Egy hét kultúra 2023/7.

  • Narancs
  • 2023. február 15.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

BERLIN, 1973 Több ezer berlini vonatkozású felvételt – a Fortepan és a Collegium Hungaricum Berlin archívumából válogatott anyagot – bemutató kiállítás látható február 16-tól április 7-ig a berlini magyar kulturális intézetben. A tárlat a magyar turisták szemszögéből mutatja be a német fővárost, a középpontba az 1973-as évet állítva. Akkor nyílt meg ugyanis Kelet-Berlinben a Magyar Kultúra Háza, amely gyorsan a helyi kulturális élet egyik központjává vált. Ráadásul abban az évben Berlin volt a Világifjúsági Találkozó házigazdája, a kelet Woodstockjaként is emlegetett fesztivál eseményei pedig jórészt a magyar intézet közvetlen közelében zajlottak. A magyar turisták és az intézet hivatásos fotósainak képei azonban nem csak a kelet-berlini belvárost és a VIT-et mutatják be, hiszen sokan Nyugat-Berlinbe is átlátogattak, ahol egy egészen másik világgal találkoztak. A tárlat az Európai Fotográfia Hónapja (EMoP) hivatalos programjába is bekerült. A német fővárosban az idei, 10. fotóhónapon száz helyszínen rendeznek kiállításokat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.