chili&vanília

Paradicsomi állapotok

Gasztro

Paradicsomsaláta őszibarackkal, mentával és grillezett kecskesajttal

Beindult a valódi, napon érett, legzamatosabb, szabadföldi paradicsomok szezonja, mostantól szeptemberig éjjel-nappal paradicsomot eszünk! Egy tökéletes paradicsommal az égvilágon semmit nem kell csinálni, pici sóval és jó olívaolajjal maga a mennyország. Néhány éve szerencsére itthon is színesedett a paletta, a piacokon hozzájutni ízes, régi fajtájú, különleges paradicsomokhoz (a nemzetközi gasztronómiában: heirloom vagy heritage tomato), ezek szabálytalan alakúak, színesek, lédúsak, telt ízűek és sokkal-sokkal finomabbak az átlagparadicsomoknál. Sárga, fekete, zöld, csíkos, cirmos – teljes színkavalkádban pompáznak a piaci standokon és sokaknál a veteményesekben is. Ezekből a paradicsomokból leginkább nyers ételeket érdemes készíteni, felesleges hőkezeléssel rontani rajtuk. Mozzarellával, sőt burratával a legjobb nyári vacsora. Utóbbi pugliai specialitás, olyan, mintha egy mozzarellaburokba töltöttek volna sűrű, de még folyós, krémes sajtot vagy tejfölt.

Remekül passzol a paradicsomhoz a sós, krémes feta és a rengeteg kapor is. Bátran párosítsuk a paradicsomot gyümölcsökkel is, különleges és izgalmas salátákat alkothatunk például nektarinnal, barackkal, szőlővel vagy görögdinnyével, ilyenkor egy csipet csili és jó sok citrom sem árt. Az alábbi őszibarackos paradicsomsaláta azonnal kedvenccé válik majd! Senkit ne tántorítson el a barack és a paradicsom – elsőre szokatlannak tűnő – párosa, ugyanis kiváló! Édes, érett paradicsom szükséges hozzá, a sárga, narancssárga paradicsomokkal a legfinomabb. A recept, mint mindig, ezúttal is csak egy kiindulási pont, rengeteg mindent lehet benne variálni: ha nem jutunk halloumihoz vagy kecskesajthoz, készíthetjük helyette mozzarellával, burratával, gomolyával. Ha nincs kéznél friss menta, más zöldfűszer is kerülhet bele: nagyszerű bazsalikommal, kaporral vagy korianderrel is. Néhány vékony karika jalapenót vagy más csilit, esetleg csilipelyhet érdemes belekeverni, az gondoskodik arról, hogy életre keltse az ízeket, ugyanezt a szerepet látja el a sok reszelt citromhéj és -lé is. Jöhet a hőség!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.