chili&vanília

Padlizsánt a piacról

Gasztro

Két olyan családi termelő vállalkozás is kiemelkedik a Fény utcai piac kínálatából, amelyek miatt még pesti turistaként is érdemes egyszer-egyszer budai kirándulást tenni. Az egyik a Tata melletti, dunaalmási Birdsfruit Garden, a másik a zsámboki Bálint Kert. Lenyűgöző kínálatukkal, kedvességükkel és szakértelmükkel teljesen leveszik az embert a lábáról. Az előbbinél többek között bébizöldségek, csúcsminőségű saláták, ehető virá­gok, csodás, harsogó koriander találhatók, no és a kedvencem: az ánizsos ízű thai bazsalikom. Bálinték pultjánál pedig hihetetlen a színkavalkád: sokféle padlizsán, paradicsom, cukkinivirágok, valamint számos olyan zöldség, amivel igen ritkán lehet itthon találkozni: padron paprika, vízispenót. A két standon vadászott összetevők, a gyönyörű, élénklila, vékony, hosszú padlizsán és a thai bazsalikom adják a lelkét az alább ajánlott recept­nek. Úgy a legfinomabb, ha ezekből készül, úgyhogy szívből ajánlom mindenkinek a szombat reggeli látogatást a Fény utcai piacon. Ha mégsem zarándokolna el valaki ezekért az extra zöldségekért, úgy is bátran próbálja ki a receptet hagyományos padlizsánnal, a thai bazsalikom helyett pedig korianderrel.

Szójaszószos, csilis-fokhagymás padlizsán

Hozzávalók (2 nagy adag)

 

 

 

kb. 50 dkg padlizsán

2 evőkanál olaj

só, bors

1 hagyma, vékonyra szeletelve

1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

2 cm friss gyömbér, finomra aprítva

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál halszósz

2 evőkanál nádcukor

1 kávéskanál csilipaszta vagy friss csilipaprika

1 dl víz vagy alaplé

1 csokor thai bazsalikom (vagy koriander)

2 teáskanál étkezési keményítő

 

Tálaláshoz:

párolt, natúr rizs

pirított, durvára vágott földimogyoró,

thai bazsalikom, koriander

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverésre állítva). A padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd kb. 5-6 cm-es darabokra szeleteljük. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, rátesszük a padlizsánokat, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 15 perc alatt megsütjük. Miközben sül a padlizsán, felszeleteljük a hagymát és felaprítjuk a gyömbért és fokhagymát. Előkészítjük a szószt: egy tálkában összekeverjük a szójaszószt, halszószt, nádcukrot, csilipasztát és a vizet. Egy nagy serpenyőben vagy wokban olajat forrósítunk. Rádobjuk a felszeletelt hagymát, néhány percig dobva-rázva pirítjuk. Kivesszük egy kis tálkába, és az edénybe tesszük a finomra aprított gyömbért, fokhagymát (és ha friss csilit használunk, azt is), néhány percig pirítjuk, de ne kapjon barna színt. Amikor megsült a padlizsán, beletesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a hagymát, és ráöntjük a mártást, néhány másodpercig nagyon erős lángon főzzük. Ekkor beledobunk egy nagy marék thai bazsalikomot. Az étkezési keményítőt néhány evőkanál hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd az ételhez adjuk. Elkeverjük, és csak néhány másodpercig főzzük, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Sűrű, kissé ragacsos-szirupos, a padlizsánokat egyenletesen bevonó szószt kapunk. Natúr jázminrizzsel tálaljuk, a tetejét megszórjuk durvára vágott pirított mogyoróval, további thai bazsalikommal és/vagy friss korianderrel.

Figyelmébe ajánljuk