chili&vanília

Padlizsánt a piacról

Gasztro

Két olyan családi termelő vállalkozás is kiemelkedik a Fény utcai piac kínálatából, amelyek miatt még pesti turistaként is érdemes egyszer-egyszer budai kirándulást tenni. Az egyik a Tata melletti, dunaalmási Birdsfruit Garden, a másik a zsámboki Bálint Kert. Lenyűgöző kínálatukkal, kedvességükkel és szakértelmükkel teljesen leveszik az embert a lábáról. Az előbbinél többek között bébizöldségek, csúcsminőségű saláták, ehető virá­gok, csodás, harsogó koriander találhatók, no és a kedvencem: az ánizsos ízű thai bazsalikom. Bálinték pultjánál pedig hihetetlen a színkavalkád: sokféle padlizsán, paradicsom, cukkinivirágok, valamint számos olyan zöldség, amivel igen ritkán lehet itthon találkozni: padron paprika, vízispenót. A két standon vadászott összetevők, a gyönyörű, élénklila, vékony, hosszú padlizsán és a thai bazsalikom adják a lelkét az alább ajánlott recept­nek. Úgy a legfinomabb, ha ezekből készül, úgyhogy szívből ajánlom mindenkinek a szombat reggeli látogatást a Fény utcai piacon. Ha mégsem zarándokolna el valaki ezekért az extra zöldségekért, úgy is bátran próbálja ki a receptet hagyományos padlizsánnal, a thai bazsalikom helyett pedig korianderrel.

Szójaszószos, csilis-fokhagymás padlizsán

Hozzávalók (2 nagy adag)

 

 

 

kb. 50 dkg padlizsán

2 evőkanál olaj

só, bors

1 hagyma, vékonyra szeletelve

1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

2 cm friss gyömbér, finomra aprítva

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál halszósz

2 evőkanál nádcukor

1 kávéskanál csilipaszta vagy friss csilipaprika

1 dl víz vagy alaplé

1 csokor thai bazsalikom (vagy koriander)

2 teáskanál étkezési keményítő

 

Tálaláshoz:

párolt, natúr rizs

pirított, durvára vágott földimogyoró,

thai bazsalikom, koriander

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverésre állítva). A padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd kb. 5-6 cm-es darabokra szeleteljük. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, rátesszük a padlizsánokat, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 15 perc alatt megsütjük. Miközben sül a padlizsán, felszeleteljük a hagymát és felaprítjuk a gyömbért és fokhagymát. Előkészítjük a szószt: egy tálkában összekeverjük a szójaszószt, halszószt, nádcukrot, csilipasztát és a vizet. Egy nagy serpenyőben vagy wokban olajat forrósítunk. Rádobjuk a felszeletelt hagymát, néhány percig dobva-rázva pirítjuk. Kivesszük egy kis tálkába, és az edénybe tesszük a finomra aprított gyömbért, fokhagymát (és ha friss csilit használunk, azt is), néhány percig pirítjuk, de ne kapjon barna színt. Amikor megsült a padlizsán, beletesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a hagymát, és ráöntjük a mártást, néhány másodpercig nagyon erős lángon főzzük. Ekkor beledobunk egy nagy marék thai bazsalikomot. Az étkezési keményítőt néhány evőkanál hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd az ételhez adjuk. Elkeverjük, és csak néhány másodpercig főzzük, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Sűrű, kissé ragacsos-szirupos, a padlizsánokat egyenletesen bevonó szószt kapunk. Natúr jázminrizzsel tálaljuk, a tetejét megszórjuk durvára vágott pirított mogyoróval, további thai bazsalikommal és/vagy friss korianderrel.

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát. 

Kinek a bűne?

A kormánypárti média azzal igyekszik lejáratni egy Tisza párti önkéntest, hogy korábban pornófilmekben szerepelt. A kampány morális természetű, a nőt bűnösnek és erkölcstelennek állítja be, s persze ezt vetíti rá a pártra is.

„Lövésük sincs róla”

Magyarországon nem az illegális kábítószerek okozzák a legnagyobb problémát a fiatalok körében. A hazai 16 évesek élen járnak az alkohol, a cigaretta és e-cigaretta kipróbálásában, és kilátástalannak érzett helyzetük miatt sokan a serkentők felé fordulnak.