A bankokkal fogja népszerűsíteni az állampapírt a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. július 17.

Gazdaság

Kötelező lesz kis táblázatokat mellékelni arról, hogy mennyivel jobb az állampapír, mint bármi más.

Kedves Ügyfelünk! Az ön számláján 500 ezer forint van. Ha ezt az elmúlt évben inflációkövető állampapírban tartotta volna, ma 580 ezer forintja lenne. Ilyesféle tájékoztatót kelle küldeniük a bankoknak a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint, bár a részleteket még egy rendelet fogja szabályozni. 

Hivatalosan a családok megtakarításainak védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében történik mindez, hiszen több mint 7 ezer milliárd forint hever a lakossági számlákon, amit akár be is lehetne fektetni. A minisztérium szerint ezt a pénzt felzabálja az infláció - ez mondjuk igaz - ezért célszerű inflációálló befektetést keresni és oda tenni a pénzt. Ennek érdekében a kormány komoly kampányt is indított az állampapírt népszerűsítendő.

Valójában persze a cél sokkal inkább az, hogy a kormány forrást tudjon bevonni az állampapírpiacra, és finanszírozni tudja az államadósságot, ám sokkal egyszerűbb szankciós inflációra, családvédelemre hivatkozni, különadókat, büntetőadókat kivetni - a nem állampapír-típusú befektetések árfolyamnyereség-adója mellé júliustól szociális hozzájárulási adót is fizetni kell. Most ráadásul mindezt a bankok lesznek kötelesek népszerűsíteni, ehhez pedig még összehasonlító táblázatot is mellékelniük kell. Hogy pontosan mit kell kimutatniuk, arról kormányrendelet fog rendelkezni, de nagyjából hasonló lehet majd, mint a közüzemi számlák rezsivédelmi tájékoztatója.

Az állampapír ma valóban a leginkább inflációálló befektetés, hiszen a kamata rendkívül magas, a kockázata viszont igen alacsony. Ettől függetlenül az az összeg, amire a kormány áhítozik, egyelőre nem mozdult meg, a 7 ezer milliárd forint számlákon parkoló vagyon nem vándorol állampapírba.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk