chili&vanilia

Zöld, zöld, zöld

Gasztro

Zöldbab karamellizált hagymával és mentával

Indul az októberig tartó piaci csúcsidőszak, megszállott piacozók számára az a pár hónap, amikor könnyen transzba esik az ember a hétről hétre felbukkanó buja, színes zöldség- és gyümölcskavalkádtól. Egyben az a negyedév is, amikor az igyekezet és észérvek ellenére bizony előfordul, hogy túlvásároljuk magunkat. Ilyenkor már nem csak vezeti a piac a kezünket, hogy megválaszolja a szokásos pénteki kérdést (azaz, hogy mit főzzünk a hétvégén), hanem erőszakosan tukmálja a szezon legszebb és legfrissebb terméseit. Biztos, hogy az ember például nagy csokor zöldfűszerekkel tér haza – ezek egy részét azonnal le lehet turmixolni némi olívaolajjal, csatos üvegben kiválóan eláll majd a hűtőben, a zöldfűszerpürét pedig bele lehet majd keverni fokhagymás joghurtba, rá lehet kanalazni krémlevesre, főzelékre, vagy éppenséggel át lehet rajta forgatni némi fokhagymával egy adag kifőzött spagettit (amolyan zöld aglio e oglio tésztának). A zöldségleveleket (cékláét, karalábéét stb.) másodpercnyi blansírozás után össze lehet forgatni kevés szójaszósszal és szezámolajjal, hogy aztán sült rizsben vagy wokos tésztában landoljon az egyik hétköznap este. A legfrissebb, legzsengébb zöldségeket viszont érdemes azon nyomban elkészíteni, például az alábbi zöldbabot karamellizált hagymával és mentával. Ugyanez a recept cukorborsóval vagy akár vékonyra szeletelt cukkinivel is működik. Magában is megállja a helyét, de grillpartikon vagy akár a családi vasárnapi ebéden halak, sültek (sőt rántott hús) mellé, köretként is pazar!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk