chili&vanília

peanut butter and jelly

Gasztro

A hivatalos napja Amerikában január 14-én van, 2018-ban ugyanott 264 millióan fogyasztották (Simmons National Consumer Survey), és évente kb. 800 millió dollárt költenek rá. Ki találja ki, mi az? Mogyoróvaj! Nem létezik ennél amerikaibb alapanyag, ha kollektív gyerekkori ízemléket kell választani, akkor minden valószínűség szerint erre esne az amerikaiak nagy többségének szavazata. A húszas-harmincas évek nagy gazdasági válsága után vált igazán elterjedt tömegtermékké, amihez mindig hozzá lehet jutni, és ami igen magas kalóriatartalmával az egyik leglaktatóbb (és legolcsóbb) hozzávaló. Az Egyesült Államokon kívül a többi nemzet gyanakodva és értetlenül próbálja megérteni a lelkesedést és a kultuszt. Bár használják számos országban – például Indonéziában a gado gado nevű zöldségsalátában, Thaiföldön a satay nyársakhoz, Vietnamban a szenzációs nyári tekercsek mellé mártogatónak –, máshol nem kötődnek hozzá ilyen mély nosztalgiával. Mogyoróvajat igen egyszerű házilag készíteni: a földimogyorót csak meg kell pirítani, aztán pici olaj és só hozzáadásával addig pürésíteni, amíg paszta állagú nem lesz. Ha boltban vásároljuk, érdemes figyelmesen elolvasni a címkét, lehetőleg olyat válasszunk, amelyben nincs adalék anyag, és csak minimális cukrot tartalmaz. Az Egyesült Államokban egyébként kizárólag a legalább 90 százalékos mogyorótartalommal bíró termék nevezhető mogyoróvajnak.

Az alábbi aprósütemény már egy kis ráhangolódás az ünnepekre. Kezdő amerikai háziasszonyok alapsüteménye. Belátom, nem a legkifinomultabb, ellenben elronthatatlan, gyors, és mindig garantált sikere van. A saját változatomnak két titka van: a só és a só. Kerül mind a masszába, mind a tetejére, az édes-sós kontraszt teszi izgalmassá. Kávé- vagy vaníliafagylaltra morzsolva, keserűcsokoládé-öntettel is nagyon finom. A mélyedések közepébe keserűcsokoládé-krémet, esetleg savanykás lekvárt ajánlok, utóbbival aztán tényleg a PB&J (azaz peanut butter and jelly) sós-édes világát idézzük fel. A jó hír, hogy legalább liszt nincs benne.

 

Egyszerű mogyorós csók

Hozzávalók (25 darab)

 

25 dkg mogyoróvaj

8 dkg nádcukor

1 kávéskanál só

1 tojás

2 evőkanál mogyorós csokoládékrém

(vagy savanykás lekvár, pl. málna vagy ribizli)

A tetejére: durva szemű tengeri só

 

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Elektromos keverővel vagy fakanállal összekeverjük a mogyoróvajat, a nádcukrot, a sót és a tojást. A masszából diónyi gombócokat formázunk, sütőpapírral leterített sütőlapra tesszük őket minimum 3 cm-es távolságra egymástól, majd mindegyik közepébe egy kis mélyedést nyomunk a hüvelykujjunkkal. 12 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, a közepébe nyomhatunk egy-egy kiskanálhegynyi csokoládékrémet (boltit vagy házit) vagy savanykás lekvárt is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk