Egy hét kultúra 2023/18.

  • Narancs
  • 2023. május 3.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

SZŰKÍTETT LISTA Bejelentették a Turner-díj, a legjelentősebb brit képzőművészeti díj idei esélyeseit. A kiválasztottak között van Jesse Darling, Ghislaine Leung, Rory Pilgrim és Barbara Walker, akiknek alkotásaiból szeptemberben nyílik kiállítás az eastbourne-i Towner galériában. A London és Berlin között mozgó Darling szobrokon és installációkon keresztül mutat rá az emberi test sebezhetőségére és a hatalmi struktúrák ingatag voltára, míg a Svédországban született Leung egy olyan kiállítással érdemelte ki a jelölést, amelyen hétköznapi tárgyakat, a többi közt egy babamonitort, gyermekbiztonsági kapukat és játékokat használt. Pilgrim történeteket, verseket, zenét és filmeket ötvöz alkotásaiban, amelyeket a kelet-londoni Barking és Dagenham városrész lakóival közösen hozott létre, a koronavírus-járvány okozta nehézségekre reflektálva, Walker pedig a Nagy-Britanniába 1948 és 1971 között bevándorló karibiak, az ún. Windrush generáció tagjairól készített monumentális méretű portréival hívta fel magára a zsűri figyelmét. Az idei győztest december 5-én hirdetik ki.

KIRAKÓS Egy olasz bíróság megtiltotta a német Ravensburger játékgyártó cégnek, hogy Leonardo da Vinci Vitruvius-tanulmányából kirakóst készítsen. A cég ellen az eredeti alkotást őrző velencei Gallerie dell’Accademia indított pert, szerintük ugyanis a játékgyártó licencdíjjal tartozik nekik a fél évezredes, közkincsnek számító műalkotás felhasználása miatt. A bíróság 2022 őszén döntött úgy, hogy a Ravensburgernek be kell fejeznie a Vitruvius-tanulmányból készített, ezerdarabos puzzle további gyártását és forgalmazását. A vállalat ekkor fellebbezett, arra hivatkozva, hogy a kulturális örökségre vonatkozó olaszországi előírások, amelyek lehetővé teszik, hogy az ország közintézményei pénzt kérjenek egyes műalkotások kereskedelmi célú reprodukcióiért – függetlenül azok szerzői jogi státuszától –, csak belföldön hatályosak. A bíróság elutasította ezt az érvelést, és kötelezte a vállalatot, hogy 1500 eurót fizessen a múzeumnak minden egyes nap után, amelyen 2022. november 17. óta a Vitruvius-tanulmány alapján készült puzzle-t gyártották.

MERCURY-HAGYATÉK Freddie Mercury kensingtoni otthonából származó, több mint 1500 tárgyat állít ki egy hónapra, majd árverez el ősszel a londoni Sotheby’s aukciósház. A Queen egykori énekesének házából származó tárgyak augusztus 4. és szeptember 5. között lesznek láthatók Londonban, a legizgalmasabb darabokat azonban júniusban New Yorkban, Los Angelesben és Hongkongban is bemutatják az érdeklődőknek. A fellépőruhák mellett számos hétköznapi használati tárgyat is tartalmazó kollekcióért összesen legkevesebb 6 millió fontot vár a Sotheby’s. A legértékesebb darabok között tartják számon Szent Eduárd koronájának másolatát, valamint a hozzá készült palástot, amelyet Diana Mosley jelmeztervező készített, és amelyet Mercury egyebek mellett az 1985-ös Live Aid koncerten, valamint a Queen egy évvel későbbi turnéjának budapesti állomásán is viselt. A londoni kiállítást követő árveréseken a We Are the Champions és a Killer Queen dalszövegének kéziratára is lehet majd licitálni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk