chili&vanília

Stekovics, a paradicsomkirály

Gasztro

Négy hozzávalós spagetti friss, nyers paradicsommal

Az osztrák–magyar határtól nem messze, a burgenlandi Frauenkirchen/Nagy­­bol­dog­­asszony település határában található Erich Stekovics biokertészete, ahol a legjobb séfek és elkötelezett ínyencek körében híres és nagyra becsült paradicsomjait termeli. Szerb bevándorlók fiaként a zöldség- és gyümölcstermesztés mindig is közel állt a szívéhez, de csak 35 évesen vette meg az első hektár földjeit. Az eredetileg teológiai tanulmányokat folytató gazda számára a paradicsom nem csupán zöldség (botanikailag valójában gyümölcs), hanem igazi szerelem és egyfajta szakrális szimbólum is. A zöldségek és gyümölcsök régi fajtáinak és sokféleségének megszállott híve, a világ egyik legnagyobb, kb. hétezer fajtából álló paradicsommag-gyűjteményét birtokolja. Mintegy hétszázfélét minden évben el is ültet.

A paradicsomot kizárólag szabadföldön, szalmamulccsal takart talajon, öntözés nélkül termeszti, alacsonyan, karó nélkül, ahogy a növény a maga természetességében terül és nő. Állítja, hogy termelőként, kertészként egy feladata van: békén hagyni a növényeket. A paradicsom ráadásul az egyik legintelligensebb növény, a harmadik legintelligensebb az akác és a dohány után. Nagyon rövid időn belül akár nyolcszáz méteres gyökérzetet is képes növeszteni, ami a talajban két és fél méter mélyre is eljuthat. Ahányféle paradicsom, annyi íz, ez a kertészetben, több tucat osztrák séf és gasztronómiai szakember körében tartott paradicsomworkshopon és kóstolón is kiderült. Két dologban mindenki egyetértett: egyrészt, hogy a paradicsomot nem szabad hűtőben tárolni, mert elvész a zamata. A fény és a meleg viszont a tápanyagtartalmát csökkenti, az ideális tehát mindenképpen az, ha a szedés után minél hamarabb fogyasztjuk. Másrészt, hogy a nyárvégi csúcsszezonban a legfinomabb, ilyenkor úgy készítsük el, hogy méltó rivaldafénybe kerüljön. Az alábbi, négy hozzávalós, szuperegyszerű tészta pontosan ilyen. Az egyetlen titok a lédús, érett, tökéletes paradicsom, mással, máskor nem is érdemes kipróbálni. Stekovicsunk ugyan nincs, van viszont a piacokon Színek kertje (Lehel piac), Bálint kert (Fény utcai piac), Szorgos gazda (Pancs Placc), vagy Farm2Fork (online), akiknél hasonló minőségű, sokszínű paradicsom terem.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.