chili&vanilia

Zöld, zöld, zöld

Gasztro

Zöldbab karamellizált hagymával és mentával

Indul az októberig tartó piaci csúcsidőszak, megszállott piacozók számára az a pár hónap, amikor könnyen transzba esik az ember a hétről hétre felbukkanó buja, színes zöldség- és gyümölcskavalkádtól. Egyben az a negyedév is, amikor az igyekezet és észérvek ellenére bizony előfordul, hogy túlvásároljuk magunkat. Ilyenkor már nem csak vezeti a piac a kezünket, hogy megválaszolja a szokásos pénteki kérdést (azaz, hogy mit főzzünk a hétvégén), hanem erőszakosan tukmálja a szezon legszebb és legfrissebb terméseit. Biztos, hogy az ember például nagy csokor zöldfűszerekkel tér haza – ezek egy részét azonnal le lehet turmixolni némi olívaolajjal, csatos üvegben kiválóan eláll majd a hűtőben, a zöldfűszerpürét pedig bele lehet majd keverni fokhagymás joghurtba, rá lehet kanalazni krémlevesre, főzelékre, vagy éppenséggel át lehet rajta forgatni némi fokhagymával egy adag kifőzött spagettit (amolyan zöld aglio e oglio tésztának). A zöldségleveleket (cékláét, karalábéét stb.) másodpercnyi blansírozás után össze lehet forgatni kevés szójaszósszal és szezámolajjal, hogy aztán sült rizsben vagy wokos tésztában landoljon az egyik hétköznap este. A legfrissebb, legzsengébb zöldségeket viszont érdemes azon nyomban elkészíteni, például az alábbi zöldbabot karamellizált hagymával és mentával. Ugyanez a recept cukorborsóval vagy akár vékonyra szeletelt cukkinivel is működik. Magában is megállja a helyét, de grillpartikon vagy akár a családi vasárnapi ebéden halak, sültek (sőt rántott hús) mellé, köretként is pazar!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."