Nagy Márton szerint előbb el kell adni néhány dolgot, hogy az állam megvehesse a Budapest Airportot

  • narancs.hu
  • 2023. október 2.

Gazdaság

A kormány várakozása szerint még az év vége előtt lezárulnak a vásárlásáról szóló tárgyalások.

A növekedés és a fiskális egyensúly egyszerre helyreállítható, ehhez kulcsfontosságú, hogy újra növekedjenek a reálbérek, mert ez vezet a fogyasztás és végső soron a gazdaság bővüléséhez – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaság konferenciáján hétfőn Budapesten az MTI beszámolója szerint.

A miniszter szerint Magyarország túl van a fordulaton, „jön ki a viharból”, stratégiai nyugalomra van szükség, az idei az infláció letörésének éve, a jövő év a növekedés helyreállításának éve lesz.

Hozzátette, a gazdasági növekedés és az egyensúly helyreállításának legfontosabb eleme a fogyasztás növelése, mivel a költségvetési hiány emelkedésének elsődleges oka nem a kiadások növekedése, hanem a bevételek, ezen belül is áfabevételek elmaradása volt, a vártnál mintegy 900-950 milliárd forinttal kevesebb áfa folyt be a költségvetésbe az év eddigi szakaszában. Bár Nagy Márton szerint a válság kezeléséhez először a reálbérek növekedésére van szükség, nemzetgazdásági szinten idén kicsi esélyét lát arra, hogy a reálbérek éves szinten pozitívba fordulnak. A minimálbérrel kapcsolatban a miniszter elmondta, az emelés mértéke 10-15 százalék között alakulhat, és egy több éves megállapodásra is sor kerülhet.

Nagy Márton azonban olyan témát is érintett, ami kimaradt az állami hírügynökség tudósításából. A Reuters szerint ugyanis a gazdaságfejlesztési miniszter arról is beszélt, hogy hogyan vásárolná meg az állam a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret – vette észre a hvg.hu. A gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, Magyarország csomagban akar fizetni a Budapest Airportért,

ami költségvetési forrásokat és a fejlesztési bank forrásait foglalná magában, valamit nem stratégiai eszközök eladásából befolyó pénzeket is. 

Nagy Márton arról nem beszélt, hogy milyen eszközökön adna túl az állam, de azt hozzátette, hogy a kormány várakozása szerint még az év vége előtt lezárulnak a reptér megvásárlásáról szóló tárgyalások.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk