chili&vanília

peanut butter and jelly

Gasztro

A hivatalos napja Amerikában január 14-én van, 2018-ban ugyanott 264 millióan fogyasztották (Simmons National Consumer Survey), és évente kb. 800 millió dollárt költenek rá. Ki találja ki, mi az? Mogyoróvaj! Nem létezik ennél amerikaibb alapanyag, ha kollektív gyerekkori ízemléket kell választani, akkor minden valószínűség szerint erre esne az amerikaiak nagy többségének szavazata. A húszas-harmincas évek nagy gazdasági válsága után vált igazán elterjedt tömegtermékké, amihez mindig hozzá lehet jutni, és ami igen magas kalóriatartalmával az egyik leglaktatóbb (és legolcsóbb) hozzávaló. Az Egyesült Államokon kívül a többi nemzet gyanakodva és értetlenül próbálja megérteni a lelkesedést és a kultuszt. Bár használják számos országban – például Indonéziában a gado gado nevű zöldségsalátában, Thaiföldön a satay nyársakhoz, Vietnamban a szenzációs nyári tekercsek mellé mártogatónak –, máshol nem kötődnek hozzá ilyen mély nosztalgiával. Mogyoróvajat igen egyszerű házilag készíteni: a földimogyorót csak meg kell pirítani, aztán pici olaj és só hozzáadásával addig pürésíteni, amíg paszta állagú nem lesz. Ha boltban vásároljuk, érdemes figyelmesen elolvasni a címkét, lehetőleg olyat válasszunk, amelyben nincs adalék anyag, és csak minimális cukrot tartalmaz. Az Egyesült Államokban egyébként kizárólag a legalább 90 százalékos mogyorótartalommal bíró termék nevezhető mogyoróvajnak.

Az alábbi aprósütemény már egy kis ráhangolódás az ünnepekre. Kezdő amerikai háziasszonyok alapsüteménye. Belátom, nem a legkifinomultabb, ellenben elronthatatlan, gyors, és mindig garantált sikere van. A saját változatomnak két titka van: a só és a só. Kerül mind a masszába, mind a tetejére, az édes-sós kontraszt teszi izgalmassá. Kávé- vagy vaníliafagylaltra morzsolva, keserűcsokoládé-öntettel is nagyon finom. A mélyedések közepébe keserűcsokoládé-krémet, esetleg savanykás lekvárt ajánlok, utóbbival aztán tényleg a PB&J (azaz peanut butter and jelly) sós-édes világát idézzük fel. A jó hír, hogy legalább liszt nincs benne.

 

Egyszerű mogyorós csók

Hozzávalók (25 darab)

 

25 dkg mogyoróvaj

8 dkg nádcukor

1 kávéskanál só

1 tojás

2 evőkanál mogyorós csokoládékrém

(vagy savanykás lekvár, pl. málna vagy ribizli)

A tetejére: durva szemű tengeri só

 

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Elektromos keverővel vagy fakanállal összekeverjük a mogyoróvajat, a nádcukrot, a sót és a tojást. A masszából diónyi gombócokat formázunk, sütőpapírral leterített sütőlapra tesszük őket minimum 3 cm-es távolságra egymástól, majd mindegyik közepébe egy kis mélyedést nyomunk a hüvelykujjunkkal. 12 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, a közepébe nyomhatunk egy-egy kiskanálhegynyi csokoládékrémet (boltit vagy házit) vagy savanykás lekvárt is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.