chili&vanília

Zöldbabok

Gasztro

Piacainkon újra halmokban pompáznak a különféle zöldbabok – sárgák, zöldek, tarkák. A külföldön ritkaságnak számító sárga vajbabból minden évben elsőként zöldbabfőzelék vagy savanykás, tejfölös zöldbableves készül. A zöld ceruzabab a francia konyhában kap kiemelt figyelmet, ahol hagymával, fokhagymával, szalonnával parádés köreteket készítenek vele, de a legendás nizzai salátában is előkerül, ezekből is meríthet ihletet az ember. Közben dübörög a zöldfűszerek szezonja is, a standokon csak győzze az ember mustrálni őket, szerencsésebbek a saját kertben teszik ezt. Zsálya, koriander, kakukkfű, rozmaring, menta, kapor, tárkony – minden a megfelelő fogásba kerül ilyenkor. A kapor talán az egyik legmegosztóbb fűszernövényünk, pedig ősrégi fűszer, amely egykor rendkívül értékesnek minősült, mi több, adófizetésre is használták. A 16. századra aztán elmúlt a varázsereje, ekkor már közönséges kerti fűszernövényként említik a leírások. Ma számos konyha használja, leggyakrabban a skandináv, az orosz, a török és az arab. A friss tárkonyt szintén méltatlanul elhanyagoljuk, pedig számos egyszerű ételt egészen új dimenzióba repít. E két friss fűszernövény találkozik az alább ajánlott levesben az év legzsengébb és legfinomabb zöldbabjával. Akár bográcsban is készíthető, nagyobb létszámú kerti partira, ez esetben a mennyiséget értelemszerűen növelni érdemes.

 

Kapros-tárkonyos, zöldbabos bárányraguleves

Hozzávalók (4–6 adag)

 

4 evőkanál olívaolaj

2 hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

50 dkg bárányhús, felkockázva

só, bors

2 liter víz

2 babérlevél

50 dkg zöldbab (lehet vegyesen, többféle)

4 dl török joghurt vagy tejföl

2 csokor kapor, finomra aprítva

1 csokor tárkony, finomra aprítva

0,5 dl jófajta fehérborecet

0,5 citrom leve

Egy leveseslábasban felhevítjük az olajat, majd üvegesre dinszteljük benne a hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, így a hagyma levet enged, és gyorsabban megpárolódik. A bárányhúst megtisztítjuk, a zsírosabb, faggyúsabb részeit levágjuk. A hagymás alaphoz adjuk, majd felöntjük 2 liter vízzel (esetleg alaplével, ha van). Hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt teljesen puhára főzzük, ez hústól függően kb. 1,5–2 óra. Ha sok időnk van, akkor érdemes ezt előre megfőzni, utána lehűteni, és csak másnap folytatni. A hűtéstől ugyanis a tetejére dermed a zsiradék, amelyet le tudunk szedni, így kevésbé lesz zsíros a leves. Amikor teljesen megpuhult a bárányhús, a leveshez adjuk a megpucolt, kb. 6 cm-es darabokra vágott zöldbabot, használhatunk többfélét is. További kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldbab megpuhul, de még kissé ropogós marad. Tálkában csomómentesre keverjük a tejfölt vagy török joghurtot, hozzámerünk a forró léből, majd behabarjuk vele a levest. Ha sűrűbbre szeretnénk, adhatunk hozzá egy-két evőkanálnyi étkezési keményítőt. Elkeverjük, már nem forraljuk. A végén kerül bele a finomra aprított kapor és tárkony, valamint az ecet és a citromlé, ezektől kellemesen savanykás lesz.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.