chili&vanília

Tajvani tésztaleves

Gasztro

Az ázsiai tésztalevesek iránti rajongás évek óta tartja magát világszerte. Nincs ma már olyan nagyváros, amelynek ne lennének kultikus levesezői. Nálunk a rizstésztás vietnami pho leves tarol, más európai és főleg amerikai városokban a komplex ízű japán ramen a legmenőbb. Mindkettőben közös, hogy valójában a tészta a főszereplő, az előbbiben a rizslisztből készülő széles metélt, az utóbbiban búzalisztes, feszes állagú, spagetti-szélességű tészta. Nyugodt szívvel az ázsiai leves top 10-be sorolhatjuk az alább ajánlott tajvani tésztalevest is, amit sokan Tajvan egyik nemzeti ételének is neveznek. A tajvani konyhaművészetet számos hatás érte, ez a leves a szárazföldi (mainland) Kínából származik, mint ahogy általában a búzalisztes tésztafélék. Az egyik legfinomabb ázsiai leves, de nem áll távol a mi ízlésünktől sem. Egyetlen különlegesebb hozzávalója a csípős szójababpaszta, ehelyett használhatunk koreai vagy japán szójapasztát, esetleg misót.

 

 

Tajvani marhahúsleves tésztával (Niu Rou Mian)

Hozzávalók (4-6 adaghoz)

1 kg marhalábszár, felkockázva

só, bors

0,5 dl olaj

2 liter víz

5 cm friss gyömbér, felkarikázva

6 gerezd fokhagyma

½ hagyma, héjastul

2 csillagánizs

6 szem szegfűszeg

1 kávéskanál szecsuáni bors

1 kis rúd fahéj

1 dl rizsbor

1 dl sötét szójaszósz

2 evőkanál csípős szójababpaszta

1 darab narancshéj

1 evőkanál nádcukor

 

Tálaláshoz:

50 dkg ázsiai, búzalisztes tészta

(esetleg helyette linguine)

4-6 pakchoi vagy bármilyen leveles zöldség,

pl. kínai kel, kelkáposzta, spenót stb.

a tetejére felkarikázott újhagyma,

friss koriander

A marhalábszárat kb. 4 cm-es kockákra szeleteljük. Konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, hogy teljesen száraz legyen, megsózzuk, megborsozzuk. Az olajat felhevítjük egy nagy leveseslábasban, és a húst erős hőfokon körbesütjük, úgy, hogy minden oldalán szépen megpiruljon. A körbepirított húsra öntjük a vizet, felforraljuk, és szűrőkanállal leszedjük a tetején keletkező habot. Ekkor levesszük a hőt, és a leveshez adjuk a többi hozzávalót: a felkarikázott gyömbért (nem kell meghámozni), a fokhagymagerezdeket (ezt sem kell meghámozni, a végén eltávolítjuk majd), a hagymát, a fűszereket: csillag­ánizst, szegfűszeget, szecsuáni borsot, fahéjat (ha van teatojásunk vagy egy gézdarabunk, tegyük abba a fűszereket, így egyszerűbb lesz a végén kihalászni). Ezután következhet a rizsbor, a szójaszósz, a szójababpaszta (koreai, esetleg miso) és a narancshéj, végül a nádcukor. Alacsony hőfokon, gyöngyözve addig főzzük, amíg a marhahús teljesen megpuhul, ez akár 2,5 óra is lehet. Kuktában is főzhetjük, úgy jóval gyorsabban elkészül. Amikor megfőtt a leves, eltávolítjuk a hagymát, fokhagymát, gyömbért, egész fűszereket. Külön lábasban kifőzzük a tésztát, ugyanebben a vízben blansírozzuk a zöldséget. Nagy levesestálkákba adagoljuk a tésztát, a zöldséget, majd rámerjük a forró levest. Felkarikázott újhagymával és friss korianderrel tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

A krétafelkelés

Valaki feljelentette Michal M.-et – az eset nem nálunk, hanem a távoli és egzotikus Szlovákiában történt. Nálunk ilyesmi nem fordulhat elő.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.