chili&vanília

Pesto trapanese

Gasztro

Trapani Szicília nyugati partján fekszik, „két tenger városának” is nevezik. Nevezetességein túl elsősorban a sólepárlóiról vált híressé: a végeláthatatlan sómezők nagyban hozzájárulnak a feledhetetlen látványhoz. Innen származik a szicíliai pesto (pesto trapanese), amely számos forrás szerint több száz éves múltra tekint vissza.

Szinte biztos, hogy a klasszikus genovai pesto ihlette, amelyet a ligur tengerészek hoztak magukkal a trapani kikötőkbe. A helyiek aztán a saját alapanyagaikat csempészték bele: paradicsomot és mandulát.

Szicília konyhája igazi olvasztótégely. Olaszország legdélibb szigete számos nemzet hódoltsága alatt létezett – konyhaművészetén mind nyomot hagyott. Berberek, észak-afrikaiak, arabok, görögök, rómaiak, föníciaiak, németek, aragóniaiak, spanyolok, franciák jártak a szigeten, s az ő hatásuk az ételekben – például a helyi pestóban – is megjelenik. Mindenesetre a világ egyik legjobb, legérdekesebb konyhája, amelyre nemcsak a világhírű halas fogások és lehengerlő édességek jellemzőek, hanem számos más, különleges étel is. Az alábbi mandulás-paradicsomos pesto villámgyorsan elkészül – kivéve, ha autentikusan, vagyis mozsárban, és nem robotgépben készítjük. A tésztán kívül mártásként is megállja a helyét például grillezett csirkével, halakkal, de nyers zöldségeket is tunkolhatunk bele, vagy szendvicsbe is tölthetjük, mondjuk, sonka és mozzarella alá.

Gyakori, hogy tálalás előtt ropogós kenyérmorzsát szórnak rá (a „szegény ember parmezánja”); így is, úgy is függőséget okoz, olyan finom.

 

Spagetti szicíliai, mandulás-paradicsomos pestóval

Hozzávalók (4 adag)

 

40 dkg spagetti

30 dkg érett paradicsom meghámozva,

kimagozva

15 dkg hámozott mandula megpirítva

3 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor bazsalikom

1 kávéskanál só

½ dl olívaolaj

Tetejére:

3 dkg parmezánforgács

csilipehely

néhány levél bazsalikom

 

A tésztát sós, lobogó vízben al dente állagúra főzzük: figyeljünk oda, hogy ne főzzük túl! Miközben fő a spagetti, elkészítjük a szicíliai pestót. Ehhez a paradicsomokat meghámozzuk és kimagozzuk. (A zöld csumát kivágjuk, majd a domború oldalán éles késsel keresztet vágunk, fél percre forró vízbe tesszük, majd lehúzzuk a héját. A magját és a levét kiskanállal szedjük ki. Utóbbit ne dobjuk ki: salátaöntetekben, levesekben nagyszerű szolgálatot tesz, hiszen tele van ízzel.) A meghámozott mandulát száraz serpenyőben aranyszínűre pirítjuk, majd kissé lehűtjük. Aprítógépbe tesszük a kimagozott paradicsomokat, a mandulát, a fokhagymagerezdeket, a bazsalikomot, a sót és az olívaolajat. Pürésítjük. A kifőtt tésztát összekeverjük a pestóval; adhatunk hozzá egy-két kanállal a tészta főzővizéből. A tetejére parmezánforgácsot és friss bazsalikomleveleket szórunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Újra ingyenes egyetemi kurzusokat kínál a Bibó István Szabadegyetem, nem csak egyetemistáknak

  • narancs.hu

Négy izgalmas, mindenki számára elérhető közéleti, politikai és társadalmi kurzussal indul a CEU Bibó István Szabadegyetem idei szemesztere. Boncasztalra kerülnek a balatoni infrastrukturális beruházásokat övező dilemmák, a választások apropóján az orbáni rendszer leváltásának lehetőségei és veszélyei, a szegénység sokszínű magyar arca és a gyerekvállalási, gyereknevelési kérdések az állami beavatkozások függvényében.

Mit reméljünk az áfacsökkentéstől?

A nyugdíjasok a magas áfa miatt kapják a 30 ezer forint értékű vásárlási utalványt a miniszterelnök szerint. Ez azonban azt is jelentené, hogy alacsonyabb forgalmi adó esetén csökkennének az árak, ami viszont így nem állja ki a tapasztalat próbáját. A tíz évvel ezelőtti hazai és egyéb külföldi áfamérséklések hatásai vegyes képet mutatnak.

Konzultáció kamu adóról, nem kamu adóból

Kibújt a szög a zsákból: a miniszterelnök bevallotta, amit eddig is tudtunk, miszerint a nemzeti konzultáció a Fidesz érdekeit szolgálja, mozgósítani lehet vele. A legújabbat egy senki által nem hitelesített, állítólagos Tisza-adóemelésről szóló sajtpapírra hivatkozva indítják el. 

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.