Nudlija mindenkinek van. Szomszédainknak és az összes közép-európai ország konyhájának legalábbis biztosan. Nudeln, šlíšky, šúľance, kluski, nudli – egy és ugyanazon ételnek az osztrák, cseh, szlovák, lengyel és magyar elnevezése. Persze ahány vidék, annyiféle változat és annyi különböző tálalási mód. A hagyományos, burgonyás nudli komótosabb, hétvégi projekt, mivel finoman szólva nem kifejezetten villámrecept, cserébe egyrészt minden generáció rajong érte, másrészt a nudlizásba nagyszerűen be lehet vonni a gyerekeket is. Az alább ajánlott „lusta” nudli viszont rendkívül gyorsan elkészül – gyúrástól tálalásig kb. 20 perc alatt –, ráadásul rengeteg túróval és kevés liszttel készül. Egyebek mellett ezért is kedvence a lengyel háziasszonyoknak (leniwe lengyelül lustát jelent), mi pedig szívesen kikölcsönözzük tőlük a receptet. Négy kis adag lesz az alábbi mennyiségből, érdemes rögtön duplázni. Tálalhatjuk mákkal, morzsával, elegánsan vagy lustán.

Lengyel lusta túrónudli (Leniwe)
Hozzávalók (4 adag)
50 dkg zsíros vagy félzsíros túró
½ kávéskanál só
3 dkg porcukor
2 egész tojás
3 dkg olvasztott vaj
1 kezeletlen citrom reszelt héja
15 (12+3) dkg liszt
1 evőkanál búzadara
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!