Nem megy tovább Orbán kisvasútja

  • narancs.hu
  • 2016. október 31.

Hírnarancs

További részletek derültek ki Ghaith Pharaon üzleti ügyeiről. A DK az FBI-hoz fordul. Kósa szerint jók a magyar fizetések, Olaszországban durva földrengés volt. És még hol van a hétvége vége?

Pharaon itt, Pharaon ott

A Magyar Nemzet vette észre, hogy a Mol már tavaly április óta üzleti kapcsolatban áll vélhetően azzal a Ghaith Pharaonnal, akit 1991 óta köröz az FBI, és az Interpol vörös riasztási listáján is szerepel. A lap megkereste az állami résztulajdonban lévő olajtársaságot, érdemi választ nem kaptak. A hír hátteréről további információkat itt olvashat.

false

 

Fotó: Attock Refinery

 

A DK riadóztatja az FBI-t

Úgy tűnik, Pharaon a DK-t is módfelett izgatja, Varju László, a párt alelnöke vasárnap jelentette be,  hogy Pharaon itteni ügyeiről tájékoztatni fogják az FBI-t, az Interpolt, de még a magyar nyomozó hatóságokat is.

Az MTA doktorai nem nyugszanak bele Lovász hallgatásába

Múlt héten nyílt levélben fordult 28 tag Lovász Lászlóhoz, a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez, hogy foglaljon állást a Magyarországon zajló antidemokratikus ügyekben, különös tekintettel a sajtószabadság veszélyeztetésére. Lovász akkor diplomatikusan csak annyit mondott, nem kíván politikai ügyekkel foglalkozni, noha érti kollégái aggodalmát. Az akadémikusokat azonban nem elégítette ki ez a válasz, az aláírók száma közelít a kétszázhoz.

Kósa szerint nem a rossz bérszínvonal miatt mennek el a magyarok külföldre,

hiszen soha nem látott növekedés történt a foglalkoztatás területén. Persze attól, hogy valakinek van állása, még nem jelenti azt, hogy jól is keres, de ezt Kósa is nagyon jól tudja. „Mindig lehet két forinttal többet keresni (…) és hajlamosak vagyunk elfelejteni, honnan indultunk” – mondta vasárnap reggel a Kossuth rádióban. A frakcióvezető egyébként képtelenségnek gondolja, hogy a rettenetes munkahelyi és bérviszonyok miatt menekülnek el a magyarok itthonról.

false

 

Fotó: MTI

 

Hét év tárgyalás után aláírták

Vasárnap Brüsszelben megállapodott Kanada és az EU az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezményről (CETA), amelyet korábban Vallónia megvétózott. „A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után, és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét” – írja a Magyar Nemzet. Noha Vallónia végül visszatáncolt a vétózásból, az egyezmény civil ellenzői nem bírtak magukkal, és vörös festékpatronnal dobálták meg az EU–Kanada csúcstalálkozónak otthont adó épületet.

Az etyekiek nem kérnek Orbán kisvasútjából

Mivel több helybéli otthonához közel haladna a kisvasút, és van, akinek a telke végében épülne állomás, az etyekiek tiltakozásukat fejezték ki az orbáni kisvasúttal kapcsolatban. Lássatok csodát, egyelőre valóban lekerült a napirendről a Bicskét Etyekkel összekötő szakasz kiépítése – tudta meg a Magyar Nemzet, bár a lap megjegyzi: „Az érintett etyek-botpusztai lakók sokasága a hír hallatán akár elégedett is lehetne, ám a Tessely Zoltán (Fidesz–KDNP), Etyek, Szent László- és Váli-­völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos jegyezte levél több kitételt is tartalmaz. Tessely ugyanis arra kérte Etyek polgármesterét, Garaguly Tibort, hogy a korábban készült nyomvonalterveket a település pótolja ki a kormány számára is elfogadható szakmai anyaggal, olyannal, amely eléri a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. által megrendelt előtanulmány színvonalát. Azaz ha a képviselő-testület hajlandó finanszírozni egy új, a kormánynak is megfelelő nyomvonalat, megteheti, ellenkező esetben az eddigi, felháborodást kiváltó tervek maradnak érvényben.”

false

 

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

 

Hatalmas földrengés

A 6,5-es erősségű vasárnap reggeli földrengés számos épületet megrongált, a Norciában található San Benedetto bencés kolostor teljesen megsemmisült. Ilyen erejű földrengés több mint harminc éve nem volt Olaszországban.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza

Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja. Nemcsak előttünk: az egykori szovjet tömb valamennyi, 1990-ben szabaddá vált országa előtt.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.