Egy hete kezdődött az idén az arab világ egyik legjelentősebb ünnepe, az iszlám holdév kilencedik hónapjára eső ramadán. Az önfegyelem erősítését és testi-lelki megtisztulását szolgáló harmincnapos böjt alatt a hívőknek napkeltétől naplementéig egyetlen falatot, korty folyadékot sem szabad fogyasztaniuk, az esti órákban azonban bőséges, ünnepi lakomák mellett jönnek össze a családok, rokonok. Az alább ajánlott katajef (qatayef) minipalacsinta eredeti változatát a Közel-Kelet több országában készítik ramadánkor. Elkészítése idő- és munkaigényes, de a végeredmény mindenért kárpótol. Hagyományosan keményítővel főzött, néha kenyérbéllel sűrített, rózsa- vagy narancsvirágvízzel ízesített pudinggal töltik, a végén még sziruppal is meglocsolják. Az alaprecept húsz darabra szól, de érdemes rögtön dupla adagot készíteni. Frissen a legfinomabb, de még betöltve is elég jól bírja az időt, úgyhogy akár előre is ki lehet sütni. Az itt ajánlott verzióban a qatayef a mi Gundel-palacsintánkkal találkozik: a tejes krém helyére diókrém kerül, a rózsavizes szirupot pedig csokoládészósz váltja.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!