chili&vanília

Tajvani tésztaleves

Gasztro

Az ázsiai tésztalevesek iránti rajongás évek óta tartja magát világszerte. Nincs ma már olyan nagyváros, amelynek ne lennének kultikus levesezői. Nálunk a rizstésztás vietnami pho leves tarol, más európai és főleg amerikai városokban a komplex ízű japán ramen a legmenőbb. Mindkettőben közös, hogy valójában a tészta a főszereplő, az előbbiben a rizslisztből készülő széles metélt, az utóbbiban búzalisztes, feszes állagú, spagetti-szélességű tészta. Nyugodt szívvel az ázsiai leves top 10-be sorolhatjuk az alább ajánlott tajvani tésztalevest is, amit sokan Tajvan egyik nemzeti ételének is neveznek. A tajvani konyhaművészetet számos hatás érte, ez a leves a szárazföldi (mainland) Kínából származik, mint ahogy általában a búzalisztes tésztafélék. Az egyik legfinomabb ázsiai leves, de nem áll távol a mi ízlésünktől sem. Egyetlen különlegesebb hozzávalója a csípős szójababpaszta, ehelyett használhatunk koreai vagy japán szójapasztát, esetleg misót.

 

 

Tajvani marhahúsleves tésztával (Niu Rou Mian)

Hozzávalók (4-6 adaghoz)

1 kg marhalábszár, felkockázva

só, bors

0,5 dl olaj

2 liter víz

5 cm friss gyömbér, felkarikázva

6 gerezd fokhagyma

½ hagyma, héjastul

2 csillagánizs

6 szem szegfűszeg

1 kávéskanál szecsuáni bors

1 kis rúd fahéj

1 dl rizsbor

1 dl sötét szójaszósz

2 evőkanál csípős szójababpaszta

1 darab narancshéj

1 evőkanál nádcukor

 

Tálaláshoz:

50 dkg ázsiai, búzalisztes tészta

(esetleg helyette linguine)

4-6 pakchoi vagy bármilyen leveles zöldség,

pl. kínai kel, kelkáposzta, spenót stb.

a tetejére felkarikázott újhagyma,

friss koriander

A marhalábszárat kb. 4 cm-es kockákra szeleteljük. Konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, hogy teljesen száraz legyen, megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat felhevítjük egy nagy leveseslábasban, és a húst erős hőfokon körbesütjük, úgy, hogy minden oldalán szépen megpiruljon. A körbepirított húsra öntjük a vizet, felforraljuk, és szűrőkanállal leszedjük a tetején keletkező habot. Ekkor levesszük a hőt, és a leveshez adjuk a többi hozzávalót: a felkarikázott gyömbért (nem kell meghámozni), a fokhagymagerezdeket (ezt sem kell meghámozni, a végén eltávolítjuk majd), a hagymát, a fűszereket: csillag­ánizst, szegfűszeget, szecsuáni borsot, fahéjat (ha van teatojásunk vagy egy gézdarabunk, tegyük abba a fűszereket, így egyszerűbb lesz a végén kihalászni). Ezután következhet a rizsbor, a szójaszósz, a szójababpaszta (koreai, esetleg miso) és a narancshéj, végül a nádcukor. Alacsony hőfokon, gyöngyözve addig főzzük, amíg a marhahús teljesen megpuhul, ez akár 2,5 óra is lehet. Kuktában is főzhetjük, úgy jóval gyorsabban elkészül. Amikor megfőtt a leves, eltávolítjuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért, egész fűszereket. Külön lábasban kifőzzük a tésztát, ugyanebben a vízben blansírozzuk a zöldséget. Nagy levesestálkákba adagoljuk a tésztát, a zöldséget, majd rámerjük a forró levest. Felkarikázott újhagymával és friss korianderrel tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

A fájdalomdíj

A Szentháromság téren álló, túlméretezett és túldíszített neogótikus palota, az egykori Pénzügyminisztérium Fellner Sándor tervei alapján épült 1901–1904 között, de nem aratott osztatlan sikert. Túlzónak, hivalkodónak tartották; az már tényleg csak részletkérdés volt, hogy a kortárs építészethez semmi köze nem volt.

Így bomlik

Nehéz lenne pontosan belőni, hogy a Fidesz mióta építi – a vetélytársainál is sokkal inkább – tudatosan, előre megfontolt szándékkal hazugságokra a választási kampányait (1998-ban már egészen bizonyosan ezt tették). Az viszont látható pontosan, hogy e hazugságok idővel egyre képtelenebbek lettek.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.

Mindenki eltűnt

Egy Svédországban élő nyugdíjas postás, műfordító kezdeményezésére gyűjteni kezdték a nagyváradiak a magyar zsidó közösségről és tagjainak sorsáról szóló könyveket. A polcon műveik révén egymás mellé kerülnek szülők és gyerekek, akiket a holokauszt idején elszakítottak egymástól.

„Ez az identitásom része”

Megfeszített erővel vett részt az emberkereskedelem elleni küzdelemben, védett házakat vezetett, kimenekítésekben működött közre. A saját egészsége érdekében hátrébb lépett, de továbbra is dolgozik.

Vaskézzel

Az okozott kár értéke a nyomozás során még a tízszerese volt a vádiratban szereplő 6 millió forintnak. Az előkészítő ülés lehetőséget teremtett volna arra, hogy a szennyest ne teregessék ki, aztán minden másként alakult.