Tartalom

MaNcs 30. évf. 27. sz. (2018-07-05)

Publicisztika

Kirill Haratyjan

Publicisztika

Támadó foci

Putyin világbajnoksága

Még nem ért véget a 2018-as labdarúgó-világbajnokság, de már lehet tudni, ki a győztes. Egy kissé korosodó, de energikus férfiú: a négyszeres orosz elnök, Vlagyimir Putyin.

Egotrip

Sajó László

Egotrip

Öt és feles

Üvegház 2.

A tévében Dánia–Ausztrália, most kezdődött, K. Dezső döntetlenre vette a Tippmixen. Nézi a meccset, közben olvassa a tippmixújságot: A Belgium–Costa Rica-meccs majdnem 270 ezer alkalommal sarkallta fogadásra játékosainkat. A pulton felirat: KOSZORÚRA GYŰJTÜNK! Jobbra két, gyászszalaggal átkötött kép, egy nő és egy férfi, K. Dezső nem ismerte őket.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

„A nemzet történetének legszebb fejezete”

Kedves és különleges és megható és bensőséges, ugyanakkor világraszóló évfordulót ünneplünk megint: holnap (tehát a megjelenésünk előtti napon, szerdán) lesz egyéves az Aranycsapat-emlékév!

A szerk.

A szerk.

Túlélésre játszanak

Az Európai Tanács múlt heti, a menekültválságnak szentelt ülése előtt bizonyos európai tényezők elég magas hangon szálltak be a küzdelembe.

Belpol

Miért van ennyi amputáció Magyarországon?

Belpol

Máshol hamarabb észreveszik

Az európai átlaghoz képest két és félszer több a Magyarországon elvégzett amputációk száma, különösen sok a lábszár középső-felső részén és a combnál végzett műtét. Mindez az egészségtelen életmódra – főként a dohányzásra – és az ellátórendszer és a finanszírozás hiányosságaira együttesen vezethető vissza.

Mi történik az LMP-ben?

Belpol

Immunhiányos tünetek

Hónapokkal a választások után sem csitulnak a kedélyek az ökopártban. Volt verekedés és kocsmai anyázás, fegyelmi eljárások és kilépések zajlanak, s az ex-kampánytanácsadó ki nem fizetett szerződése is komoly vihart kavart. Mi vezetett idáig, és mi állhat annak a híresztelésnek a hátterében, hogy a Fidesz az LMP-be is betette a lábát?

Interjú

Belpol

„Előbb-utóbb minden sorra kerül”

Szente Zoltán alkotmányjogász a jogállam leépítéséről és az EU tehetetlenségéről

Magyarországon nem jogállami deficit van, hanem egy autoritárius rezsim szisztematikus kiépítése folyik – mondja Szente Zoltán. Az alkotmányjogász szerint egyelőre nem látszik, hogy az EU hogyan tudná megvédeni az alapértékeit.

Interjú

Belpol

„Kilakoltatást nem fogok aláírni”

Győri Péter józsefvárosi polgármesterjelölt

Sok mindenen változtatna, de nem tart mindent rossznak Kocsis Máté majd’ kilencéves polgármesterségéből a hat ellenzéki párt által támogatott civil jelölt, aki a NER-re is csapást mérne vasárnap. A VIII. kerületben új vezetőt választanak.

Külpol

Két tűz között a Trumpot kiszolgáló technológiai óriások

Külpol

Repedések a jégen

Ketrecbe zárt síró gyerekekről készült videók, a bevándorlókat segítő alapoknak gyűjtő tech vezetők, megfigyelési startupok. Mi a fene történik a Szilícium-völgyben? És miért emlegetik olyan gyakran az IBM-et?

Interjú

Külpol

„Igazságosabb globalizációra van szükség”

Dani Rodrik közgazdász

A Harvard világhírű professzora már húsz éve leírta, hogy miért fenntarthatatlan a 90-es évektől megvalósult globalizációs modell. Elmélete magyarázza az Európai Unió mostani válságát és a Brexitet, és azt is, hogy miért törtek előre a populista erők világszerte. A CEU-n a közelmúltban tartott előadása előtt beszélgettünk.

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

Jó elvtárs, szeplőkkel

Nyers Rezső (1923–2018)

Talán élete végéig hitt a megvalósítható igazságos társadalomban, amit nevezhetünk szocializmusnak is, ő annak nevezte. Persze, hogy hogyan lehet eljutni a remélt célhoz, arról sokszor módosultak az elképzelései, de elvei a késői Kádár-korszak feltörekvő MSZMP-vezetőinél mégis jóval körülhatároltabbak voltak. Némi megszorítással rá is áll Szabó Miklós bonmot-ja: jó kommunistaként ő is szilárdan együtt ingadozott a pártjával.

Könyv

Könyv

Könyv

Létmatatás

Lucia Berlin: Bejárónők kézikönyve. Válogatott történetek

Hatszáz oldalnyi kispróza: kötetnek sok, életműnek talán elég. Jellegtelen, olvasópéldánynak kinéző kötésben, ötlettelen borítóval. Mintha maga is a benne található történetek lapjairól bukkant volna elő.

Könyv

„Mintha a főművét írná” - Váncsa István újságíró

Két év telt el Esterházy Péter halála óta, az írói hagyatékból most a 2003 és 2016 között született cikkek, javarészt az Élet és Irodalomban közölt publicisztikák jelentek meg Az olvasó országa című kötetben. Az ÉS főszerkesztő-helyettesével EP-ről és az EP-féle publikról beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Sorsaink

Rakovszky Zsuzsa: Történések

Valamifajta kompozícióként vagy inkább versgyűjteményként olvassuk-e – Rakovszky Zsuzsa új kötetének ez az egyik izgató kérdése.

Zene

rés a présen

Zene

„Idén először kirándulunk Újhutára”

Turjányi Miklós fesztiváligazgató

Turjányi Miklós: Az idén 27. alkalommal vágunk bele, hogy augusztusban tíz napon át kiváló művészekkel, remek koncertekkel gazdagítsuk a tokaj-hegy­aljai látnivalókat, és a fantasztikus tokaji borok mellé a többi érzékszervünknek is maradandó élményt nyújtsunk.

Koncert

Zene

Ütésváltás

King Crimson a Müpában

„1981-ben alakult újjá a zenekar, és eleinte még úgy volt, hogy nem is King Crimson, hanem Discipline lesz. Végül aztán az a visszatérő album címe lett, a zenekarnév pedig megmaradt” – mesélte nemrég Tony Levin basszusgitáros a Narancsnak („Nem álldogálunk egy helyben”, 2018. június 21.), és kétségtelen, hogy a nyolcvanas évek elején a gitáros főnökön, Robert Fripp személyén kívül semmi nem emlékeztethette a rajongókat az 1975-ben megszűnt együttesre.

Opera

Zene

Barangolás a nyelvcsapáson

Verdi: Rigoletto

Úgy tűnik, a magyar nyelvű operajátszás mostanában kezd újra valamelyest teret hódítani magának, s ez egyszerre természetes és üdvözlendő folyamat. Lassanként levonható ugyanis az elmúlt pár évtized tanulsága: az eredeti nyelven való operajátszás kizárólagossága felhalmoz egyfajta értelmi és érzelmi deficitet itthon – és bizony a nagyvilágban is. Merthogy a nem anyanyelvű éneklés akaratlanul is el-elszakad a szövegtől (és pláne a szövegérthetőség kötelmétől), a közönség pedig jobbadán arra kényszerül, hogy folyamatosan megossza a figyelmét a színpad és a feliratozás között.

Interaktív
Színház

Színház

Színház

Kedves Elvtrsk!

Erdman: Az öngyilkos

Afféle szatirikus komédia Az öngyilkos erős társadalomkritikai éllel; a szovjet szerző 1928-ban írta a művet, ami aztán hatvan évig várhatta a bemutatót. Bár ahogy az ember a Forte Társulattal benépesült színpadot nézi, inkább úgy érzi: a darabot tegnap írták magyar közegben. Úgy is játsszák, hogy megszólaljon, mint egy hangszer jó kezekben.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

„Minden látószembe beleordít”

Tolongó idők – plakátkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Míg a tegnapi plakát szánalmas látványosság, valóságos szemét, a tegnapelőtti szívmelengető, nosztalgiára hajlamosító, és korántsem tanulságok nélküli. Nem véletlen, hogy a grafikai szakmunkákon túl leginkább történelmi kiadványokban fordulnak elő, ha a szerzők szándéka a korfestés; egy-egy plakát többet mondhat egy korról, mint számos fényképfelvétel. Ugyanígy van ez a kiállításokon is, ha például az a cél, hogy a látogató a háborúról kapjon képet, egy mozgósítást elrendelő hirdetménnyel sokkal közelebb kerülhet hozzá, mint egy vitrinben heverő lőfegyverrel.

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Sárkány – Csorna

A valaha határőrlaktanyájáról ismert Győr-Moson-Sopron megyei kisváros, a „Rábaköz fővárosa” 2015-ig olyan volt, mint egy kamionterminál, mivel itt keresztezi a Sopronba vezető 85-ös út a szlovén határt célzó 86-ost; Csorna azóta csendes, hogy három éve megépült a várost elkerülő M85–86-os gyorsforgalmi út.

Lokál

Lokál

A déli kapu – Ilyen lesz az új budapesti Duna-híd

Budapest új hídjáról eddig jobbára csak annyi hír járta, hogy nem így és nem oda kéne építeni, ahová szánják, pár száz méterrel a Kopaszi-gáttól délre, Dél-Buda és Csepel közé. Közlekedési szempontból a kritika jogos, a tervezett műtárgy azonban több figyelmet érdemel.

Miért nem járnak a villamosok Pesten?

Lokál

Jajdul a pálya

Miért kell minden évben felújítani a nagy fővárosi villamospályákat? Akkor is, ha előző évben és azelőtt is lezárták ugyanazt a szakaszt? Most ismét az 1-es és a 4-6-os részleges kiesését nyögik a fővárosiak.

Tévétorrent