Eladja az állam a hollóházi porcelángyárat

  • narancs.hu
  • 2020. január 6.

Gazdaság

175 millió forint a kikiáltási ár.

Eladja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a több mint 240 éves múltra visszatekintő hollóházi porcelángyárat - írja a Napi.hu, amely a vagyonkezelő e-árverési oldalán szúrta ki az erről szóló hirdetményt.

Az MNV a Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészét kívánja értékesíteni, az árverési hirdetmény december 19-én került fel az oldalukra, a 30 millió forint jegyzett tőkéjű cég kikiáltási ára 175 millió forint.

A licitálóknak 2020. január 10-ig 43,75 milliós árverési biztosítékot kell utalniuk az MNV-nek, ezt követően tehetnek ajánlatot, amit 400 ezer forintonként lehet emelni. A licitálni január 14-16. között lehet.

A kiírás szerint a vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a jelenlegi főtevékenységét - a háztartási kerámia gyártását - fenntartja mindaddig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát. A céget legalább három évig működtetni is kell, addig nem indulhat ellene felszámolási eljárás.

A pályázónak vállalnia kell azt is, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó, vagyis a vagyonkezelő hozzájárulásával adja el. A kötelezettségek megszegése esetén kötbért kell fizetni.

A most eladásra kínált céget 2013-ban azzal a céllal alapították, hogy nyereségessé tegyék a hollóházi porcelángyárat, miután a többségi állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra (HPM) Zrt.-t felszámolással megszüntették. A HPM eszközeit, készleteit és dolgozóinak egy részét előbb a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vette át, majd bérbe adta a gyártáshoz szükséges ingatlanokat és eszközöket a most eladásra kínált állami Hollóházi Porcelángyár Kft.-nek.

A kft. 2014 és 2017 kivételével veszteséggel zárta az üzleti éveket.

A lap egyelőre nem kapott választ az MNV-től és a nemzeti vagyon kezelésért felelős minisztertől, hogy miért most hirdették meg eladásra a Hollóházi Porcelángyár Kft.-t, és a céggel milyen vagyonelemeket értékesítenek.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.