chili&vanilia

Zöld, zöld, zöld

Gasztro

Zöldbab karamellizált hagymával és mentával

Indul az októberig tartó piaci csúcsidőszak, megszállott piacozók számára az a pár hónap, amikor könnyen transzba esik az ember a hétről hétre felbukkanó buja, színes zöldség- és gyümölcskavalkádtól. Egyben az a negyedév is, amikor az igyekezet és észérvek ellenére bizony előfordul, hogy túlvásároljuk magunkat. Ilyenkor már nem csak vezeti a piac a kezünket, hogy megválaszolja a szokásos pénteki kérdést (azaz, hogy mit főzzünk a hétvégén), hanem erőszakosan tukmálja a szezon legszebb és legfrissebb terméseit. Biztos, hogy az ember például nagy csokor zöldfűszerekkel tér haza – ezek egy részét azonnal le lehet turmixolni némi olívaolajjal, csatos üvegben kiválóan eláll majd a hűtőben, a zöldfűszerpürét pedig bele lehet majd keverni fokhagymás joghurtba, rá lehet kanalazni krémlevesre, főzelékre, vagy éppenséggel át lehet rajta forgatni némi fokhagymával egy adag kifőzött spagettit (amolyan zöld aglio e oglio tésztának). A zöldségleveleket (cékláét, karalábéét stb.) másodpercnyi blansírozás után össze lehet forgatni kevés szójaszósszal és szezámolajjal, hogy aztán sült rizsben vagy wokos tésztában landoljon az egyik hétköznap este. A legfrissebb, legzsengébb zöldségeket viszont érdemes azon nyomban elkészíteni, például az alábbi zöldbabot karamellizált hagymával és mentával. Ugyanez a recept cukorborsóval vagy akár vékonyra szeletelt cukkinivel is működik. Magában is megállja a helyét, de grillpartikon vagy akár a családi vasárnapi ebéden halak, sültek (sőt rántott hús) mellé, köretként is pazar!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.