Egy hét kultúra 2023/43.

  • Narancs
  • 2023. október 25.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

ELVESZETT RODIN A glasgow-i múzeum illetékesei közölték, nem találják a francia szobrász, Auguste Rodin egyik, papíron az intézmény gyűjteményébe tartozó alkotását. A múzeum 1901-ben a művésztől vásárolta meg azt a gipszszobrot, amelyet ­legutóbb 1949. június 25. és szeptember 30. között állítottak ki a Kelvingrove Parkban. A skóciai város több kulturális helyszínéért is felelős Glasgow Life szerint a szabadtéri kiállításon a plasztika megsérült, majd nyoma veszett. A francia művész munkáinak ­katalógusát vezető Comité Rodin az esettel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a két méter magas gipszöntvény A calais-i polgárok egyik alakját ábrázolja. A szoborcsoportból tizenkét eredeti bronz­öntvény, míg hat figurájából számos gipszöntvény készült. Becslések szerint az eltűnt alkotás mai árfolyamon nagyjából 3 millió fontot (több mint 1,3 milliárd forint) érne. Szakértők úgy vélik, a szobor valószínűleg hasonló sorsra jutott, mint Rodin Keresztelő Szent Jánost ábrázoló – ugyancsak gipsz – alkotása, amely szintén az 1949-es glasgow-i szabadtéri kiállítás során sérült meg, annak maradványai azonban múzeumi raktárba kerültek.

ZSOLNAY-AUKCIÓ Két 28 millió forintos leütéssel új rekordokat hozott a Virág Judit Galéria budapesti Zsolnay-aukciója, amelynek során több ­további tétel is 10 millió forint feletti áron kelt el. A galéria tájékoztatása ­szerint a tematikus árverés a nemzetközi és a hazai Zsolnay-piac árait is átrendezte, egyetlen nap alatt ugyanis több mint 100 százalékos növekedés volt tapasztalható. Az eladásra kínált műtárgyak a porcelángyár kivételes, többségükben világkiállításokra tervezett, tömeggyártásba tehát soha nem került darabjai közé tartoztak. Az aukció legmagasabb áron leütött két tárgya közül az egyik egy díszmadaras óriás kaspó, a másik egy elefántfejekkel és trópusi tájjal díszített virágtartó edény volt, utóbbi 5 millió forintos kikiáltási árról indulva érte el végül a 28 milliót. Az egyik legjobban várt tétel egy 6,5 millió forintért elkelt kígyós asztaldísz volt, amely feltehetően a lengyel származású mérnök, Sikorski Tádé – Zsolnay Júlia férjének – munkája.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).