Szabadulni a koffeintől - Nem jön a java

Gasztro

A koffein kétségtelenül az emberiség legkedvesebb, ráadásul teljesen legális alkaloidja. De vannak, akiknek mégsem kell. Barotányi Zoltán
A koffein kétségtelenül az emberiség legkedvesebb, ráadásul teljesen legális alkaloidja. De vannak, akiknek mégsem kell.

A koffeint még 1819-ben azonosította egy német vegyész, bizonyos Friedrich Ferdinand Runge: azóta ismeri tulajdonságait, szólítja nevén a tudósközösség és a laikus koffeinfogyasztók gyülekezete. A kémiailag tiszta koffein tulajdonságai persze nem teljesen vágnak egybe az őt tartalmazó italokéval: a koffein fehér, kristályos, vízben rosszul oldódó és igen keserű, pszichoaktív vegyület. A koffein amúgy a xantin-alkaloidok családjába tartozik, közeli rokonaival, a főként a kakaóban előforduló teobrominnal és teában megbújó teofillinnel együtt (utóbbi kettő egymás izomerje, módosulata), azoknál viszont erősebben hat szervezetünkre. Ahogy azt mindannyian tudjuk, képes elnyomni a fáradtságot, s rövid távon erős élénkítő (továbbá vízhajtó) szerként funkcionál. Látszólag szinte csak jót mondhatunk róla: serkenti a szívműködést és az izmok munkáját, stimulálja a központi idegrendszert, főképpen az agykérget, javítja a szellemi teljesítőképességet. Ráadásként még fokozza számos, nem kábító hatású fájdalom- (pl. fejfájás-) csillapító hatását is.

Használata elképesztő módon elterjedt: állítólag az észak-amerikai felnőtt lakosság 90 százaléka fogyaszt napi rendszerességgel valamiféle koffeintartalmú italt vagy más élelmiszert. Márpedig elkerülni nem is olyan könnyű, mint azt hinnénk, hiszen nem csupán fő előfordulási helyein, a kávészacskókban és -csészékben lelhetjük fel. Az energia- és üdítőitalok koffeintartalmáról szinte mindenki tudomással bír, ám a megtévesztő anyagnevek még itt is megzavarhatják a laikus felhasználót. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy szinte minden élénkítő ital tartalmaz koffeint: így a tea, a maté és a guarana kivonata is - hiába hívják fő hatóanyagaikat álnéven teinnek, mateinnek vagy guaraninnak: ezek kémiailag tökéletesen megegyeznek a koffeinnel. Akad még ezenkívül koffein a kóladióban (a kólafélék alapanyagában) és kisebb mennyiségben a kakaóbabban is, ennek megfelelően a kakaóitalok és a csokoládéfélék is tartalmaznak koffeint - hogy milyen mennyiségben, az annak függvénye, milyen mértékben távolították el belőle a keserű alkaloidokat, mint a koffeint vagy éppen a teobromint.

Kösz, nem kérek

Bár azt mondják, koffeinből semmi nem elég (a halálos adag egyenesen 5-10 gramm között változik - utóbbiért már igen sok kávét meg kell inni), de azért nem árt az óvatosság, kicsit több kávé betöltése után jön a megannyi kellemetlen tünettel járó kávé-túladagolás. A koffeint több okból szokták kerülni embertársaink: van, akinél álmatlanságot (a koffein okozta alváspanasz az alkaloid egyik tünetszerűen azonosított mellékhatása), másoknál heves szívdobogást vált ki - s akad, akit szívpanaszai miatt az orvos intett mérsékletre (habár a kurrens kutatások szerint a koffein, különösen kávé formában fogyasztva, nemhogy rontja, de javítja a szívbetegek esélyeit). Mindegy, a koffeinmentes kávé és tea előállítására régóta törekszik az emberiség - hiába, van, akinek hiányzik a felséges íz, de élénkülni egyáltalán nem kíván -, ráadásul a gyógyszeripar is igényelte a tiszta koffeint, tehát a kivont alkaloid sem veszett kárba. Az első eljárás olyan barbár volt, hogy csak félve írjuk le: sós vízbe áztatták a kávészemeket, majd benzollal oldották ki a koffeint (továbbá minden szerves aroma- és illatanyagot), a visszamaradt cuccot pedig képesek voltak eladni - bűnhődjön, aki menteset akar. Az efféle brutális szerves oldószereket később, részben ember- és környezetvédelmi, de leginkább költségkímélés céljából mellőzték az eljárás során, maradt így is elég szellemes trükk a tarsolyban. A vizes eljárásnál meleg vízbe küldik a kávébabokat - ebben azért már elég jól oldódik a koffein (nem véletlen, hogy kávét és teát sem hideg vízzel csinálunk), ezek után az oldatot átvezetik aktív szenes szűrőkön, melyek, hogy, hogy nem, pont a koffeint szűrik ki. Ezek után már csak le kell párolni az oldatot, hogy a többi aromaanyag el ne vesszen, majd a lepárlási maradékot a kiáztatott kávébabokhoz keverni. Ezenkívül előfordul, hogy szuperkritikus állapotban (nagy nyomás alatt) lévő széndioxidot préselnek át a kávészemeken (ez remekül oldja a koffeint), ezenkívül a trigliceridek (pl. növényi olajok) is alkalmasak koffeinkivonásra, de használnak kevésbé veszélyes oldószereket is, mint pl. etil-acetátot.

Reciklált filter

Hasonló trükkökkel természetesen más koffeintartalmú élvezeti szerekből is kivonható a szegény alkaloid, s akkor kapunk némi koffeinmentes teát és csokoládét - ezekért már tényleg nem érdemes élni. Ráadásul a tea részleges koffeinmentesítésének akad jól ismert, otthoni módozata: fogjuk a filtert, és belenyomjuk a meleg vízbe - elsőként ugyanis a még viszonylag jobban oldódó koffein jön ki, ezután fél-egy perc után kihúzzuk, a levet kiöntjük vagy szeretett, ámde álmatag családtagunknak adjuk, mi pedig a már egyszer kiázott filtert lógatjuk csészénkbe. Ezzel a metódussal ugyan az ital íze garantáltan szarabb lesz (rámegy az illat-, aroma- és ízanyagok egy része), de az eredeti koffeinmennyiség negyede marad csak csészénkben. Amúgy a fent részletezett kémiai trükkökkel is csak részlegesen távolítható el a koffein a természetes élénkítőszerekből. A koffeinmentes kávé természetesen továbbra is tartalmaz koffeint: öt-tíz csésze mentes felér egy-két erősebb adaggal. Hasonló a helyzet a csokoládéval is - a tejjel legjobban hígított, már teljesen gejl tejcsokoládékban is van annyi koffein, mint az - úgy tűnik, részlegesen - koffeinmentes kávéban. De már előttünk a végső megoldás: négy éve sikerült "nemesíteni" olyan kávéfélét, amelynek termése már egyáltalán nem tartalmaz koffeint.

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.