chili&vanília

Ramadan Kareem

Gasztro

Diókrémmel töltött minipalacsinta, csokoládéöntettel

Egy hete kezdődött az idén az arab világ egyik legjelentősebb ünnepe, az iszlám holdév kilencedik hónapjára eső ramadán. Az önfegyelem erősítését és testi-lelki megtisztulását szolgáló harmincnapos böjt alatt a hívőknek napkeltétől naplementéig egyetlen falatot, korty folyadékot sem szabad fogyasztaniuk, az esti órákban azonban bőséges, ünnepi lakomák mellett jönnek össze a családok, rokonok. Az alább ajánlott katajef (qatayef) minipalacsinta eredeti változatát a Közel-Kelet több országában készítik ramadánkor. Elkészítése idő- és munkaigényes, de a végeredmény mindenért kárpótol. Hagyományosan keményítővel főzött, néha kenyérbéllel sűrített, rózsa- vagy narancsvirágvízzel ízesített pudinggal töltik, a végén még sziruppal is meglocsolják. Az alaprecept húsz darabra szól, de érdemes rögtön dupla adagot készíteni. Frissen a legfinomabb, de még betöltve is elég jól bírja az időt, úgyhogy akár előre is ki lehet sütni. Az itt ajánlott verzióban a qatayef a mi Gundel-palacsintánkkal találkozik: a tejes krém helyé­re diókrém kerül, a rózsavizes szirupot pedig csokoládészósz váltja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk