Ahol terem padlizsán, cukkini, paprika és paradicsom, ott egészen biztosan találkozunk valamilyen töltött formájukkal is. Ezek a hússal vagy mással töltött nyári zöldségek azon ételek csoportját gazdagítják, amelyekkel szinte minden nemzet büszkélkedhet. A perzsa töltött paprikát (dolma felfel) fűszeres, kapros rizzsel töltik, és fokhagymás joghurttal kínálják. Az azeri konyha „három nővére” (uch baji): bárányhússal töltött padlizsán, paprika és paradicsom triója hidegen is nagyon finom, az arab (libanoni, szír) apró, töltött cukkini (kusza mahsi) pedig a műfaj egyik legjobbja, a bébicukkinik vájásához speciális fúróeszközt használnak, s a töltött zöldséget könnyű, pikáns paradicsomszószban főzik. Pasztellzöld, kis méretű, zsenge fajtájú bébicukkiniből vagy tökből készítik, ezek víztartalma is sokkal alacsonyabb a hagyományosnál, és az ízük is sokkal karakteresebb, édesebb.
Különböző változatai egyébként más (török, görög) konyhákban is előfordulnak, hasonló fogása pedig szinte minden mediterrán országnak van. Az alábbi változatban a mi töltött paprikánkkal találkozik, és különlegessége, hogy a cukkinik kivájt belseje sűríti a paradicsomszószt.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!