Egy hét tudomány 2023/31.

  • Narancs
  • 2023. augusztus 2.

Interaktív

Rövid hírek: eper, méz, méreg...

PEROXID Hidrogén-peroxidot talált a Ganymedes, a Jupiter (egyben a Naprendszer) legnagyobb holdjának pólusai körül a NASA/ESA/CSA által üzemeltetett James Webb űrtávcső: a kutatók szerint ez valószínűleg vízjég radiolíziséből (azaz töltött részecskék sugárzásának hatására bekövetkező bomlásából) származik. A Science Advances folyóiratban közölt tanulmány alapján a kutatók régóta számoltak azzal, hogy a Naprendszerben egyedüli saját mágneses mezővel rendelkező holdként a Ganymedes mágneses mezőjének és a Jupiter hatalmas magnetoszférájának kölcsönhatása nyomán töltött részecskék záporozhatnak a Jupiter-holdakra, ezen belül magára a Ganymedesre, megváltoztatva annak felszíni kémiai jellegzetességeit. A Webb Közel-infravörös Spektrográfjának (Webb’s Near-Infrared Spectrograph – NIRSpec) segítségével sikerült észlelni a hidrogén-peroxidra jellemző fényelnyelési spektrumvonalakat, éppen a sarkok körül, ahol a töltött részecskék reakcióra késztetik a vízjeget. A hidrogén-peroxid jelenlétét korábban igazolták egy másik Jupiter-hold, az Europa felszínén, ahol azonban egyenletesen oszlik el, mivel ezt az égitestet nem védi saját magnetoszféra.

LÁBNYOM A homo heidelbergiensistől, azaz a Neander-völgyiek közvetlen ősének tartott heidelbergi embertől származó 300 ezer éves, fosszilizálódott lábnyomokat találtak az alsó-szászországi Schöningenben egy jól ismert középpleisztocén-kori paleontológiai lelőhelyen – elefántok és más nagy testű növényevők lábnyomaival együtt. A Quaternary Science Reviews folyóiratban publikált kutatási beszámoló szerint a nyomokat hagyó heidelbergi emberek tavak vagy folyók, részben sekély vízzel borított partvidékén tartózkodhattak, s e környezet bőven kínált számukra táplálékot (növények leveleit és hajtásait, gyümölcsöket, gombákat). A kutatók a régen kihalt erdei őselefánt (Palaeoloxodon antiquus) nyomait is megtalálták, közöttük egészen impresszív 55 centiméteres lábnyomokat. Emellett azonosították egy a Stephanorchinus nemzetségbe tartozó rinocérosz lábnyomát is – korábban még egyetlen ilyen orrszarvútól származó leletet sem találtak Európában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.