Tartalom

(2015-06-18)

Snoblesse
Publicisztika

Publicisztika

Most én! – Vidnyánszky Attila háborúja

Ez a színházi évad is véget ért, és a helyzet megint rosszabb, mint egy évvel korábban. A veszteséglista most is olyan nyomasztó, hogy csak az átható közöny segít napirendre térni fölötte. Elég annyit említeni, hogy a legsikeresebb, a magyar színház külföldi köve­teiként működő csapatok közül – nincs olyan sok belőlük – a Krétakör vegetál, a Szputnyik pedig feloszlott a bizonytalan és méltatlan állami finanszírozási rendszer miatt.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A reményekről

„Ha Magyarország miniszterelnöke vagy, be kell tartanod a törvényeinket!” – e szöveg áll majd a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog Felcsútra kihelyezett óriásplakátján.

A szerk.

A szerk.

Az egészségügy üzlet

Az egészségüggyel foglalkozó kormányzati vagy a kormányzathoz közel álló szakelemek informális találkozókon manapság már köntörfalazás nélkül beszélnek arról a kormányzati elvárásról, miszerint az akut forráshiány miatt a szolgáltatásokat a fizetős ellátás irányába kell eltolni. Persze, különösebb felhajtás – például meghirdetett program, szakmai párbeszéd, viták – nélkül; a nyilvánosságban folyamatosan azt kell nyomatni, mennyi pluszforrást szán a kormányzat a területre.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Az adócsökkentés kormánya?

„A polgári kormány az adócsökkentés kormánya volt az elmúlt években, és azt szeretnénk, ha az maradna a jövőben is” – mondta Rogán Antal a 2016-os büdzsé beterjesztésekor.

Külpol

Interjú

Külpol

„Harminc év kiesett”

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke észak-koreai segélyakcióikról

Kevesen tudják, hogy magyarok is részt vesznek a kevés észak-koreai humanitárius akcióban. A Baptista Szeretetszolgálat alelnöke 1998-ban járt először az országban, ahol a béke dacára is nehezebb a dolguk, mint a világ más, háború sújtotta területein.

Belpol

Az egészségügyi felsőoktatás helyzete

Belpol

Klinikai agyhalál

Az egészségügy utánpótlását biztosító klinikák tevékenysége egyszerre tartozik a felsőoktatási és az egészségügyi kormányzat fennhatósága alá – ami mind az intézményeknek, mind azok orvosként oktató, oktatóként gyógyító munkatársainak inkább hátrányára válik.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a jogi karok csörtéje

Belpol

Álomtudomány

Szintet lépett a felsőoktatás kézi vezérlése: Lázár János törvényben adna monopóliumot a Közszolgálati Egyetemnek bizonyos szakok oktatására. A jogi karok a jövőjüket féltik a kormányzati hátszéllel működő intézménytől.

Nekrológ
Színház

NAPOZÓ melléklet - Interjú

Színház

„Boldogok vagyunk a demokráciánkban?”

Bojan Jablanovec rendező

Az európai hírű radikális színház, a szlovén Via Negativa művészeti igazgatójával a temesvári TESZT fesztiválon beszélgettünk. Itt mutatták be a magyar–szlovén–román–szerb koprodukcióban készült, Manipulációk című előadást, amelyet a magyar közönség a 25. Thealter Fesztiválon láthat legközelebb. Szó volt a nemzetközi helyzet fokozódásáról és a bőröndszínház bájáról is.

Színház

Színház

Trepljov rendez

Csehov: Sirály

Színház két részben – áll a Kultúrbrigád és az Átrium közös Csehov-bemutatójának színlapján, s ez a mellbevágó műfaji meghatározás nem csupán a fiatal alkotók rokonszenves arroganciájáról tanúskodik.

Zene

NAPOZÓ melléklet - Interjú

Zene

„Senkitől sem kérünk tagdíjat”

Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert – Mol Nagyon Balaton

Koncertek, fesztiválok, futóverseny, operettgála… Úgy tűnik, a két éve indult Nagyon Balaton projekt szárnya alá vesz szinte minden jelentősebb tóparti eseményt. Az ötletgazdákat, a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound alapítóit, a Sziget Szervezőiroda társtulajdonosait kérdeztük arról, hogy miért is jó ez mindenkinek.

Lemez

Zene

A betépett király

ASAP Rocky: At. Long. Last. ASAP

ASAP Rocky története elválaszthatatlan az ASAP Mob nevű kollektívától és főleg annak vezetőjétől, az idén januárban feltehetőleg drogtúladagolásban meghalt ASAP Yamstől.

Koncert

Zene

Vöröshasú unkák kórusa

Thurston Moore Budapesten

Az elmúlt ötven évben élő és alkotó zseniális gitárosok nevével talán az egész lapszámot meg tudnánk tölteni, máris bonyolultabb azonban a helyzet, ha azokat keressük, akik Hendrix után is forradalmi újításokra voltak képesek a hangszerrel.

Lemez

Zene

Színben passzol

Jamie xx: In Colour

Éppen itt volt az ideje, hogy az utóbbi évtized egyik legkarakteresebb zenekara (a The xx) szorgalmas, a koncerteken az elektronikus ütemeket élőben prezentáló mindenese is kiálljon a rivaldafénybe – annál is inkább, mivel korántsem annyira szokatlan neki ez a szituáció.

Opera

Zene

Apád, anyád

Vivaldi: Farnace

Milyen lenne, ha a Dinasztiát nem amerikai tévésorozatnak, hanem itáliai barokk operának képzelnénk el?

Ki játszik majd a Zeneakadémián?

Zene

Hamis hangok

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a kancellár után most a rezidens zenekartól szabadult meg, annak extra támogatását azonban megtartja. A következő lépésben a koncertközpontot vonná szorosabban magához.

Film
Interaktív

Rádió

Interaktív

A miniszterelnök magánya

180 perc

A Petőfi rádióban épp a Wel­hello & Halott Pénz Emlékszem, Sopronban című szerzeménye ment – ami állítólag a VOLT fesztivál himnusza, akármit is jelentsen ez –, a Dankón meg ott tartott Csikós Márta (vagy valaki más), hogy „zöld a petrezselyem, kész a veszedelem, hogyha rám néz a galambom”.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Határjáró

Bálványos Levente: Grafit

Nyilván senki sem gondolja, hogy egy kortárs képzőművész magától lesz ismert vagy sikeres. A kortárs művészeti szcéna is olyan, mint a piac.

Tudomány

NAPOZÓ melléklet - A fülcsengés anatómiája

Tudomány

Hallhatatlan hangok

Fesztiválozás közben azért nem árt vigyázni: a nagy hangerő árthat a fülnek. Ám akinek cseng, zúg a füle, annak nem biztos, hogy a hangfalakat kell hibáztatnia.

Tudomány

„Akinek rossz a fegyvere…” - Bihari Péter történész, történelemtanár az I. világháborúról

1914 – A nagy háború száz éve címmel nagy lélegzetű, a maga műfajában páratlan összefoglalót írt a centenáriumához érkezett I. világháborúról, amelyben az eseménytörténet mellett kulcsfontosságú szerepet kap a hátország, a parancsnoki lánc alján harcoló egyszerű katonák, a lövészárok perspektívája. A Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium – ma is pedagógus 1 besorolású – történelemtanárával beszélgettünk.

Riport

Riport

Az első magyar pilótajáték története – Aranyos Margit balladája

A több ezer embert átvágó karcagi Marcsikát több mint két évtizeddel megelőzte a 24 ezer károsultat maga után hagyó komlói Tribuszer Zoltánné, azaz Aranyos Margitka, aki újra börtönben ül csalás miatt. Vadkapitalizmus, gyanús összefonódások, cserbenhagyott keményen dolgozó kisemberek: változó szereplők, örökzöld történetek.

Gasztro
Tévétorrent