chili&vanília

Sóska, karalábé

  • chili&vanília
  • 2019. május 4.

Gasztro

Két jellegzetes magyar tavaszi alapanyag találkozik ebben a töltött karalábéban. Bár mind a karalábét, mind a sóskát ismerik számos kultúrában, sokkal kevésbé elterjedt, mint nálunk, a kettőt együtt pedig nem­igen párosítják. A sóskának Franciaországon kívül csekély hagyománya van, többnyire ritkán beszerezhető, különleges fűszernövényként tartják számon. A karalábét pedig sok idelátogató megcsodálja a piacon. Töltött karalábéból annyiféle recept létezik, ahány család, a legtöbben talán a klasszikus, rizses, húsos változatot főzik. Nemrégiben Kövi Pál Erdélyi lakoma című kötetéből készítettem egy gombás verziót, a főzési technikát pedig át is vettem: a megtöltött karalábék sütőben sülnek, ízük így sokkal intenzívebb és édeskésebb. Az erdélyi konyhában a sóskával való savanyításnak is nagy hagyománya van, de az örmény, az azeri és az iráni konyhában is gyakran előforduló eljárás.

Az alább ajánlott változat vega, rizzsel készül, ezt ki lehet váltani egyéb gabonával is, pl. bulgurral vagy kölessel. Ha pedig marad a töltelékből, azt tekerjük blansírozott, azaz forró vízbe mártott karalábélevelekbe.

 

Zöldfűszeres rizzsel töltött karalábé sóskamártással Hozzávalók (4 adag)

 

12 dkg kerekszemű rizs

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 szál újhagyma, vékonyra karikázva

1 csokor kapor, finomra aprítva

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 kis kezeletlen citrom reszelt héja

2 evőkanál olívaolaj

1 tojás

só, bors

4 karalábé, félbevágva

kb. 8 dl alaplé, vagy víz

10 dkg sóska, finomra aprítva

2 dl tejföl

1 evőkanál étkezési keményítő

A töltelékhez megfőzzük a rizst. A főtt rizst összekeverjük a reszelt fokhagymával, finomra aprított újhagymával, a kaporral, petrezselyemmel, citromhéjjal, olívaolajjal és a tojással, sózzuk, borsozzuk. A karalábékat vízszintesen, középen félbevágjuk, a közepüket karalábévájóval kiszedjük. Ha szükségesnek látjuk, a talpukból levágunk egy-egy egész vékony szeletet, hogy stabilan megálljanak. Belsejüket enyhén sózzuk, borsozzuk, néhány csepp olívaolajjal meglocsoljuk. Üregüket púpozva megtöltjük a rizses töltelékkel. A töltött karalábékat beleállítjuk egy mélyebb tepsibe, hőálló tálba, esetleg nagy átmérőjű öntöttvas lábosba, melléjük tesszük a kivájt karalábé­darabokat is. Aláöntjük az alaplevet, kb. a karalábé pereméig érjen, tehát ne lepje el a tölteléket. 200 fokos sütőben kb. 55-60 percig sütjük, amíg a karalábé teljesen megpuhul, de még van tartása. Kivesszük a töltött karalábékat, a levet a puha karalábédarabokkal (a kivájt belsejével) egy kis lábasba öntjük, beledobjuk a felaprított sóskát, néhány percig főzzük, amíg az összeesik. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a simára kevert tejfölt. Egy evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítővel kissé besűrítjük (de nem is muszáj). Pár csepp citromlével vagy ecettel, és kevés nádcukorral vagy mézzel beízesítjük a mártást, a töltött karalábék mellé ezt adjuk. Langyosan vagy hidegen a legfinomabb.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.