Egy hét kultúra 2023/31.

  • Narancs
  • 2023. augusztus 2.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

SWIFTRENGÉS A Richter-skála szerinti 2,3-es erősségű földmozgást mértek a július 22-i hétvégén az egyesült államokbeli Seattle-ben. A rengést nem természeti erő, hanem Taylor Swift koncertje, illetve rajongói idézték elő. Az amerikai énekesnő az Eras-turné állomásaként két egymást követő este lépett fel a Lumen Field stadionban, mindkét alkalommal több mint 70 ezer néző előtt. A Western Washington University földtani tanszékének egyik professzora egy héttel a koncert után tette közzé a július 23-án rögzített szeizmográfos adatokat. A professzor szerint nem egyértelmű, hogy a táncoló és ugráló tömeg, vagy a helyszínen használt hangrendszer miatt jelzett-e a műszer, az azonban biztos, hogy – a hangfájllá alakított mérési eredmények segítségével rekonstruált szettlista alapján – a legerősebb rezgést stílszerűen a Shake It Off című dal váltotta ki. Bár geológiai mércével jelentéktelen értékről van, nem ez volt az első „földrengés” a seattle-i stadion környékén: 2011-ben a helyi focicsapat győzelmét ünneplő szurkolók ugyancsak megmozgatták a földet, ők azonban csak 2.0-s magnitúdót produkáltak.

KÉSŐBBI EMMY-ÁTADÓ A szervezők bejelentették, hogy a hollywoodi színészsztrájk miatt elhalasztják az eredetileg szeptember 18-ra tervezett Emmy-díjátadót. A forgatókönyvírók május óta tartó tiltakozásához július közepén csatlakozott az Egyesült Államok legnagyobb, 160 ezer filmes és televíziós színészt tömörítő színészszakszervezete (SAG-AFTRA). A művészek a bérekkel, a mesterséges intelligencia használatával, valamint a digitális streaming platformok bevételeinek elosztásával kapcsolatos elégedetlenségük miatt döntöttek a munkabeszüntetés mellett. A 75. Emmy-díjátadó új időpontját várhatóan augusztus elején hirdetik ki. A tiltakozások vége azonban egyelőre nem látszik, ezért a Variety magazin szerint a díjakat odaítélő televíziós akadémia novemberi, míg a gálát közvetítő Fox televízió inkább januári időpontot javasolt. A legjobb amerikai, főműsoridőben vetített műsoroknak járó Primetime Emmy-díjakról döntő szavazást ennek ellenére az előre bejelentett menetrendnek megfelelően rendezik, az ehhez kapcsolódó kampányban viszont a sztrájk miatt már sem a színészek, sem a forgatókönyvírók nem vehetnek részt.

RÉTEGEK Infravörös reflektográfia segítségével egy nő portréját fedezték fel René Magritte belga szürrealista festőművész egyik képe alatt. Az arckép a La cinquième saison (Az ötödik évszak) című, 1943-as festmény vásznán vált láthatóvá egy friss vizsgálat során, amelyet a liège-i egyetem és a brüsszeli szépművészeti múzeum munkatársai végeztek el Magritte alkotásain. A kutatás vezetője elmondta, nincs kétségük felőle, hogy a rejtett portrét a szürrealista mester készítette, és bár az átfestés oka tisztázatlan, nagy valószínűséggel anyagi megfontolásból került sor a vászon újrahasznosítására. A modell kiléte szintén bizonytalan, az arc minden­esetre hasonlít a művész feleségére és múzsájára, aki Magritte több portréján is szerepel. Gyakran előfordul ugyan, hogy műalkotások technikai vizsgálatával egy másik kép is felbukkan a legfelső festékréteg alatt, a kutatók szerint mégis mindig izgalmas, ha ilyesmit találnak. Ebben az esetben ráadásul olyan tiszta a reflektográfiai kép, hogy az a modell pontos azonosítására is lehetőséget adhat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk