A cukkininél nem sok univerzálisabb zöldséget ismerünk, azzal semmilyen szezonban nem lőhetünk mellé. A nyár azonban extra finom, zsenge darabokkal jár, amelyek más kulináris szintre emelik a cukkinit. Sajnos ezektől őszre el is kell búcsúznunk, a búcsút pedig például az alábbi töltött cukkinivel tehetjük emlékezetessé. A hússal töltött nyári zöldségek azon ételek csoportját gazdagítják, amelyekkel szinte minden nemzet büszkélkedhet. Ahol terem padlizsán, cukkini, tök, paprika és paradicsom, ott egészen biztosan találkozunk valamilyen töltött formájukkal is, mindenütt nagy népszerűségnek örvendenek. Az itt következő receptben az a legjobb, hogy a zöldség kivájt belsejéből készül az édes-savanykás, tökfőzelékszerű mártás, amelyet a tetejére szórt juhsajt, esetleg morzsolt sós fetasajt ellensúlyoz.
Töltött cukkini kapormártással
Hozzávalók (4 adag)
Töltelék:
10 dkg rizs, megfőzve
50 dkg darált hús (sertés vagy pl. pulyka)
só, bors
1 púpos teáskanál pirospaprika
1 csokor finomra aprított petrezselyem
1 egész tojás
kb. 6 közepes
cukkini (1 kg)
4 evőkanál olívaolaj
Kapormártás:
a cukkini kivájt
belseje
só
3 dl tejföl
1 teáskanál étkezési keményítő
1 evőkanál lágy fehérbor- vagy almaecet
1 evőkanál méz
1 nagy csokor finomra aprított kapor
A tetejére: kb. 10 dkg juhsajt, friss kapor, jófajta olívaolaj
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A töltelékhez a rizst előre megfőzzük. Közben a darált húst sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a fűszerekkel és a finomra aprított petrezselyemmel. Hozzáadjuk a főtt rizst és a tojást, alaposan összedolgozzuk. A cukkinikből vastagabb, kb. 4 centis karikákat vágunk. A belsejüket karalábévájó segítségével kb. 2/3 mélységig kivájjuk, úgy, hogy az alja megmaradjon, tehát nem teljesen lyukasra. A zöldségek üregét sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Púposra megtöltjük a fűszeres, húsos töltelékkel. Alufóliával bélelt tepsire állítjuk. A kimaradt töltelékből húsgombócokat formázunk, és a megtöltött cukkinik köré helyezzük. Kívülről is meglocsoljuk némi olívaolajjal. Alufóliával lefedve, 40 percig sütjük, az utolsó tíz percben fedetlenül. Miközben sül, elkészítjük a mártást: A cukkinik kivájt belsejét egy kis lábasba tesszük, ráöntünk kb. 2,5 dl vizet (éppen hogy lepje el, a pontos mennyiség a cukkini fajtájától, víztartalmától is függ), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 15–20 percig főzzük, amíg minden teljesen megpuhul. Ekkor botmixerrel simára pépesítjük, és behabarjuk egy kevés étkezési keményítővel kikevert tejföllel. Mézzel és ecettel beállítjuk az ízeket, kellemesen pikáns legyen, mint egy tökfőzelék. Végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot. Tálaláskor mindenki tányérjába adagolunk a szószból, beleállítjuk a töltött zöldséget, majd megszórjuk reszelt juhsajttal (ezt rá is süthetjük a sütés utolsó öt percében) és friss kaporral, meglocsoljuk pár csepp jó olívaolajjal.