chili&vanília

Zöldbabok

Gasztro

Piacainkon újra halmokban pompáznak a különféle zöldbabok – sárgák, zöldek, tarkák. A külföldön ritkaságnak számító sárga vajbabból minden évben elsőként zöldbabfőzelék vagy savanykás, tejfölös zöldbableves készül. A zöld ceruzabab a francia konyhában kap kiemelt figyelmet, ahol hagymával, fokhagymával, szalonnával parádés köreteket készítenek vele, de a legendás nizzai salátában is előkerül, ezekből is meríthet ihletet az ember. Közben dübörög a zöldfűszerek szezonja is, a standokon csak győzze az ember mustrálni őket, szerencsésebbek a saját kertben teszik ezt. Zsálya, koriander, kakukkfű, rozmaring, menta, kapor, tárkony – minden a megfelelő fogásba kerül ilyenkor. A kapor talán az egyik legmegosztóbb fűszernövényünk, pedig ősrégi fűszer, amely egykor rendkívül értékesnek minősült, mi több, adófizetésre is használták. A 16. századra aztán elmúlt a varázsereje, ekkor már közönséges kerti fűszernövényként említik a leírások. Ma számos konyha használja, leggyakrabban a skandináv, az orosz, a török és az arab. A friss tárkonyt szintén méltatlanul elhanyagoljuk, pedig számos egyszerű ételt egészen új dimenzióba repít. E két friss fűszernövény találkozik az alább ajánlott levesben az év legzsengébb és legfinomabb zöldbabjával. Akár bográcsban is készíthető, nagyobb létszámú kerti partira, ez esetben a mennyiséget értelemszerűen növelni érdemes.

 

Kapros-tárkonyos, zöldbabos bárányraguleves

Hozzávalók (4–6 adag)

 

4 evőkanál olívaolaj

2 hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

50 dkg bárányhús, felkockázva

só, bors

2 liter víz

2 babérlevél

50 dkg zöldbab (lehet vegyesen, többféle)

4 dl török joghurt vagy tejföl

2 csokor kapor, finomra aprítva

1 csokor tárkony, finomra aprítva

0,5 dl jófajta fehérborecet

0,5 citrom leve

Egy leveseslábasban felhevítjük az olajat, majd üvegesre dinszteljük benne a hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, így a hagyma levet enged, és gyorsabban megpárolódik. A bárányhúst megtisztítjuk, a zsírosabb, faggyúsabb részeit levágjuk. A hagymás alaphoz adjuk, majd felöntjük 2 liter vízzel (esetleg alaplével, ha van). Hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt teljesen puhára főzzük, ez hústól függően kb. 1,5–2 óra. Ha sok időnk van, akkor érdemes ezt előre megfőzni, utána lehűteni, és csak másnap folytatni. A hűtéstől ugyanis a tetejére dermed a zsiradék, amelyet le tudunk szedni, így kevésbé lesz zsíros a leves. Amikor teljesen megpuhult a bárányhús, a leveshez adjuk a megpucolt, kb. 6 cm-es darabokra vágott zöldbabot, használhatunk többfélét is. További kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul, de még kissé ropogós marad. Tálkában csomómentesre keverjük a tejfölt vagy török joghurtot, hozzámerünk a forró léből, majd behabarjuk vele a levest. Ha sűrűbbre szeretnénk, adhatunk hozzá egy-két evőkanálnyi étkezési keményítőt. Elkeverjük, már nem forraljuk. A végén kerül bele a finomra aprított kapor és tárkony, valamint az ecet és a citromlé, ezektől kellemesen savanykás lesz.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

„A hosszútávfutó magányával”

Legújabb, szeptember végén esedékes bemutatója, az Etűdök elképzelt érzésekre című előadás kapcsán beszélgettünk a próbafolyamatok nehézségeiről, a kívülállásról, a megállni tudás fontosságáról és egy „hüllőről”, aki szeret mozdulatlanul feltöltődni a napon.

Szerbia kontra Szerbia

  • Végel László

Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő.