chili&vanília

Paradicsomi állapotok

Gasztro

Paradicsomsaláta őszibarackkal, mentával és grillezett kecskesajttal

Beindult a valódi, napon érett, legzamatosabb, szabadföldi paradicsomok szezonja, mostantól szeptemberig éjjel-nappal paradicsomot eszünk! Egy tökéletes paradicsommal az égvilágon semmit nem kell csinálni, pici sóval és jó olívaolajjal maga a mennyország. Néhány éve szerencsére itthon is színesedett a paletta, a piacokon hozzájutni ízes, régi fajtájú, különleges paradicsomokhoz (a nemzetközi gasztronómiában: heirloom vagy heritage tomato), ezek szabálytalan alakúak, színesek, lédúsak, telt ízűek és sokkal-sokkal finomabbak az átlagparadicsomoknál. Sárga, fekete, zöld, csíkos, cirmos – teljes színkavalkádban pompáznak a piaci standokon és sokaknál a veteményesekben is. Ezekből a paradicsomokból leginkább nyers ételeket érdemes készíteni, felesleges hőkezeléssel rontani rajtuk. Mozzarellával, sőt burratával a legjobb nyári vacsora. Utóbbi pugliai specialitás, olyan, mintha egy mozzarellaburokba töltöttek volna sűrű, de még folyós, krémes sajtot vagy tejfölt.

Remekül passzol a paradicsomhoz a sós, krémes feta és a rengeteg kapor is. Bátran párosítsuk a paradicsomot gyümölcsökkel is, különleges és izgalmas salátákat alkothatunk például nektarinnal, barackkal, szőlővel vagy görögdinnyével, ilyenkor egy csipet csili és jó sok citrom sem árt. Az alábbi őszibarackos paradicsomsaláta azonnal kedvenccé válik majd! Senkit ne tántorítson el a barack és a paradicsom – elsőre szokatlannak tűnő – párosa, ugyanis kiváló! Édes, érett paradicsom szükséges hozzá, a sárga, narancssárga paradicsomokkal a legfinomabb. A recept, mint mindig, ezúttal is csak egy kiindulási pont, rengeteg mindent lehet benne variálni: ha nem jutunk halloumihoz vagy kecskesajthoz, készíthetjük helyette mozzarellával, burratával, gomolyával. Ha nincs kéznél friss menta, más zöldfűszer is kerülhet bele: nagyszerű bazsalikommal, kaporral vagy korianderrel is. Néhány vékony karika jalapenót vagy más csilit, esetleg csilipelyhet érdemes belekeverni, az gondoskodik arról, hogy életre keltse az ízeket, ugyanezt a szerepet látja el a sok reszelt citromhéj és -lé is. Jöhet a hőség!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk