Egy hét tudomány 2024/16.

  • Narancs
  • 2024. április 17.

Interaktív

Rövid hírek: agy, bozon, szabály...

RÁK A felgyorsult biológiai öregedés okozza a korai rákos megbetegedések számának növekedését – állítják a St. Louis-i Washington University School of Medicine munkatársai, akik eredményeiket az amerikai rákkutató szövetség (AACR) éves találkozóján mutatták be. Vizsgálatuk során több mint 148 ezer, az Egyesült Királyság biobankjában nyilvántartott ember adatait elemezték. Minden résztvevő biológiai életkorát kilenc biomarker vérben mért értékéből számították ki: albumin, alkalikus foszfatáz, kreatinin, gyulladást jelző C-reaktív fehérje, glükóz, a vörösvértestek átlagos korpuszkuláris térfogata, illetve eloszlási szélessége, fehérvérsejtszám, illetve a limfociták aránya. Ha a vizsgált személy biológiai életkora magasabb volt, mint a kronológiai életkora – vagy születési életkora –, akkor a kutatók úgy vélték, hogy felgyorsult az öregedés. Egy közelmúltbeli tanulmány arról számolt be, hogy 1990 és 2019 között 29 rákbetegség korai előfordulása körülbelül 79 százalékkal nőtt világszerte, és a korai kezdetű rákos halálozások száma is körülbelül 28 százalékkal emelkedett ebben az időszakban.

JELEZ Új kutatás talált választ arra, miért bocsát ki szúrós szagot a permetezett macskavizelet: ennek függőleges tárgyakra permetezése a farok felemelésével a macskafélék, köztük a házimacskák (Felis silvestris catus) kémiai kommunikációja során gyakran megfigyelt funkcionális viselkedés. A kipermetezett vizeletet a macskák az élőhelyek területi tulajdonjogának kémiai jeleként használják, illetve ismerik fel. Habár korábbi tanulmányok arról számoltak be, hogy a kipermetezett vizelet szúrósabb szagot bocsát ki, mint a hagyományos, guggoló pozitúrából kiürült, ám az új kutatások szerint a permetezett is csak a hólyagvizeletből származik. S bár nem kerül bele semmilyen extra váladék, erős tapadása miatt függőleges tárgyakra kenve később hatékonyan bocsát ki illékony szerves vegyületeket. A japán kutatók valamennyi vizeletből (a permetezett, a normál és a katéterekkel gyűjtött húgyhólyagvizeletből) kibocsátott, illékony szerves vegyületek kémiai profilját hasonlították össze, és ezekben – ugyanazon példányokat vizsgálva – az elemzések nagyfokú hasonlóságot mutattak ki.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.