chili&vanília

Tojáslikőrös Trilece

Gasztro

Tojáslikőrös trilece sütemény

Melyik volt előbb, a trilece vagy a tres leches – a balkáni vagy a latin-amerikai származású? Az alább ajánlott, az ünnepi asztalra fejlesztett sütemény egyike azoknak, amelyek egzotikus utakat jártak be, és a világ legkülönbözőbb pontjain bukkannak fel. Például Albániában és Nicaraguában, Törökországban és Mexikóban – ráadásul mindenhol óriási kultusza van. A tres leches (a Balkánon trilece) a háromféle tejre utal, amelyekkel a piskótát átitatják: Dél-Amerikában ez jellemzően cukrozatlan és cukrozott, sűrített tej és normál tej triója. A recept minden valószínűség szerint a negyvenes években terjedt el a latin-amerikai konyhákban, amikor az egyik nagy gyártó márka a cukrozott, sűrített tej dobozára nyomtatta azt, a háziasszonyok pedig hatalmas lelkesedéssel elkezdték sütni. Manapság is igen népszerű.

A Balkánra – először Albániába, később onnan a török cukrászdákba – a brazil szappanoperáknak köszönhetően érkezett: mindkét országban óriási nézőtábora van ezeknek, a helyi cukrászok innen inspirálódtak. A receptet viszont már saját konyhájukra szabták – olyan tejjel itatták át a süteményt, amilyen rendelkezésre állt: tehén-, kecske- és vízibivalytejjel. A háromféle tejjel tehát bátran lehet variálni, sőt, akár növényi tejekkel (mandula-, mogyoró-, kókusztej) is lehet kísérletezgetni. Rengeteg kreativitás rejlik benne: a tetejére készíthetünk karamellás, szirupos, fényes mázat (az albán és török cukrászdákban így készítik), tehetünk rá készen kapható vagy házi dulce de leche tejkaramellát, halmozhatunk rá tojásfehérjehabot, amit zsebsárkánnyal – karamellizáló pisztollyal – kissé karamellizálunk, vagy éppenséggel hagyhatjuk „meztelenül”, és csak frissen felvert, nem agyonédesített tejszínhabbal tálaljuk, hogy olyan legyen az egész, mint egy téli, hófehér, puha paplan. Tojáslikőrös változat sem az albán, sem a latin-amerikai konyhában nem létezik, ez saját, budapesti fejlesztés. Kellemes ünnepeket, boldog új évet, jó sütés-főzést, jövőre folytatjuk!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.