chili&vanília

Padlizsánt a piacról

Gasztro

Két olyan családi termelő vállalkozás is kiemelkedik a Fény utcai piac kínálatából, amelyek miatt még pesti turistaként is érdemes egyszer-egyszer budai kirándulást tenni. Az egyik a Tata melletti, dunaalmási Birdsfruit Garden, a másik a zsámboki Bálint Kert. Lenyűgöző kínálatukkal, kedvességükkel és szakértelmükkel teljesen leveszik az embert a lábáról. Az előbbinél többek között bébizöldségek, csúcsminőségű saláták, ehető virá­gok, csodás, harsogó koriander találhatók, no és a kedvencem: az ánizsos ízű thai bazsalikom. Bálinték pultjánál pedig hihetetlen a színkavalkád: sokféle padlizsán, paradicsom, cukkinivirágok, valamint számos olyan zöldség, amivel igen ritkán lehet itthon találkozni: padron paprika, vízispenót. A két standon vadászott összetevők, a gyönyörű, élénklila, vékony, hosszú padlizsán és a thai bazsalikom adják a lelkét az alább ajánlott recept­nek. Úgy a legfinomabb, ha ezekből készül, úgyhogy szívből ajánlom mindenkinek a szombat reggeli látogatást a Fény utcai piacon. Ha mégsem zarándokolna el valaki ezekért az extra zöldségekért, úgy is bátran próbálja ki a receptet hagyományos padlizsánnal, a thai bazsalikom helyett pedig korianderrel.

Szójaszószos, csilis-fokhagymás padlizsán

Hozzávalók (2 nagy adag)

 

 

 

kb. 50 dkg padlizsán

2 evőkanál olaj

só, bors

1 hagyma, vékonyra szeletelve

1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

2 cm friss gyömbér, finomra aprítva

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál halszósz

2 evőkanál nádcukor

1 kávéskanál csilipaszta vagy friss csilipaprika

1 dl víz vagy alaplé

1 csokor thai bazsalikom (vagy koriander)

2 teáskanál étkezési keményítő

 

Tálaláshoz:

párolt, natúr rizs

pirított, durvára vágott földimogyoró,

thai bazsalikom, koriander

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverésre állítva). A padlizsánt hosszában félbevágjuk, majd kb. 5-6 cm-es darabokra szeleteljük. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, rátesszük a padlizsánokat, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 15 perc alatt megsütjük. Miközben sül a padlizsán, felszeleteljük a hagymát és felaprítjuk a gyömbért és fokhagymát. Előkészítjük a szószt: egy tálkában összekeverjük a szójaszószt, halszószt, nádcukrot, csilipasztát és a vizet. Egy nagy serpenyőben vagy wokban olajat forrósítunk. Rádobjuk a felszeletelt hagymát, néhány percig dobva-rázva pirítjuk. Kivesszük egy kis tálkába, és az edénybe tesszük a finomra aprított gyömbért, fokhagymát (és ha friss csilit használunk, azt is), néhány percig pirítjuk, de ne kapjon barna színt. Amikor megsült a padlizsán, beletesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a hagymát, és ráöntjük a mártást, néhány másodpercig nagyon erős lángon főzzük. Ekkor beledobunk egy nagy marék thai bazsalikomot. Az étkezési keményítőt néhány evőkanál hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd az ételhez adjuk. Elkeverjük, és csak néhány másodpercig főzzük, amíg a szósz kissé besűrűsödik. Sűrű, kissé ragacsos-szirupos, a padlizsánokat egyenletesen bevonó szószt kapunk. Natúr jázminrizzsel tálaljuk, a tetejét megszórjuk durvára vágott pirított mogyoróval, további thai bazsalikommal és/vagy friss korianderrel.

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.

Árvák harca

A jelenből visszatekintve nyilvánvaló, hogy a modern, hol többé, hol kevésbé független Magyarország a Monarchia összeomlásától kezdődő történelmében szinte állandó törésvonalak azonosíthatók.