chili&vanília

Pesto trapanese

Gasztro

Trapani Szicília nyugati partján fekszik, „két tenger városának” is nevezik. Nevezetességein túl elsősorban a sólepárlóiról vált híressé: a végeláthatatlan sómezők nagyban hozzájárulnak a feledhetetlen látványhoz. Innen származik a szicíliai pesto (pesto trapanese), amely számos forrás szerint több száz éves múltra tekint vissza.

Szinte biztos, hogy a klasszikus genovai pesto ihlette, amelyet a ligur tengerészek hoztak magukkal a trapani kikötőkbe. A helyiek aztán a saját alapanyagaikat csempészték bele: paradicsomot és mandulát.

Szicília konyhája igazi olvasztótégely. Olaszország legdélibb szigete számos nemzet hódoltsága alatt létezett – konyhaművészetén mind nyomot hagyott. Berberek, észak-afrikaiak, arabok, görögök, rómaiak, föníciaiak, németek, aragóniaiak, spanyolok, franciák jártak a szigeten, s az ő hatásuk az ételekben – például a helyi pestóban – is megjelenik. Mindenesetre a világ egyik legjobb, legérdekesebb konyhája, amelyre nemcsak a világhírű halas fogások és lehengerlő édességek jellemzőek, hanem számos más, különleges étel is. Az alábbi mandulás-paradicsomos pesto villámgyorsan elkészül – kivéve, ha autentikusan, vagyis mozsárban, és nem robotgépben készítjük. A tésztán kívül mártásként is megállja a helyét például grillezett csirkével, halakkal, de nyers zöldségeket is tunkolhatunk bele, vagy szendvicsbe is tölthetjük, mondjuk, sonka és mozzarella alá.

Gyakori, hogy tálalás előtt ropogós kenyérmorzsát szórnak rá (a „szegény ember parmezánja”); így is, úgy is függőséget okoz, olyan finom.

 

Spagetti szicíliai, mandulás-paradicsomos pestóval

Hozzávalók (4 adag)

 

40 dkg spagetti

30 dkg érett paradicsom meghámozva,

kimagozva

15 dkg hámozott mandula megpirítva

3 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor bazsalikom

1 kávéskanál só

½ dl olívaolaj

Tetejére:

3 dkg parmezánforgács

csilipehely

néhány levél bazsalikom

 

A tésztát sós, lobogó vízben al dente állagúra főzzük: figyeljünk oda, hogy ne főzzük túl! Miközben fő a spagetti, elkészítjük a szicíliai pestót. Ehhez a paradicsomokat meghámozzuk és kimagozzuk. (A zöld csumát kivágjuk, majd a domború oldalán éles késsel keresztet vágunk, fél percre forró vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héját. A magját és a levét kiskanállal szedjük ki. Utóbbit ne dobjuk ki: salátaöntetekben, levesekben nagyszerű szolgálatot tesz, hiszen tele van ízzel.) A meghámozott mandulát száraz serpenyőben aranyszínűre pirítjuk, majd kissé lehűtjük. Aprítógépbe tesszük a kimagozott paradicsomokat, a mandulát, a fokhagymagerezdeket, a bazsalikomot, a sót és az olívaolajat. Pürésítjük. A kifőtt tésztát összekeverjük a pestóval; adhatunk hozzá egy-két kanállal a tészta főzővizéből. A tetejére parmezánforgácsot és friss bazsalikomleveleket szórunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.

Ingyen Carlsberg

  • - turcsányi -

Valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején Bille August nemzetközi hírű svéd filmrendező rájött, hogy mégsem lenne jó, ha ő lenne a filmművészet második Ingmar Bergmanja, még akkor sem, ha az ügyért addig számos követ megmozgatott (Hódító Pelle Max von Sydow-val, 1987; Legjobb szándékok, egyenesen Bergman forgatókönyvéből, 1992).

Utánunk a robotok?

A Székesfehérváron tavasszal bemutatott színpadi átiratot Szikora János, a Vörösmarty Színház tizenhárom év után elköszönő igazgatója rendezte. A színház vezetésére kiírt, majd megismételt pályázat után ősztől már Dolhai Attila irányításával működő teátrum irányvonala minden bizonnyal változni fog, a társulat egy része is kicserélődött, így A Nibelung-lakópark egy korszak összegzésének, Szikora János búcsúelőadásának is tekinthető.

Túlélni a békét

Az előadás ismét azt bizonyította, hogy egy ideje a Miskolci Nemzeti Színházé a magyar nyelvű színjátszás egyik legerősebb társulata. Pedig a darab – annak ellenére, hogy színházi felkérésre született – egyáltalán nem kínálja magát könnyen a színrevitelre.

„Idő és hely hoz létre igazi közösséget”

A Freeszfe elnökeként teljesen az egyesület körüli teendők kötötték le Forgács Péter figyelmét, mostantól pedig a FREEDOM, az új otthonuk szellemiségének kialakítása a cél. Arról kérdeztük, mit terveznek az épülettel, mit jelent a szabadság, és egyáltalán, milyen iskola lesz itt.

A Bolsonaro-végjáték

Szeptember 11-én a brazil szövetségi legfelsőbb bíróság, a Supremo Tribunal Federal (STF) bűnösnek mondta ki a demokratikus rend elleni szövetkezésben és 27 év és 3 hónap szabadságvesztésre ítélte Jair Messias Bolsonarót, Brazília volt elnökét, aki 2019 és 2022 között töltötte be ezt a posztot.