám kilátóból nyílik Magyarország legszebb panorámája, legszívesebben azt mondanánk, hogy festő ecsetjére kívánkozik, de igazság szerint félő, hogy a legkreatívabb emberi beavatkozás (megörökítés) is csak ártana neki. (A fényképezőgépet gyorsan visszatesszük a tatyóba.)

Sport

Kiállítás

Sport

Sikerek kudarca

Egykor nekik szólt a Himnusz

A Zsidó Múzeum kiállításának legbelső termében két tablót láthatunk egymással szemben. Az egyik a VAC (Vívó- és Atlétikai Klub), a másik az MTK (Magyar Testgyakorlók Köre) megalakulásának körülményeiről, múltjáról, jelentőségéről tájékoztatja a látogatókat.

Tudomány

Konyhai kémia XXXIV.

Tudomány

Kalapot emelünk

Ehető gombák

A finom, illatos, zamatos fejfedőknek nehezen lehet ellenállni: szinte mindenki szereti a gombát. Rántva, sütve, levesben, néha nyersen is.

Lélek

Szenvedélybetegek és hozzátartozóik

Lélek

Köztük marad

A szenvedélybetegek többsége családban vagy legalábbis párkapcsolatban él, de a hozzátartozókról legfeljebb csak mint áldozatokról esik szó. Pedig az addiktológusok szerint a szerepük igen fontos lehet abban, hogy egy függőből újra józan ember legyen.