chili&vanília

Paradicsomi állapotok

Gasztro

Paradicsomsaláta őszibarackkal, mentával és grillezett kecskesajttal

Beindult a valódi, napon érett, legzamatosabb, szabadföldi paradicsomok szezonja, mostantól szeptemberig éjjel-nappal paradicsomot eszünk! Egy tökéletes paradicsommal az égvilágon semmit nem kell csinálni, pici sóval és jó olívaolajjal maga a mennyország. Néhány éve szerencsére itthon is színesedett a paletta, a piacokon hozzájutni ízes, régi fajtájú, különleges paradicsomokhoz (a nemzetközi gasztronómiában: heirloom vagy heritage tomato), ezek szabálytalan alakúak, színesek, lédúsak, telt ízűek és sokkal-sokkal finomabbak az átlagparadicsomoknál. Sárga, fekete, zöld, csíkos, cirmos – teljes színkavalkádban pompáznak a piaci standokon és sokaknál a veteményesekben is. Ezekből a paradicsomokból leginkább nyers ételeket érdemes készíteni, felesleges hőkezeléssel rontani rajtuk. Mozzarellával, sőt burratával a legjobb nyári vacsora. Utóbbi pugliai specialitás, olyan, mintha egy mozzarellaburokba töltöttek volna sűrű, de még folyós, krémes sajtot vagy tejfölt.

Remekül passzol a paradicsomhoz a sós, krémes feta és a rengeteg kapor is. Bátran párosítsuk a paradicsomot gyümölcsökkel is, különleges és izgalmas salátákat alkothatunk például nektarinnal, barackkal, szőlővel vagy görögdinnyével, ilyenkor egy csipet csili és jó sok citrom sem árt. Az alábbi őszibarackos paradicsomsaláta azonnal kedvenccé válik majd! Senkit ne tántorítson el a barack és a paradicsom – elsőre szokatlannak tűnő – párosa, ugyanis kiváló! Édes, érett paradicsom szükséges hozzá, a sárga, narancssárga paradicsomokkal a legfinomabb. A recept, mint mindig, ezúttal is csak egy kiindulási pont, rengeteg mindent lehet benne variálni: ha nem jutunk halloumihoz vagy kecskesajthoz, készíthetjük helyette mozzarellával, burratával, gomolyával. Ha nincs kéznél friss menta, más zöldfűszer is kerülhet bele: nagyszerű bazsalikommal, kaporral vagy korianderrel is. Néhány vékony karika jalapenót vagy más csilit, esetleg csilipelyhet érdemes belekeverni, az gondoskodik arról, hogy életre keltse az ízeket, ugyanezt a szerepet látja el a sok reszelt citromhéj és -lé is. Jöhet a hőség!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.