chili&vanília

Sütőtökkrémleves három felvonásban

Gasztro

Mese nincs, meg kell kezdeni a sütőtökszezont. A borús, nyirkos őszi időjárás szerencsére még várat magára, sütőtök viszont már akad bőven, izzíthatjuk a sütőket. A tököt szinte mindig célszerű kiegészíteni valamilyen izgalmas fűszerrel vagy alapanyaggal, különben lapossá, egyhangúvá válhat a belőle készített étel. Jól jön mellé valami, ami megtöri az édességét. Jól áll neki minden, ami csípős – csili vagy gyömbér –, az egzotikus fűszerek (római kömény, kardamom, curry) is remekül passzolnak hozzá, de a friss zöldfűszerek is életre keltik, friss zsályával a leg­izgalmasabb. A szezon legelején azért még jólesik a sima alapváltozat is, második fokozatnak ajánlom a birsalmás, vaníliás verziót, harmadjára pedig már ázsiai irányba is elkalandozhatunk. Időnk van rá bőven, márciusig kísérletezhetünk. Jöjjön az első három!

 

Sültsütőtök-krémleves – alaprecept: 200 fokon, egy óra alatt puhára sütünk 1 kg sütőtököt. Amíg sül, 5 dkg vajon puhára párolunk 1 finomra aprított hagymát egy csipet kakukkfűvel. Amikor már megpuhult a hagyma és átlátszó, hozzáadunk 2 evőkanál mézet, majd kissé karamellizáljuk. Felöntjük 1,2 liter alaplével, majd meghámozva és felkockázva beleteszünk egy-egy nagy krumplit és almát, közepes lángon puhára főzzük. Ezután a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel vagy turmixgépben krémesre pürésítjük, majd ízesítjük fél narancs levével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítjuk kb. 1 dl tejszínnel. Amikor kissé lehűlt, lehet még igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel vagy barna cukorral, illetve pikánsabbra narancslével vagy kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal vagy ropogós hajdinamüzlivel és tökmagolajjal tálaljuk.

 

Vaníliás-birsalmás sütőtökkrémleves: Zöldséghámozóval meghámozunk egy közepes sütőtököt, félbevágjuk, magjait kikaparjuk, nagyobb darabokra vágjuk. A birsalmát szintén nagyobb (a sütőtökkel azonos méretű) darabokra vágjuk (a héja, a magház maradhat). Ezeket együtt 180 fokos sütőben, fóliával letakarva kb. 45–50 perc alatt puhára sütjük. Kevés vajon üvegesre dinsztelünk egy fél hagymát, hozzáadunk egy kimagozott, finomra aprított csilipaprikát is. Hozzáadjuk a sütőtököt és a birsalmát (puhán már könnyű hámozni, és kivágni a kemény magházát). Felöntjük kb. 1 liter húslevesalaplével, ízesítjük. Belekaparjuk a vanília magjait, a rudat is belefőzzük. Néhány percig összefőzzük, végül pürésítjük és átpasszírozzuk.

 

Sütőtökös laksa kókusztejjel: Felforralunk 1,2 liter alaplevet. Hozzáadunk 60 dkg sült sütőtököt, egy narancs kifacsart levét. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt kb. 10 perc alatt összefőzzük. Miközben fő, elkészítjük a fűszerpasztát: aprítógépbe vagy robotgépbe teszünk 5 szál felkarikázott újhagymát, egy csokor friss koriandert (a szárával együtt), egy-egy kis darab, finomra aprított friss gyömbért és fokhagymát, 1 teáskanál currypasztát, 1 teáskanál kurkumát, 1 evőkanál mogyoróvajat, 2-2 evőkanál szójaszószt és szezámolajat. Pürésítjük. A kész leveshez adjuk, majd az egészet, a pasztával együtt robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Hozzáadunk 4 dl kókusztejet, 5 percig főzzük. Az ízeket ízlés szerint kiigazítjuk szójaszósszal, citromlével és kevés barnacukorral. Felkarikázott újhagymazölddel, friss korianderrel megszórva, csiliolajjal meglocsolva tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?