chili&vanília

Stekovics, a paradicsomkirály

Gasztro

Négy hozzávalós spagetti friss, nyers paradicsommal

Az osztrák–magyar határtól nem messze, a burgenlandi Frauenkirchen/Nagy­­bol­dog­­asszony település határában található Erich Stekovics biokertészete, ahol a legjobb séfek és elkötelezett ínyencek körében híres és nagyra becsült paradicsomjait termeli. Szerb bevándorlók fiaként a zöldség- és gyümölcstermesztés mindig is közel állt a szívéhez, de csak 35 évesen vette meg az első hektár földjeit. Az eredetileg teológiai tanulmányokat folytató gazda számára a paradicsom nem csupán zöldség (botanikailag valójában gyümölcs), hanem igazi szerelem és egyfajta szakrális szimbólum is. A zöldségek és gyümölcsök régi fajtáinak és sokféleségének megszállott híve, a világ egyik legnagyobb, kb. hétezer fajtából álló paradicsommag-gyűjteményét birtokolja. Mintegy hétszázfélét minden évben el is ültet.

A paradicsomot kizárólag szabadföldön, szalmamulccsal takart talajon, öntözés nélkül termeszti, alacsonyan, karó nélkül, ahogy a növény a maga természetességében terül és nő. Állítja, hogy termelőként, kertészként egy feladata van: békén hagyni a növényeket. A paradicsom ráadásul az egyik legintelligensebb növény, a harmadik legintelligensebb az akác és a dohány után. Nagyon rövid időn belül akár nyolcszáz méteres gyökérzetet is képes növeszteni, ami a talajban két és fél méter mélyre is eljuthat. Ahányféle paradicsom, annyi íz, ez a kertészetben, több tucat osztrák séf és gasztronómiai szakember körében tartott paradicsomworkshopon és kóstolón is kiderült. Két dologban mindenki egyetértett: egyrészt, hogy a paradicsomot nem szabad hűtőben tárolni, mert elvész a zamata. A fény és a meleg viszont a tápanyagtartalmát csökkenti, az ideális tehát mindenképpen az, ha a szedés után minél hamarabb fogyasztjuk. Másrészt, hogy a nyárvégi csúcsszezonban a legfinomabb, ilyenkor úgy készítsük el, hogy méltó rivaldafénybe kerüljön. Az alábbi, négy hozzávalós, szuperegyszerű tészta pontosan ilyen. Az egyetlen titok a lédús, érett, tökéletes paradicsom, mással, máskor nem is érdemes kipróbálni. Stekovicsunk ugyan nincs, van viszont a piacokon Színek kertje (Lehel piac), Bálint kert (Fény utcai piac), Szorgos gazda (Pancs Placc), vagy Farm2Fork (online), akiknél hasonló minőségű, sokszínű paradicsom terem.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Gombaszezon

François Ozon új filmjében Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t. Kritika.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.