Tartalom

MaNcs 30. évf. 48. sz. (2018-11-29)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A kercsi fenyegetés

Múlt vasárnap hajnalban a Kercsi-szorosban orosz hadihajók rálőttek két kisebb ukrán hadihajóra és egy vontatóhajóra, majd az ukrán legénységet foglyul ejtették és Oroszországba vitték. A súlyos provokáció nemzetközi és kétoldalú, orosz–ukrán szerződéseket sértett. Hogy megértsük, miről lehet szó, vessünk először egy pillantást a térképre.

A szerk.

A szerk.

Erkölcsös szülés

„Az, hogy azt gondolja valaki, hogy neki egyedülállóként joga van ahhoz, hogy neki egyedülállóként, anélkül, hogy lenne párja, enélkül neki joga van ahhoz, hogy neki gyereke legyen, és ezt a jogot vívja ki magának, az a gyermek oldaláról közelítve, megfosztja őt attól, hogy neki édesanyja és édesapja legyen” – Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárból buggyant ki imígyen a magyar jövőért érzett felelősség péntek este az RTL Klubon.

Publicisztika

Debreczeni József

Publicisztika

Debreczeni József: alakulhatott volna-e másképp a magyar demokrácia sorsa?

Szabaddemokraták tündöklése és nyomorúsága

MDF-es liberálisként ezzel az alcímnek idecitált (Balzacra utaló) pikírt címmel írtam cikket a Magyar Hírlapba 1992 tavaszán, az SZDSZ első mélyrepülése (Tölgyessy Péter elnöksége) idején. Harminc évvel a párt születése, egy évtizeddel a halála után rég nincs bennem pikírtség – de a cím használható.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Kormányozz hatékonyan!

A kormányok Magyarországon is időről időre célul tűzik ki a saját tevékenységük hatékonyságának növelését. A rendszerváltás előtt is felbukkant ez a szempont, bár akkor főként a politikai leszámolás eszközét láttuk benne.

Belpol

Az intézményesített természetvédelem szétverése

Belpol

Le a fákkal!

Az Agrárminisztérium természetvédelmi főosztályain lezavart – felszámolásba hajló – leépítés logikus következménye a kormány eddigi, a környezeti ügyeket háttérbe szorító politikájának. A rövid távú előnyöknél és a jó helyen landoló profitnál nincs fontosabb.

Interjú

Belpol

„Alá is kellett írniuk, hogy engem ott és akkor le fognak váltani”

"Senki nem mer szólni" - Gémesi György gödöllői polgármester a szemétbotrányról és a fideszes kavarásokról

A gödöllői székhelyű Zöld Híd Kft.-nél robbant először a hazai szemétbomba. A kft.-t tulajdonló regionális hulladékgazdálkodási társulás eddigi vezetője, a város polgármestere, Gémesi György szerint nem a céggel, hanem a kormány átszabta rendszerrel van a gond – Orbán Viktort jégre vitték, és most a beosztottjai félnek bevallani: a nagy „reformok” semmit nem érnek, milliárdok folytak szét.

Költségvetési gondok az ELTE-n

Belpol

Rövid pórázon

Több száz milliós hiánnyal küszködik az ország legnagyobb egyetemének két patinás kara, a bútorok beszerzése és a kísérletek elvégzése is nehezen megoldható feladattá vált. A BTK és a TTK problémái a felsőoktatás állami finanszírozásának elégtelenségét tükrözik.

Nekrológ

Kovács András

Nekrológ

Az első

Randolph L. Braham (1922–2018)

Ha jól számolom, 36 évvel ezelőtt találkoztam először Randolph L. Brahammel (született Ábrahám Adolf; „az Adolftól valahogy elment a kedvem” – válaszolta egyszer, kacsintva, a tősgyökeres amerikai név eredetének kérdésére). Randy ekkor már a City University of New York tekintélyes professzora, a magyar holokauszt nagy hírű kutatója volt, én meg egy állástalan, szabadúszó fordító Budapestről – ennél nagyobb súlycsoportkülönbséget talán elképzelni is nehéz.

Külpol

Interjú

Külpol

„Az EU cirógatja Orbánt”

Yascha Mounk politikatudós, a Harvard Egyetem oktatója

Már a nyugati demokráciákban is egyre több választó álmodozik keménykezű vezetőkről és katonai diktatúrákról – a demokrácia és a szabadságjogok pedig veszíteni látszanak értékükből. Bedőlhet-e a Nyugat, és törvényszerű-e a kapcsolat a szabadságjogok és a jólét között? A nemzetközi politikatudomány ifjú csillagát kérdeztük.

Zene
Könyv

Könyv

Könyv

A költő mint haszonállat

Simon Márton: Rókák esküvője

Ritka, hogy a harmadik kötetnek nagyobb legyen a tétje, mint az elsőnek vagy a másodiknak, de Simon Mártonnál ez most pont így van. A Rókák esküvője ennyiben különleges, hiszen nemcsak azt hivatott bizonyítani, hogy szerzője még mindig érdemes a költő titulusra, de azt is megmutatja, hogy mi van a slam poetryn túl, képesek-e a költemények más hangot megütni, mint a színpadi jelenléttel megtámogatott szövegek. Ha pedig innen nézzük, a Rókák esküvőjével Simon a háborúban csatát vesztett, de még nem kapitulált.

Színház
Interaktív

Rádió

Interaktív

Különös hasábok

Tudományos ismeretterjesztés az InfoRádióban

Ha egy előzetesben azt olvasnánk, hogy a műsorban olyasmiről lesz szó, hogy a kagylóhéj mikroszerkezetének megismerése hogyan segítheti az anyagtudománnyal foglalkozó kutatókat, s az orr nyálkahártyájában található exoszóma mikrorészecske mennyisége a bekerülő baktériumok hatására akár öt perc alatt megduplázódhat – nem gondoljuk, hogy az izgatottságtól kiejtenénk a kezünkből a kávéskanalat. Pedig volna miért.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Dobókocka és pingponglabda

Váratlan–Véletlen

A rusztikus, ámde mégis elegáns terekkel rendelkező, nevében a korábban ott működő üzemre utaló Rugógyár Galéria viszonylag új szereplő a kortárs képzőművészeti szcénában; az első, csoportos kiállítása is csak idén februárban volt.

Film

Interjú

Film

„Gyilkos nem vagyok” – exkluzív Lars von Trier interjú

Lars von Trier filmrendező

Megtörte a hallgatási fogadalmat, és ismét iszik – ezek voltak az idei tudnivalók Lars von Trierről, mielőtt új filmjével – A ház, amit Jack épített – visszatért kitiltása színhelyére, Cannes-ba, ahol az erőszakban tobzódó művet általános megrökönyödés fogadta. A filmet megjelenésünk napjától adják a magyar mozik. A rendezővel Skype-on beszélgettünk.

Gasztro
Lélek
Tudomány

Rendhagyó ismeretterjesztés gyerekeknek

Tudomány

Holdutazás esőbottal

Fittyet hánynak a hagyományos oktatási sémákra, a Bölcs Kavics művészeti-tudományos workshopjain a 8–12 éves kisiskolások megtapasztalhatják, milyen az, amikor a felszabadító kreativitásé a főszerep.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

A szellemi, lelki, fizikai erőszak rosszul leplezett csodálata

Lars von Trier: A ház, amit Jack épített

A kivilágított közösségi terekben békésen slattyog a rém, vállán, lazán átvetve, a véres tetem. El van itten már mindenki idegenedve, kérem, ilyen időket élünk (vagy halunk). Kritikánk Lars von Trier új filmjéről, A ház, amit Jack építettről.